Crnogorski mediji slobodniji od hrvatskih

Freedom House, američka neprofitna udruga, povodom Dana slobode medija, predstavila je svoje godišnje izvješće o slobodi medija u svijetu, koja je već sedmu godinu u otpadanju. Poražavajući je podatak da je u svakoj regiji primjetljivo nazadovanje i udaljavanje od temeljnih načela slobode, čime novinarstvo postaje profesija koja se bori za opstanak. Kako navodi Jennifer Windsor, izvršna direktorica Freedom House-a, novinarstvo je danas podvrgnuto sve većem pritisku vlada, mnogobrojnih moćnika, a veliku ulogu igra i svjetska ekonomska kriza. Time novinarima postaje sve teže sačuvati svoju tradicionalnu ulogu «pasa čuvara» demokracije.

Provedeno istraživanje uključilo je 195 zemalja, a rezultati su pokazali da je njih 70 u kategoriji slobodnih, 61 u kategoriji djelomično slobodnih, a čak 64 neslobodnih. Uspoređujući s prošlogodišnjem izvješćem vidljivo je umjereno otpadanje slobode medija. Naime, u 2008. godini 72 zemlje bile su slobodne, 59 djelomično slobodne, a i također 64 neslobodne. Najnovije istraživanje pokazuje da samo 17 posto svjetske populacije, odnosno 1,107,999,000 ljudi živi u državama gdje postoji sloboda medija.

Hrvatska se, uz bok Antigue i Barbude, nalazi na 81. mjestu s ocjenom 38 i svrstana je u kategoriju djelomično slobodnih država. U istoj kategoriji nalazimo Bugarsku ( na 76. mjestu s ocjenom 36), Crnu Goru ( na 78. mjestu s ocjenom 37), Srbiju ( na 83. mjestu s ocjenom 39) te BiH i Makedoniju ( na 98. mjestu s ocjenom 47). Uspoređujući izvješće iz 2008. godine, Hrvatska je otpala za 3 mjesta, a tada je 78. mjesto djelila s Bocvanom.

Središnja i istočna Europa, uključujući i bivši Sovjetski Savez, regija je s najvećim padom slobode medija, s ubojstvima i napadima novinara zabilježenim u Bugarskoj, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Zapadna Europa pak i dalje prednjači u slobodi medija, ali i u toj su regiji zabilježene negativne promjene. Italija je tako otpala u kategoriju djelomično slobodnih zemalja zbog ograničavanja slobode govora od strane sudova i zakona o kleveti, a prisutna su i sve češća zastrašivanja i prijetnje novinarima. Grčka također biliježi značajnije propuste na području slobode medija.

Na samom vrhu ljestvice nalazimo Island ( prošle godine nalazio se na 2. mjestu), a slijede ga Finska, Norveška, Danska i Švedska.
Burma, Kuba, Eritreja, Libija, Sjeverna Koreja i Turkmenistan nalaze se na samom dnu izvješća i u usporedbi s 2008. godinom nije postignut nikakav pomak u postizanju slobode medija.

Cijeli izvještaj možete pogledati ovdje.

Kliknite na link na kraju za više tekstova na temu mediji.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3