Kako da komentari na blogovima rade za vas? Izbjegnite najčešće pogreške

Nedavno smo pisali o savjetima stručnjaka za pisanje dobrog i učinkovitog bloga te naglasili kako je kvalitetan blog jedan od najboljih marketinških alata u većini profesija. U nastavku iste teme osvrnut ćemo se i na komentare blogova i kako vam oni mogu pomoći ili odmoći.

Ne tako davno smatralo se kako su komentari na blogu dobar način za ostvarivanje veza i generiranje prometa na vašoj stranici, sada ti dani sve više odlaze u prošlost. Sve manje se komentiranje blogova koristi kao sredstvo PR-a  i marketinga. Ipak, nemojte u potpunosti otpisati komentiranje blogova. Ostavljajući pametne i relevantne komentare na blogovima iz svoje struke izgradit će te dobre veze s blogerima, povezati se s čitateljima, nametnuti se kao autoritet te usmjeriti čitatelje prema vašem blogu. Na ovaj način privući će te i ostvariti dugotrajne veze sa željenom publikom koja je zainteresirana za iste stvari kao i vi.

Važno je znati da komentiranje kojeg je svrha puko postavljanje bilo kakvog komentara neće ostvariti nikakve rezultate. Koje komentare izbjegavati i kako se nametnuti kao relevantni komentator otkriva nam prdaily.com.

1. Izbjegavajte kratke i  generičke komentare. Izbjegavajte komentiranje kojim će te samo poručiti „Dobar post“ ili „Slažem se“. Ako će te već komentirati određeni članak potrudite se pročitati ga i smislenim i obrazloženim komentarom reagirajte na temu. Pokažite kako razumijete sadržaj i pokušajte pokrenuti rasprave.

2. Kontroverznim komentarima kojih je svrha samo to da budu kontroverzni, svakako će te privući pažnju na sebe, ali to zasigurno nije pažnja kakvu priželjkujete. Ako zaista ne vjerujete u ono što objavljujete čitatelji će vas vrlo brzo prozreti i svaki vaš sljedeći komentar biti će gledan kroz prizmu ranijih provokatorskih komentara. Nikada ne objavljujte nešto samo kako biste isprovocirali reakcije.

3. Mnogo je nepristojnih i zlonamjernih ljudi na Internetu – nemojte biti jedan od njih! Nitko ne voli neugodnog trola koji će svojim ponašanjem privući samo negodovanje, ali ne i  pozitivne učinke smislenog komentiranja. Zapamtite, vaš cilj je da vas se doživi kao ozbiljnog komentatora, a ne kao nekoga tko izaziva sukobe i ostavlja nepotrebne zlonamjerne komentare. Ukoliko se ne slažete s objavljenim sadržajem na pristojan i jasan način obrazložite svoje mišljenje.

4. Ne ostavljate komentare s linkovima koji vode na vašu stranicu, time će biti jasno kako je jedini razlog vašeg komentiranja generiranje publike za vaš blog, a vas će doživjeti kao nekoga tko nepotrebno zaglušuje prostor rezerviran za komentare. Ukoliko stranica ima poseban dio za linkove, ostavite ga tamo i nigdje drugo.

5. Komentari prepuni tipfelera također su nepoželjan sadržaj. Komentari na blogovima su poprilično opušteni, ali ipak ako su prepuni pogrešaka izgubit će te na vjerodostojnosti. Pokažite poštovanje prema tekstu koji komentirate, a ujedno i prema onome što želite poručiti i vodite računa o ispravno napisanom komentaru.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3