CRODemoskop: SDP klizi prema dolje, HDZ stagnira, udio neodlučnih raste

Donosimo redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno početkom rujna te pokazuje tri glavna trenda: SDP lagano klizi prema dolje, HDZ stagnira, jedino raste udio neodlučnih birača. Tako je razočarenje neučinkovitošću aktualne Vlade značajnije utjecalo na raspoloženje birača od izbora novog predsjednika HDZ-a i svih aktualnih napada iz redova glavne opozicijske stranke. Čini se da je dominantno političko raspoloženje u zemlji upravo razočarenje: SDP-om (i njihovom koalicijom) a što onda utječe na pad njihovog rejtinga, ali i HDZ-om što pokazuje njihov rejting koji je zabetoniran ispod 20 posto već devet mjeseci. Ta dva razočarenja povećala su udio neodlučnih, ali i apstinenata u malo više od pola godine od zadnjih izbora.

▪ SDP bilježi negativan trend iz mjeseca u mjesec, dok potpora HDZ-u i dalje stagnira; Laburisti stabilno

▪ Oštra polemika s Pupovcem nije naškodila predsjedniku Josipoviću koji je i dalje uvjerljivo najpozitivniji političar u zemlji

▪ Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u blagoj prednosti ispred Ive Sanadera na vrha ljestvice političara s najnegativnijim  doživljajem

▪ Velika suša i katastrofalne posljedice na poljoprivredu pretekli negativne vijesti iz gospodarstva u izboru za najznačajniju temu u proteklom mjesecu

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP, unatoč negativnom trendu, i dalje bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ. Naime, početkom rujna SDP je bio izbor 26,6 posto hrvatskih građana/ki, dok je prije pola godine ova stranka bilježila izbor od 33,6 posto. U posljednjih je mjesec dana potpora SDP-u skliznula za 1 postotni poen (u kolovozu je iznosila 27,6%). Istovremeno je potpora glavnoj opozicijskoj stranci u pola godine narasla za 1,2 postotna poena (početkom rujna iznosi 19,2%, a u ožujku 18%). Čini se da sadašnja unutarstranačka postizborna konsolidacija HDZ-a, (ne)uspješnost aktualne vladajuće koalicije u nošenju s gospodarskim problemima, kao i brojni i prilično agresivni napadi na vlast i ministre, nisu pomogli glavnoj opozicijskoj stranci. Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s identičnom potporom kakvu su zabilježili početkom kolovoza (8,2%). HNS se polagano oporavlja od najlošijeg rezultata stranke u ovom mandatu te s 4% drži četvrto mjesto (prije mjesec dana 3,9%, a u lipnju rekordno niskih 3,3%). Značajan dio ostalih stranaka i lista natiskalo se između 2% i 3% (HDSSB 3,0%, HSS 2,7%, NL Ivana Grubišića 2,4% NL Ivana Grubišića 2,4%, HSP dr.A.Starčević 2,1%, HSP 2%). Sve su ostale stranke zabilježile izbor ispod 2% (najbliži toj brojci je HSLS s 1,6% izbora), s ukupnim zbrojem njihove potpore od 7%. Zabilježen je vrlo visoki udio neodlučnih birača (22,7%) što je dvostruko više od udjela iz prvog postizbornog mjerenja u siječnju (10,6%).

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 36,8% izbora (prošli mjesec 37,6%) najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Njegovu poziciju nije ugrozio aktualni sukob/polemika s predsjednikom SNV-a Miloradom Pupovcem. Drugo mjesto na ovoj ljestvici po prvi put drži lider laburista Dragutin Lesar sa 7,1% izbora (prije mjesec dana 6,6%). Treće mjesto drži bivši guverner Željko Rohatinski s izborom od 6,7% (prije mjesec dana 9,5%). Premijer Milanović s izborom od 6,1% je na četvrtom mjestu izbora za najpozitivnijeg političara (što je upola manji izbor od onog zabilježenog u siječnju ove godine kad je iznisio 12,4%). Peto mjesto drži ministar financija Linić s izborom od 3,3%. Slijede dvoje HDZ-ovih političara: Tomislav Karamarko (3,1%) i Jadranka Kosor (2,3%). Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su don Ivan Grubišić (2%), Vesna Pusić (1,9%) i Ruža Tomašić (1,2%) .

Potpredsjednik Vlade Čačić još je prije tri mjeseca potisnuo Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara te se i ovaj mjesec zadržao na vrhu (ali s nešto manjom razlikom među ovim dvojcem). Tako je u posljednjem istraživanju Čačić najnegativniji hrvatski političar s izborom od 28,4% (prema 28,3% iz prošlog mjeseca), dok je Sanader na drugom mjestu s 27,8% izbora (prošli mjesec 27,3%). Na trećem su mjestu „svi političari“ koji su negativan izbor 12,3% hrvatskih građana/ki. Tomislav Karamarko je zadržao svoje treće mjesto ispred Zoran Milanovića. Čelnik HDZ-a je najnegativniji za 6,6% građana/ki (prošli mjesec 6,4%), a Milanović za 5,8% (prošli mjesec 5,7% izbora). Među prvih deset političara u zemlji još su Vladimir Šeks (3,6%), Slavko Linić (2,4%), Jadranka Kosor (1,5%), Željko Kerum (1,2%) i Milorad Pupovac (0,6%).

Redoslijed na vrhu pozitivnog i negativnog doživljaja potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana/ki pojedini političar pozitivan ili negativan). Na ovoj ljestvici pojedinačnih percepcija najbolji doživljaj ima predsjednik Josipović s netto pozitivnim doživljajem od 66,8 postotnih poena (netto doživljaj predstavlja razliku pozitivnog i negativnog doživljaja). Predsjednik Josipović je pozitivan za 79,1% građana/ki (prema 80,5% iz kolovoza), dok je negativan za 12,3% (prije mjesec dana 7,9%). Zoran Milanović je pozitivan za 40,7% ispitanika/ca (u kolovozu 45%), a negativan za 43,5% (u kolovozu 36,6%). Prvi je ministar u ukupnom doživljaju po prvi put netto negativan i to 2,8 postotnih poena (prije mjesec dana je bio netto pozitivan 8,4 postotnih poena). Tomislav Karamarko je pozitivan za 24,8% građana/ki (u kolovozu 23,1%), dok je za njih 51,4% negativan (u kolovozu 47,1%). Predsjednik HDZ-a je u ukupnom doživljaju netto negativan za 26,6 postotnih poena (prije mjesec dana 24). Novog je šefa HDZ-a po negativnoj percepciji nadvisio samo prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić koji je netto negativan 60,2 postotnih poena (prije mjesec dana 52,6). Čačićev pozitivan doživljaj ovaj mjesec iznosi 15% (prije mjesec dana 17,3%), a negativan 75,2% (prije mjesec dana 69,9%). Među ostalim stranačkim prvacima i istaknutijim političarima u zemlji najbolji doživljaj zabilježen je za Dragutina Lesara (netto pozitivan 38,2 postotnih poena), a sličan rezultat bilježe i Ivan Grubišić (netto pozitivan za 31,2 postotnih poena) i Boris Šprem (netto pozitivan za 28,2 postotnih poena). Nešto slabiji rezultat bilježe Ruža Tomašić (18,7) i Branko Hrg (4,5).

U posljednjem istraživanju dvije su teme zabilježile češći izbor za događaj/temu mjeseca: velika suša u cijeloj zemlji i štete poljoprivrednim usjevima (28,1%) i objava podatka o padu BDP-a i gospodarska kriza (25,9%). Slijede tri teme s izborom iznad 5%: Olimpijske igre i uspjesi hrvatskih sportaša (10,4%), uspješna turistička sezona (8,0%) i poskupljenje goriva (7,7%). Još samo otkaz kolektivnih ugovora za javne službenike i pokušaj mirenja Vlade i sindikata bilježe nešto češći izbor (4,8%). Sve su ostale teme zabilježile rijeđi izbor.

Vlada RH početkom rujna uživa potporu 38,2 posto hrvatskih građana, dok vladinu politiku ne podržava 47,4 posto građana uz 14,4 posto neodlučnih. U odnosu na prošlomjesečne rezultate zabilježen je pad među podržavateljima (od 2 postotna poena), ali u usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači ta se podrška strmoglavo spustila (s tadašnjih 69,3 posto). Istovremeno, u proteklih se mjesec dana povećao i udio onih koji se protive vladinim politikama (za 6 postotnih poena), a taj je porast posebno vidljiv u usporedbi s rezultatima iz veljače (kad je zabilježeno svega 17,4% protivnika politici Vlade RH)

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3