Teorija velikog brenda – savjeti iz Obamine kampanje

Bryan Whitaker čovjek je od kojeg se može mnogo toga naučiti kad su u pitanju političke kampanje. Tretnutačno se nalazi na mjestu direktora NGP VAN, vodećeg američkog nacionalnog dobavljača tehnologije u kampanji “Obama za Ameriku”, što u prijevodu znači da je na proteklim izborima vodio Obaminu cijelu online kampanju i prikupljanje donacija preko interneta. Whitaker ima dugu povijest sudjelovanja u kampanjama: već kao student volontirao je za Demokrate, radio sa sindikatima kao i u državnoj upravi u Ohiu, pomagao u organizaciji političke kampanje za demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya, te na kraju organizirao ured za tehnologiju Demokratskog nacionalnog odbora za reizbor američkog predsjednika Baracka Obame.

Ekaterina Walter razgovarala je s Withakerom o prošlosti i budućnosti društvenih tehnologija, kakav utjecaj imaju na uspjeh političkih kampanja te koje se lekcije mogu naučiti. „Moja uloga je ohrabrivanje klijenata da postanu sofisticiraniji, vođeni podacima, učinkoviti i okrenuti isplativosti troškova u poslu koji rade kako bio organizirali glasače i radnike u sindikate, kao i aktiviranje članova unutar vlastite organizacije“, kaže Whitaker, a u nastavku vam donosimo par savjeta koje nudi.

Neka vas konkretni podaci potiču

Whitaker i njegove kolege još su 2008. godine shvatili da svijet komunikacija postaje sve više digitalan. Porastom korištenja e-maila, sms poruka i društvenih mreža Whitaker tvrdi da je potrebno imati globalni pogled na individualno te shvatiti što korisnici rade kako online tako i offline u odnosu na političku propagandu.

Mogućnost pristupanja glasačima putem mreže VAN (Voter Activation Network) i ostale tehnologije  koje je Whitaker koristio u kampanjama korištene su kako bi se stvorile veze s glasačima online i offline suprotno starim metodama kucanja na slijepo, od vrata do vrata kako bi došli do potencijalnih kandidata. Također ova metoda je učinila da kampanje postanu sofisticiranije, predvidljive i smještene u realnom vremenu.

Pristupite društvenom rudniku zlata

„2012. godine započeli smo s ciljanim dijeljenjem. Za vrijeme Obamine kampanje shvatili smo da su naši fanovi prijatelji na Facebooku sa otprilike 98 posto pučanstva Sjedinjenih Američkih Država pa smo shvatili da je značajnije da im damo sadržaje poput infografika koje mogu dijeliti s prijateljima i obitelji putem društvenih mreža nego da šaljemo poruke putem e-maila“.  Whitaker je u suradnji s Obaminim tehničkim timom osmislio Facebook aplikaciju putem koje glasači mogu dijeliti sadržaj „Obama za Ameriku“ koji je sačinjavao infografike s podacima o tome kako je ekonomija rasla pod vodstvom predsjednika Obame, koje su mogli podijeliti sa pet prijatelja i tako napraviti digitalni pokret.

Napustite poriv da morate sve kontrolirati

Važno je vjerovati svojim pristalicama da stvaraju i distribuiraju informacije koje će zatim dijeliti kako bi uvjerili svoje prijatelje i obitelj da glasaju na određen način, tvrdi Whitaker.

Identificirajte i koristite razne kanale za komunikaciju

Ne sjedite na lovorikama. Samo zato ako ste ranije kucali na vrata i zvali telefonom, ne znači da će taj pristup fu
nkcionirati i sada. Morate se stalno propitivati, što dolazi sljedeće, gdje ljudi sada komuniciraju?

Testirajte sve

Whitaker predlaže korištenje alata za analizu kako bi testirali mailove, donatorske stranice i ostale kanale online komunikacija. Učite u realnom vremenu i prilagođavajte svoje sadržaje i strategiju. S ograničenim financijama želite se uvjeriti da će se vaša investicija višestruko isplatiti.

Primjer velikog neočekivanog uspjeha je Obamin post na Twitteru koji je u to vrijeme postao najtvitaniji post u povijesti Twittera – slika zagrljaja prve dame uz koju je stajala jednostavna objava „Još četiri godine“ . Whitaker tvrdi kako su svi bili zapanjeni reakcijama koje je ova fotografija izazvala.obama four more years

Oznake: , , ,
Kategorije
Vezani članci
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3