CroDemoskop: Radimir Čačić prestigao Sanadera i postao najnegativniji političar u zemlji

Prenosimo redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prvim danima srpnja. Istraživanje pokazuje kako je prošlomjesečni preokret trenda potpore HDZ-u, a nakon dugotrajne unutarstranačke kampanje, ujedno i najavio lagani oporavaka izborne preferencije donedavno vladajuće stranke.

▪ Nastavak trenda blagog rasta potpore HDZ-u, ali je stranka i dalje s velikim zaostatkom za vodećim SDP-om

▪ Ivo Josipović uvjerljivo najpozitivniji političar, uz porast pozitivnog doživljaja

▪ Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić postisnuo Ivu Sanadera s vrha ljestvice političara s najnegativnijim  doživljajem

▪ Presuda Čačiću i hrvatski nastup na Europskom nogometnom prvenstvu najznačajnije teme u mjesecu velike ekonomske krize

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, ali uz uočljiv trend pada izborne podrške toj stranci koji je započeo još u veljači. Naime, početkom srpnja SDP je bio izbor 28,5 posto hrvatskih građana/ki, dok je prije pet mjeseci ova stranka bilježila izbor od 34 posto. Istovremeno je glavna opozicijska stranka nakon tromjesečnog klizanja izborne potpore, najprije u lipnju pa sada i u srpnju zabilježila bolji rezultat u odnosu na prethodni mjesec i sada ona iznosi 18,7 posto (prema 17,1% u lipnju, 16,2% u svibnju, 16,7% u travnju, 18% u ožujku). Dalji trend će ovisiti o tri važna politička procesa: unutarstranačka postizborna konsolidacija, uspješnost aktualne koalicije u nošenju s gospodarskim problemima, te kreiranje stajališta i politika o važnim društvenim problemima. Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s potporom od 7,5%, te su nakon tri mjeseca rasta potpore po prvi put zabilježili pad podrške (prije mjesec dana 8,4%, početkom svibnja 8,1%, a u travnju 5,6%). Bit će zanimljivo pratiti daljnji smjer kretanja njihove potpore. HNS se unatoč presudi predsjedniku stranke uspio zadržati na četvrtom mjestu s vrlo sličnom potporom kao i prije mjesec dana (sada 3,5% prema 3,3% iz lipnja). Značajan dio ostalih stranaka i lista natiskalo se između 2% i 3% (HDSSB 3,0%; HSP dr. A.Starčević 2,8%; HSP 2,7%; HSS 2,6%; NL Ivana Grubišića 2,1%). Sve su ostale stranke zabilježile izbor ispod 2% (najbliži toj brojci je HSLS s 1,9% izbora), s ukupnim zbrojem njihove potpore od 7,9%. U izboru pojedinačnoh stranačkih lista 20,7% ispitanika/ca je bilo neodlučno.

Osim stranačkih preferencija, istraživanje je bilo usmjereno i na utvrđivanje preferencija koalicija kakve su bile na glasačkim listićima s posljednjih parlamentarnih izbora. Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi izbor od 32,4% (prije mjesec dana 35,6%, a u prvom poslijeizbornom istraživanju početkom siječnja izbor je iznosio 38,5%). Ovo klizanje potpore vladajućim nije iskoristila glavna oporbena grupacija s kojom je HDZ izašao na izbore. Naime, HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima (HGS i DC) zabilježio izbor od 18,2% (prije mjesec dana 17,4%, a u siječnju 20,2%). Treći su Lesarevi laburisti s izborom od 6,5% (i u ovom slučaju je zabilježen pad podrške ovoj stranci s prošlomjesečnih 7,9%). Sve ostale liste, koje su ispod izbornog praga, zabilježile su vrlo slične rezultate onima iz prošlog mjeseca (HDSSB 2,7%; HSS-ZS-SP 2,5%; HSP 2,2%; HSLS 2,0%; HSP dr. A.Starčević-HČSP 2,0%; NL dr.sc. Ivan Grubišić 1,8%; BUZ-PGS-HRS-Ljubo Jurčić 1,2%; Ostali 2,7%). Uočljiv je porast udjela neodlučnih glasača (sada 25,8%, prema prošlomjesečnih 22% ili siječanjskih 10%). To je ujedno i najbolji pokazatelj topljenja optimizma izbornih promjena i splašnjavanja postizbornih očekivanja odnosno razočarenja.

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 37,6% izbora (prošli mjesec 32,2%) najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto na ljestvici pozitivnih političkih osoba ponovo drži jedan nepolitičar s velikom političkom težinom, sad već bivši guverner Željko Rohatinski s izborom od 7,2% (prije mjesec dana 6,9%). Treće mjesto drži Dragutin Lesar s izborom od 6,8% (uz značajan pad izbora s prošlomjesečnih 9%), dok je najveći pad izbora za najpozitivnijeg političara zabilježio premijer Milanović koji je s prošlomjesečnih 11,6% izbora otklizao na sadašnjih 6,5%. Slijede dvoje HDZ-ovih političara: Jadranka Kosor (3,9% izbora) i Tomislav Karamarko (3,7%). Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su Vesna Pusić (3%), Ivan Grubišić (2,4%), Ruža Tomašić (1,7%) i Slavko Linić (1,3%).


Potpredsjednik Vlade Čačić
je potisnuo Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara. Tako je u posljednjem istraživanju Čačić najnegativniji hrvatski političar s izborom od 29,6% (prema 21,1% iz prošlog mjeseca). Sanader je na drugom mjestu s 27,2% izbora (prošli mjesec 22,5%). Na trećem su mjestu „svi političari“ koji su negativan izbor 9,6% ispitanika/ca. Zoran Milanović je s izborom od 5,4% na četvrtom mjestu, a za vrat mu puše Tomislav Karamarko s 5,3% izbora. Među prvih deset političara u zemlji još su Jadranka Kosor (4,9%), Vladimir Šeks (4,2%), Slavko Linić (1,6%), Željko Kerum (0,6%) i Vesna Pusić (0,5%).

Redoslijed na vrhu pozitivnog i negativnog doživljaja potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana/ki pojedini političar pozitivan ili negativan). Na ovoj ljestvici pojedinačnih percepcija najbolji doživljaj ima predsjednik Josipović s netto pozitivnim doživljajem od 71,3 postotnih poena (netto doživljaj predstavlja razliku pozitivnog i negativnog doživljaja). Predsjednik Josipović je pozitivan za 80,5% građana/ki (prema 78,3% iz lipnja), dok je negativan za 9,2% (prije mjesec dana 12,7%). Zoran Milanović je pozitivan za 54,2% ispitanika/ca (u lipnju 59,4%), a negativan za 33,5% (u lipnju 27,2%). Prvi je ministar u ukupnom doživljaju netto pozitivan 20,7 postotnih poena (prije mjesec dana 31,2 postotna poena). Tomislav Karamarko je pozitivan za 24,3% građana/ki, dok je za njih 45,2% negativan. Predsjednik HDZ-a je u ukupnom doživljaju netto negativan za 20,9 postotnih poena (prije mjesec dana 27,2). Novog je šefa HDZ-a po negativnoj percepciji nadvisio prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić koji je netto negativan 55,1 postotni poen (pozitivan doživljaj 16,4%, a negativan 71,5%). Među ostalim stranačkim prvacima i istaknutijim političarima u zemlji najbolji doživljaj zabilježen je za Dragutina Lesara (netto pozitivan 43,2 postotna poena), a sličan rezultat bilježe i Boris Šprem (netto pozitivan za 33,1 postotnih poena) i Ivan Grubišić (31,2). Nešto slabiji rezultat bilježe Ruža Tomašić (23,5) i Branko Hrg (9,2).

U posljednjem istraživanju samo je jedna tema zabilježila češći izbor za događaj/temu mjeseca: presuda Radimiru Čačiću za nesreću u Mađarskoj i rasprava o njegovoj političkoj budućnosti (38,8%). Na drugom mjestu debelo zaostaje nastup naše nogometne vrste na euroloptačkom prvenstvu u Poljskoj (12,8%), dok je smjena guvernera Rohatinskog na trećem mjestu s izborom od 10,9 posto. Nekad uvjerljivo najznačajnija tema – gospodarska kriza – tek je na četvrtom mjestu s izborom od 8%. Od ostalih događaja izdvajaju se sadržaji povezani sa slučajem ostavke Mirele Holy (7,2%), poskupljenje cestarina (5,2%), pad cijena goriva (3,8%), te prosvjedi radnika čija su poduzeća pred stečajem ili u stečaju (3,3%). Sve su ostale teme zabilježile znatno rijeđi izbor.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3