Community management – tko je tko na domaćem tržištu

Novi broj časopisa za medije, marketing i PR Maksi donosi interesantan tekst o razvoju online komunikacija u Hrvatskoj. Na tržištu se u zadnje vrijeme pojavljuje sve više agencija koje nude usluge održavanja poslovnih profila na društvenim mrežama, poput community managementa, izrade aplikacija za društvene mreže ili smartphone-ove i monitoringa društvenih mreža. Agencije poput iStudio-a, Drap-a, Jasno&Glasno, Nivas-a i Mediacor-a predvode tržište ovih relativno novih usluga. Neke postojeće PR i marketing agencije prepoznale su tendenciju premještanja svakodnevnih privatnih, ali i poslovnih komunikacija online. Tako su se na online-u etablirale agencije poput Manjgure i Abrakadabre, kao i McCann Erikson-a, koji je razvio poseban odjel za takve usluge McCann Digipark.

U članku Krešimira Macana možete pročitati što je to uopće community management, zašto vam je potreban monitoring društvenih mreža i što vam mogu donijeti dobro razvijene aplikacije. Uz to dobra online strategija ne funkcionira bez korporativnog bloga, kao i kvalitetnog SEO-a, pa priču o usluzi na društvenim mrežama upotpunjuju i te teme.

Ukoliko vašem poslovanju treba ozbiljna komunikacija na društvenim mrežama, iz teksta „Svijet komunikacija mijenja se brže nego ikada“ dobit ćete dobar uvid o stanju na domaćem tržištu agencija koje se bave komunikacijama na društvenim mrežama i za što su specijalizirane.

Drugi broj Maksija možete pročitati ovdje, a cijeli članak pročitajte u nastavku:

Društvene mreže – kanal bez kojeg više ne možete (1)

Svijet komunikacija mijenja se brže nego ikada …

… i ako se ne prilagodite proći ćete kao i dinosauri – nestat ćete s tržišta 🙂 Svi traže nove poslovne modele – tisak, radio, televizije, no nitko ne priča što se mijenja na agencijskom tržištu. Dok veliki tradicionalno kaskaju za svjetskim trendovima, na tržištu se javlja sve veći broj specijaliziranih agencija koje jašu na valu promjena. I ne rade isključivo lokalno, danas usluge mogu prodavati globalno, a to neki od njih

rade vrlo uspješno 🙂

by Krešimir Macan, kresimir.macan@manjgura.hr

Vjerujem da mnogi od vas redovito prate Gemius mjerenje posjećenosti hrvatskih portala www.audience.com. hr jer više nema agencija koja se u svojem medijskom planiranju ne oslanja i na njihove podatke (bez obzira na sve rasprave o metodologijama – no to je tema za neki od sljedećih brojeva Maksija). No koliko vas prati www.drustvenimediji.com – top listu najboljih fan stranica agencija i pojedinaca na Facebooku? Znače li vam što imena koja stoje iza tih stranica – iSTUDIO, Media Bar, DRAP, McCann Digipark, Gingernet, Dekoder, Info-

rmativka, SFC…? Ok pomoći ću vam oko ovog zadnjeg – Severina Fan Club vodi vrlo uspješnu fan stranicu Severine na Facebooku koja danas ima preko 160 tisuća obožavatelja – više recimo od jednog Jutarnjeg koji je inače vrlo ponosan na svoj fan page (tražit ćemo još neko vrijeme pravi prijevod za ovo; stranica obožavatelja ne zvuči cool). Dakle samo dvije nasumce odabrane stranice privukle su više od 10 posto aktivne Facebook populacije u Hrvatskoj koja se procjenjuje na 1.300.000 aktivnih korisnika mjesečno. Najpopularnije stranice 24sata i OK magazina dosežu skoro 25 posto Facebook populacije. U vrijeme kada naklade i dosezi klasičnih medija opadaju, ovo su brojke koje se ne smiju ignorirati.

Community management (CM)

Nabrojane su samo neke od agencija koje se bave pružanjem usluga održavanja fan stranica, danas sve popularnijeg community managementa – vođenja ili savjetovanja u vođenju profila kompanija na društvenim mrežama. Sa strane struke, to je „fina nijansa između PR-a, marketinga, prodaje, službe za korisnike i prijatelja“; kombinacija korisničke podrške, marketinga i odnosa s javnošću. Kompanije često nemaju dovoljno stručnog osoblja koje bi rastuće potrebe za prisutnošću na društvenim mrežama pokrivali interno, te angažiraju stručnjake koji su se za to profilirali na tržištu. Ponavlja se praksa i dileme koje su se javljale i kod angažmana vanjskih media planera, PR agencija i drugih specijaliziranih komunikacijskih usluga u povijesti. Društvene mreže zahtijevaju razgovor, stalnu interakciju i mijenjaju dosadašnje poimanje komunikacije kompanija i pojedinaca s javnošću. Ta tranzicija nije lagana pa se angažiranje iskusnih igrača s tržišta čini vrlo razumnom investicijom. Eksperimentiranje može završiti katastrofalno po ugled kompanije ili pojedinca, pa se prije skakanja u najnovije društvene tokove preporučuje dobra priprema.

Ako nemaš fun page nisi u trendu i ako tvoja konkurencija ima više fanova od tebe, imaš dovoljno argumenata da zainteresiraš upravu tvrtke. Što će vjerojatno biti i prvi dodir s problematikom društvenih mreža na toj razini, pa stoga ne čudi da je upravo to usluga koja pokazuje najveći rast na tržištu. Jer odluka čelnika branda je često vrlo jasna – moramo biti prisutni i mi, moramo biti bolji itd. OK, dobili ste ze¬leno svjetlo da nešto napravite na društvenim mreža, no što i kako, koji vam je pristup? Ako niste predstavnici neke globalne kompanije koja će do 40 posto svojih budžeta ulagati u on line, vjerojatno trebate krenuti iz početka. Obraćanje ne¬kom od etabliranih stručnjaka je stoga logičan sljedeći korak jer jednom kad krenete stalna briga o korisnicima putem društvenih mreža posao je koji ne može čekati, koji zahtijeva vašu pozornost 24/7. Tko su neke od pouzdanih adresa na koje se možete obratiti pogledajte u nastavku, a kako je ovo tek prvi tekst na temu društvenih medija u Maksiju, vjerujem da će potaknuti one koje ovaj put ne spomenemo da nam se jave već za sljedeći broj.

iSTUDIO www. istudio.hr vode Daniel Ackermann i Tomislav Grubišić i upravo oni vode ranije spomenuti portal http:// www.drustvenimediji.com čiji je zadatak skupiti službene stranice na Facebooku u Hrvatskoj prema broju fanova i kvaliteti interakcije te na taj način omogućiti praćenje stanja na tržištu marketinga na društvenim mrežama u Hrvatskoj. Nude usluge od strateške razrade pozicioniranja na društvenim mrežama, preko community managementa do kreativnog osmišljavanja, dizajna i programiranja Facebook aplikacija, kao i edukaciju klijenata. Trenutačno vode skoro 40 brandova na Facebooku, a lista klijenata, između ostalog, uključuje Agrokor, 24sata, Iskon, Njuškalo, BIPA-u i mnoge druge, a jedan od zapaženih rezultata i pionirskih projekata, bilo je i pozicioniranje Jutarnjeg lista na društvenim mrežama.

Drap www. drap.hr Davor Runje je također česta referenca za društvene mreže. Pružaju potpunu uslugu od izrade kreativnih koncepata, do produkcije i oglašavanja. Uspješnost njihovih kampanja na društvenim mreža¬ma je bazirana na sinergijskom učinku vlastitih aplikacija, fan stranica i oglašavanja. Autori su prve komercijalne Facebook stranice s više od 100.000 fanova u Hrvatskoj, a čak četiri od ukupno 30 vlastitih aplikacija su prešle za naše prilike nevjerojatnu brojku od 200.000 korisnika. Na njihovoj listi klijenata su Kraš, Podravka, KupiMe, Tele2 i Atlantic Grupa.

Jasno&Glasno www.jasnoiglasno.com Ana Penović i Boris Ličina Borja krenuli su u svijet community managementa kroz proizvodnju sadržaja – vlastitog magazina Plan B (www.planb.com.hr) te kroz svakodnevnu komunikaciju s čitateljima na Facebooku, Twitteru i ostalim kanalima, a lista klijenata uključuje Hrvatski telekom, tportal, HBO, Nescafe, B.net, Kit Kat i druge. U produkciji ove agencije nastao je i prvi hrvatski iPad magazin Pokret.O (www.pokreto. com). Pokret.O u potpunosti je interaktivan pa tako čitateljima nudi, uz sav ostali sadržaj, interaktivne infografike, video i audio materijale, te sve društveno mrežne ele¬mente kakve inače viđamo na internetu.

Nivas www.nivas.hr je agencija specijalizirana za produkciju velikih on line projekata, kreiranje potpune on line prisutnosti te promocije u čijem sklopu nude i usluge on line community managementa te razvoj Facebook aplikacija. Vode ju Neven Jacmenović i Đuro Korać. U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom uspješno vode facebook.com/croatia.hr za koju Nivas izrađuje sadržaj i obavlja community management. Ova stranica broji oko 250.000 korisnika, uglavnom stranaca, te je prema razini interakcije među 3 najuspješnije stranice iz Hrvatske.

McCann Digipark www.digipark.com.hr je član grupe McCann Erickson kojeg su Anđela Buljan Šiber i Mladen Mileusnić uspješno i na vrijeme preveli u doba društvenih mreža i uspješan su model kojeg slijede i druge velike marketinške agencije. Osnovan je 2008. godine kao prva full service digitalna agencija u Hrvatskoj. Danas osim kao dio usluge za stalne klijente grupe nude i zase-bne usluge svim tvrtkama koje shvaćaju važnost svog on line imidža. Njihovi najznačajniji klijenti su: Vipnet, L’Oréal, Mastercard, Opel, Ferrero, Coca-Cola, Nestle, Tomato i Croatia Airlines. Njihove Osnove digitalne terminologije www.digipark.com. hr/digipark-downloads/digipark-digiterminologija.pdf vrlo su poželjan priručnik svakome tko poželi više naučiti o društvenim mrežama.

Abrakadabra www.abrakadabra.hr je do¬bar primjer kako PR agencija na vrijeme treba pristupiti društvenim mrežama (uz Manjguru www.manjgura.hr, naravno). Na to vas, naravno, ponukaju i svjetski lideri za koje radite poput Procter & Gamblea ili Nokie, ali je Manuela Šola-Oršanić na vrijeme prepoznala trend koji je danas mainstream. Community management se pokazao uspješnim alatom i u Hrvatskoj kod P&G brandova široke potrošnje kao što su Pampers i Pantene, a lista klijenata još uključuje Visa, Infodom, Falkensteiner,

Pernod Ricard i Miele.

Mediacor, koji je započeo s radom krajem 2010., vodi Aleksandra Đermanović. Pored standardnih usluga iz društvenog marketinga (izrada strategija i operativno vođenje stranica), agencija se bavi dizajniranjem i implementacijom social CRM i brand ambassador programa. Također su prvi na tržište uveli platformu za monitoriranje društvenih mreža, Alterian

SM2, putem koje klijenti u stvarnom vremenu mogu pratiti što potrošači pričaju o njihovim brandovima. Na listi klijenata nalaze se Zagrebačka banka, Powercom sistemi, Karlovačka pivovara, Bolton Hrvatska, Encian i najveća makedonska mljekara Mlekara Bitola.

Eto nakon prvih preporuka za društvene mreže, još nekoliko pojmova koje morate u hodu savladati i po preporuka za svaki.

Aplikacije za društvene mreže i mobilne platforme

Davor Runje (Drap) dijeli komunikaciju na društvenim mreža¬ma, prije svega Facebooku, u tri glavne skupine: oglašavanje bannerima (SocialAds) što je najbliže klasičnom oglašavanju i većina ga agencija zna koristiti (koliko toliko dobro to je već pitanje), komunikaciju službenim profilima (fun pages o kojima smo govorili ranije) i na interaktivnost kroz aplikacije. Drap je uvjerljivo najuspješnija domaća agencija koja se bavi razvojem Facebook aplikacija i dosad su kreirali aplikacije za Microsoft, Podravku, Kraš, T-com, Atlantic grupu i mnoge druge. Najzapaženije aplikacije koje su danas poznate i izvan Hrvatske su Fudbaliziraj se za T-com i Životinjsko carstvo za Kraš i ujedno su predstavljale revoluciju u korištenju društvenih mreža općenito. Kažu da aplikacije omogućuju da se interakcija odvija izravno između samih korisnika, bez posrednika. Interakciju iniciraju sami korisnici, a vidljiva je samo njihovim prijateljima. Najbolji primjer su korisničke fotografije koje se prikazuju u novostima prijateljima korisnika koji su ih postavili ili komentirali. Takva interakcija ima jak viralni karakter jer ljude zanimaju trivijalnosti o ljudima koje poznaju i rado se pridružuju daljnjom interakcijom. Na aplikacijama akcije se ispisuju samo prijateljima i dobro osmišljena mehanika privlači njihove prijatelje na komunikaciju s njima kroz samu aplikaciju. To im omogućuje puno veći potencijal za interakciju – u Hrvatskoj se može dobiti par stotina tisuća interakcija dnevno, odnosno stotinu puta više nego na najvećim profilima. Ovakva efikasnost medija najlakše se postiže kod masovnih brandova, a najbolji rezultati do sada su bili na aplikacijama za prehrambenu i telekomunikacijsku industriju, prenosi svoja iskustva Runje.

Danas sve veći broj korisnika pametnih mobilnih telefona (navodno je u Hrvatskoj preko 100.000 korisnika samo iPhonea, do službenih podataka je jako teško doći) otvara mogućnost i za razvoj aplikacija za te uređaje. Naime svi korisnici tzv. pametnih mobitela potencijalni su korisnici i vaših mobilnih aplikacija, a povoljan mobilni internet otvorio je prostor za dominaciju mobilnih uređaja kao najčešćeg sredstva kojim ostvarujete prisutnost na društvenim mrežama. ShoutEm www.shoutem.com Saša Šarunić i Viktor Marohnić (www.viktor.marohnic.com/shoutem-kuda-kako-zasto-na-temelju-cega) već danas prodaju svoje znanje globalno nakon milijunskih investicija u taj obećavajući projekt. ShoutEm platforma omogućava korisnicima stvara¬nje vlastitih mobilnih aplikacija za lokalne zajednice, te služi kao mobilna ekstenzija lokalnog web-portala ili on line zajednice. ShoutEm pruža rješenje za najpopularnije mobilne platforme, poput iPhonea, Androida i Blackberrya, uz planove za podržavanje i drugih platformi. U ovom trenutku, na ShoutEmu postoji više od 20.000 mreža iz cijelog svijeta, a jedne od najzanimljivijih su www. weharlem.com (mreža za stanovnike predgrađa New Yorka, Harlema), www.twieber. tk (mreža obožavatelja Justina Biebera) i www.grind.com.

Optimizacija pretraživanja (SEO)

SEO (Search Engine Optimization) – bazira se na činjenici da najlakši i najbrži način (a zapravo i jedini) za pronalaženje neke informacije na internetu jest – putem tražilica (Google, Bing itd.). Istraživanja o izvorima posjećenosti stranica potvrdila su da vrlo značajan udio posjetitelja web stranica do njih dolazi upravo nakon upita upućenog nekoj tražilici. Zato se u što boljem vrednovanju vaših sadržaja na tražilicama krije ogroman potencijal za specijaliste koji se bave pozicioniranjem vaših web stranica na tražilicama za ključne riječi koje najviše odgovaraju sadržaju. Escape Studio iz Osijeka www.escapestudio.net i Miroslav Varga prepoznati su SEO i SMM (social media marketing) stručnjaci čija su predavanja širom Hrvatske rasprodana i visoko ocijenjena. Kako i ne bi kad vam Miroslav poručuje da nije važno ako imate i samo 1 kunu za ulaganje u marketing jer i nju možete dobro uložiti, samo ako znate kako! Bolje surađuju s kompanijama širom svijeta, nego domaćim, ali i tu vide svijetlih točaka i izdvajaju Kraš, Njuškalo (Styria) i Karlovačko kao dobre primjere.

Korporativni blog

Blog doživljava neku vrstu svog revivala jer daje odlične rezultate u sprezi s dobrim SEO i sve je više onih koji smatraju da je korporativni blog jedan od nužnih dijelova sva¬kog sustavnog nastupa na društvenim mrežama. Najpoznatiji hrvatski bloger i komunikacijski savjetnik Marko Rakar www. mrak.org svoje je ime izgradio na blogu i zajednici koju je okupio oko www.politika. com davno prije nego što smo čuli za Facebook. Ponukana njegovim primjerom je i Manjgura (www.manjgura.hr) odlučila živjeti on line pod blogerskim pravilima što se pokazalo vrlo uspješnim za samu tvrtku, a i mene osobno. Ništa ljepše nego kad posao dolazi zbog teksta kojeg ste upravo napisali? Ako ih uspješno koristi zajednica koja vam nudi profesionalne usluge na društvenim medijima (npr. www.draganvaragic.com, www.draganadjermanovic. com; www.zeljkoriha.com), zašto to ne bi¬ste i sami pokušali?

Monitoring društvenih medija

Nakon što su se mnoge tvrtke priključile različitim društvenim mrežama, kupile jednosmjernu kartu za Facebook, Twitter ili neki drugi popularni vlak i uskočile u njega kako bi, kao suputnici, bili bliži korisnicima svojih usluga i proizvoda, pojavio se problem praćenja svih tih aktivnosti. Ako sva¬ko jutro dobijete kopije članaka o vama iz medija, tko će biti taj tko će istu stvar na¬praviti za vas u društvenim medijima. Efikasno i na vrijeme. Ne samo da znate što se događa, već i da možete na vrijeme reagirati – ne zaboravite rekli smo jednom kad ste unutra to je posao 24/7, a ne želite da baš vašu tvrtku ili brand spominju kao loš primjer zar ne? I dok se takve usluge jednostavno mogu kupiti za englesko govorno područje, s hrvatskim je ipak nešto teže.

Upravo zato je Drap razvio monitoring alat SocialSense koji služi za pretraživanje društvenih mreža, za sada Twitter-a i Facebook-a, tražeći sve statuse koji u sebi sadrže ključne riječi odabrane od strane klijenta. Operater sustava prati sve rezultate ovih pretraga i objavljuje zanimljive statuse na Twitter kanalu izrađenom za klijenta, u roku od 10 minuta, a po potrebi izrađuje posebne dnevne i tjedne evaluacijske izvještaje. Pored praćenja ključnih riječi u stvarnom vremenu nudi se mogućnost automatiziranog objavljivanja rezultata koje klijent ručno odobri na Twitter računu i/ili web stranici.

Konkurentskih servisa ima naravno više, no bitna motivacija za razvoj vlastitog alata u Drapu je bila u neprilagođenosti dostupnih alata hrvatskom tržištu, kao i puno manja mogućnost filtriranja kako bi se došlo do zaista interesantnih i važnih komentara za klijenata.

Originalan članak je objavljen 11. travnja 2011.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3