„Slavonski nakit“ Zlatarni Križek donio treći po redu certifikat Izvorno hrvatsko

U utorak, 28.02.2012. Zlatarni Križek po treći put je uručen certifikat Hrvatske gospodarske komore „Izvorno hrvatsko“ i to za kolekciju nakita pod nazivom „Slavonski nakit“. Izvorno hrvatsko je znak  koji dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora proizvodima i uslugama na području Republike Hrvatske. Da bi nosili etiketu „Izvorno hrvatsko“, proizvodi moraju imati izrazitu vrijednost koja odiše izvornom hrvatskom tradicijom.

Nakon kolekcija „Morčići“„Dubrovački nakit“, također nosioca certifikata „Izvorno hrvatsko“, poznati zagrebački zlatari odlučili su se za izradu autohtonog nakita s još jednog područja Lijepe naše, Slavonije. Interes za narodnu kulturnu baštinu i očuvanje tradicije, sastavni je dio dugogodišnjeg poslovanje Zlatarne Križek.

„Ideja o očuvanju hrvatske baštine i tradicije krenula je prije desetak godina kada smo krenuli u izradu kolekcije nakita „Morčić“ koji je prepoznatljiv za Primorsku Hrvatsku. Nakon „Morčića“ krenuli smo u priču o „Dubrovačkom nakitu“ za koji smo u sklopu programa „Phare 2006.“ dobili bespovratna sredstva Europske unije. Velik interes za ove dvije kolekcije potaknuo nas je na izradu slavonskog tradicionalnog nakita. Htjeli smo odati priznanje baštini i tradiciji ovog kraja i  tako zaokružiti prekrasnu priču o hrvatskom nakitu.“ izjavio je g. Vladimir Križek.

O slavonskom nakitu

Uz obilje dukata, karakterističnih za kićenje Slavonaca i Slavonki, narodna tradicija čuva i sjaj srebrnog nakita, posebice muških puceta i ženskih naušnica. Najatraktivniji tip srebrnih ženskih naušnica u paleti tradicijskog oblikovanja neosporno je đurđica, đurđice. Ime im se veže uz proljetni cvijet đurđice, đurđevak, koji je još i poznat pod nazivom, „biserni cvijet“ ili „carevo cvijeće“. U Zlatarni Križek izrađene su od srebra visoke finoće, kombinacijom nekoliko zlatarskih tehnika i ručnim radom. Svojom kolekcijom slavonskog nakita Zlatarna Križek svijetu daje djelić bogatstva ove hrvatske povijesne regije.

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3