Dom za starije i nemoćne osobe Oaza – sadržajan život i u trećoj dobi

Pomisao na domove za starije osobe, (ne)popularno zvane staračkim domovima inače rijetko izaziva pozitivne osjećaje, no onima koji su se prošlog četvrtka, 30. lipnja našli na otvorenju Doma za starije i nemoćne osobe „Oaza“ na Ključić brdu nedaleko Velike Gorice, zajednička asocijacija bila je - Hilton za treću dob.

Oaza3

Doista, svi oni koji zlatne godine žele provesti u besprijekorno uređenom i opremljenom domu, okruženi osobama s kojima dijele interese i brojna iskustva te uz vrhunsku zdravstvenu skrb i niz zabavnih i drugih sadržaja, ovdje će pronaći ono što traže. „Oaza“ je najluksuzniji dom za starije i nemoćne osobe u Hrvatskoj, objekt najviše kategorije prema strogim europskim standardima. Investicija je to vrijedna 28 milijuna kuna i od kamena temeljca do svečanog otvorenja, unatoč iznimnoj zahtjevnosti projekta, izgrađena za samo godinu dana. S obzirom na sve zahtjeve koje je objekt ove kategorije morao zadovoljiti te uzevši u obzir našu birokraciju, ta se godina dana, kažu upućeni, može smatrati rekordom.

Sam objekt je skladan spoj klasične turopoljske arhitekture i modernog pristupa te se uklapa u lokaciju, slikoviti brežuljkasti kraj nadomak metropoli, a ipak dovoljno udaljen da bi nudio okruženje bez onečišćenja i buke. Do Oaze se, naime, može doći javnim gradskim prijevozom. Unutrašnjost odiše toplom, domaćom atmosferom, a zajednički prostori za druženje te različite aktivnosti i sadržaje zauzimaju oko 40 posto ukupne površine doma koji ima 68 soba veličine 27 kvadrata, svaku s vlastitom kupaonicom. Dom može primiti oko stotinu štićenika, a neovisno o njihovoj dobi, zdravstvenom stanju i specifičnim potrebama, svakom pojedincu pruža cjelokupnu skrb. Jedan zaposlenik dolazi na dva štićenika, što je više od prakse u Švicarskoj, u kojoj smještaj u ustanovama ovog ranga košta i do 6.000 eura mjesečno. Upravo su švicarski umirovljenici u nedavno provedenom istraživanju iskazali izniman interes za smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe „Oaza“, čak 67 posto ispitanih željelo bi treću dob provesti na turopoljskom ladanju.

Oaza1

Na ovaj projekt je investitor, uspješni velikogorički poduzetnik Mirko Žužić veoma ponosan. Nakon niza poslovnih pothvata, sada je, kaže, napravio i nešto što mu daje dodatnu satisfakciju, osjećaj da će pridonijeti kvaliteti života osoba treće dobi. Zato se potrudio osim objekta pomno osmisliti i koncept ustanove, u čemu mu je pomogao Jozo Tolić, vlasnik triju uglednih domova za starije i nemoćne osobe. Tolić je 15 godina radio u domovima za starije osobe u Švicarskoj, a ka dobar poznavatelj domaćih i inozemnih prilika, svoje je iskustvo ugradio u organizaciju usluga i aktivnosti u “Oazi”.

Oaza2

Boravak u domovima za starije i nemoćne osobe daleko je više od samog smještaja, jer poznat je pozitivni utjecaj kvalitetnog  života i osobnog zadovoljstva na zdravstveno stanje čovjeka. Iako se u okvirima svojih mogućnosti sve ustanove trude štićenicima dati maksimum, a generalno su postojeći kapaciteti nedostatni, potražnja za uslugom upravo ove razine sve je izraženija. Moderan način života, produljeno radno vrijeme i briga o djeci ne ostavlja dovoljno vremena za posvećivanje osjetljivim potrebama starijih članova obitelji. Starost sa sobom neminovno nosi i različite bolesti i stanja te smanjenu mogućnost za brigu o sebi, a često su za adekvatnu skrb, osim emocionalnog angažmana potrebne i profesionalne vještine. Stoga ne čudi sve veći broj mladih, radno aktivnih osoba koje svojim roditeljima mogu i žele priuštiti najbolje.

U reportaži pogledajte kako je bilo na svečanom otvaranju Oaze:

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3