Dvije godine mandata predsjednika Zorana Milanovića u brojkama

Podrška radu predsjednika Republike Hrvatske kroz mjesece 2021. (IPSOS)

Volim analize temeljiti na podacima i brojkama, pa evo nekoliko pokazatelja o prve dvije godine mandata iz redovitog mjesečnog istraživanja agencije IPSOS Crobarometar.

Predsjednik Zoran Milanović je mandat započeo sa solidnih 48% podrške ispitanika u ožujku 2020. od kada se mjeri podrška za njega. Vrhunac  je imamo već u travnju – nedostižnih 67% koje mu je donijela suradnja s vladom oko koronavirusa i potresa. Godinu je završio s 45% podrške. Ocjena je pratila podršku – od 3,10 na početku do maksimalnih 3,47 u travnju i 2,89 u prosincu.

U 2021. kreće nešto slabije, ali nakon toga slijedi promjena retorike i stabilan rast i povratak na početak. Započeo je s 43% podrške, vrhunac imao u listopadu – 54% da bi godinu završio s 45% (-3pp u odnosu na početak mandata, ali i s 48% onih koji ga ne podržavaju, znak da je ipak pretjerao). Ocjene su pratile – 2,72 na početku, maksimalnih 3,01 u listopadu i u prosincu 2,85.

Crobarometar jedini ima zatvoreno pitanje o pozitivnom dojmu političara, gdje svaki mjesec pita za dojam o istom setu političara, pa je kroz njega puno lakše pratiti trendove. S obzirom na dnevne okršaje na relaciji Zoran Milanović – Andrej Plenković usporedit ćemo njihove popularnosti kroz vrijeme.

Zoran Milanović u siječnju 2020. ima 51% pozitivnog dojma, a godinu završava s 58%. Vrhunac je ponovo u travnji i koroni nevjerojatnih 76%.

Andrej Plenković u siječnju 2020. ima 41% (odličan rezultat nakon tri i pol godine mandata i izgubljene predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović), a godinu završava s visokih 56%, praktično poravnat s predsjednikom. I kod njega je vrhunac 69% u travnju i koroni.

To se značajno mijenja u 2021. kako se mijenja i retorika Zorana Milanovića. Kreće s 49% u siječnju 2021. i godinu završava na 52% (1pp više nego na početku). Vrhunac je 59% u listopadu – treba još točno vidjeti što je sve bilo u listopadu.

Andrej Plenković kreće s 44% i završava na 36% (5pp manje nego na početku), s par vrhunaca na 44% (poput kolovoza).

Kad se pogleda struktura pozitivnog dojma jasna je promjena sentimenta, iako ja to ne bih nazvao i trajnom promjenom biračkog tijela – više navijanjem.

Pozitivan dojam Zoran Milanović i Andrej Plenković prema stranačkim referencijama (IPSOS)

S obzirom da je svo ovo vrijeme rejting HDZ-a vrlo stabilan (na početku 2020. 25,8 i na kraju 2021. visokih 29.7%) uz osvojene parlamentarne izbore u srpnju 2020. može se zaključiti da je Andrej Plenković napravio bolji posao za HDZ, nego za sebe osobno. Naravno, tome su uvelike doprinijeli i konstantni napadi predsjednika Milanovića na njega osobno, za što je, vidi se iz prethodne tablice, dobio aplauz cjelokupne oporbe kojoj se i nametnuo kao lider, makar je predsjednik po Ustavu nestranačka osoba s primarnim ciljem harmoniziranja funkcioniranja države.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3