Drugi krug predsjedničkih izbora u Urugvaju – epilog

U dnevniku pod naslovom „Može li drugoplasirani u prvom krugu pobijediti u drugom?“ usporedili smo naš politički folklor s folklorom prijateljskog nam i dalekog Urugvaja. Pitanje je bilo da li u drugom krugu, u tradicionalno konzervativnom društvu, kandidat odjednom udružene desnice može pomrsiti račune favoritu iz prvog kruga.

Sve se odvijalo prema planu: trećeplasirani u prvom krugu, desničar Bordabarry pozvao je svoje birače da glasuju za Lacallea kako bi spriječili da ljevica ima i parlamentarnu većinu i predsjednika – što je trenutno slučaj: predsjednik na odlasku je prvi ljevičar u povijesti Urugvaja na toj funkciji, kao što je  na prethodnim izborima udružena ljevica po prvi put u povijesti osvojila parlamentarnu većinu. Jednostavnim zbrajanjem glasova drugoplasiranog i trećeplasiranog iz prvog kruga dobije se omjer snaga 48% za ljevicu naprema 46% glasova desnice.

Međutim, da li nam rezultati tako pojednostavljene matematika išta znače? Da li će baš svaki birač prihvatiti naputak svog kandidata koji je izgubio u prvom krugu i poslušno svoj glas u drugom krugu dati prema dobivenom naputku? Da li je desno biračko tijelo baš tako disciplinirano?

Da se glasovi ne mogu tek tako jednostavno zbrajati pokazivale su i ankete koje su u drugom krugu Mujici davale 47% glasova, Lacalleu 42% uz 11% neodlučnih. Neodlučni birači ovdje su naročito zanimljivi, jer je u Urugvaju izlazak na biračko mjesto obavezan, a propisane su i novčane kazne za one koji neopravdano propuste ispuniti svoju građansku dužnost. Kada već moraju izaći na izbore, hoće li do kraja neodlučni birači ubaciti u kutiju nevažeći listić, ili će ipak zaokružiti neko ime u posljednji trenutak?

Mujica je pred kraj dodatne kampanje napravio cijeli niz pogrešaka, no uživao je podršku iznimno popularnog i uspješnog predsjednika na odlasku, Tabarea Vazqueza. Cijeli desni politički spektar udružio se i podržao zajedničkog kandidata, Lacallea.

Poredak nakon provedenog drugog kruga nije se promijenio: Mujica je dobio 52,4% glasova, Lacalle 43,5% uz 4% nevažećih listića (ukoliko isključimo neodlučne zadnja ankete pred drugi krug bila je iznimno precizna – preračunato, Mujica je prema anketi trebao dobiti 52,8% glasova).

Izlaznost u drugom krugu bila je tek nešto manja nego u prvom krugu – i dalje iznimno visokih 89,2% i pored olujnog nevremena na dan izbora u većem dijelu zemlje i poplava na sjeveru zbog kojih je desetak tisuća ljudi bilo evakuirano.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3