FYI: Pravila učinkovite e-komunikacije – Netiquette ;-) ili pravilno pisanje maila

Od kad je komunikacije, postoje i pravila u svrhu što učinkovitijeg prijenosa informacija. Vjerujem da nije bilo poželjno toljagom udarati po glavi sugovornika niti u vrijeme krapinskog pračovjeka.

maxresdefault

Isto tako je i pri komunikaciji suvremenim elektroničkim kanalima. Nema toljaga u igri, ali ima nesuglasica i zato FYI (For Your Information – za vašu bolju informiranost) i ovaj tekst. Važno je osvrnuti se na to područje, jer iako je jasno da manje-više svi znamo složiti smisleni mail, nerijetko zaboravljamo da je značenje primjerice jednog smajlića na kraju diskutabilno. Ipak, o emoticonima odnosno smileyima ćemo opširnije nešto kasnije.

Pisanje maila je kao pisanje objave za medije, treba biti siguran da smo uspješno sročili poruku koju želimo komunicirati. Naglasi bitno, piši jasno, ne koristi preduge rečenice, imaj u vidu kome se obraćaš te konačni cilj.

U svrhu postizanja reda u „internetskom kaosu”, stvoren je Netiquette, skup pravila poželjnog ponašanja u Internet zajednici. Riječ je nastala iz NETwork i etIQUETTE, pravila je propisao Internet Engineering Task Force (IETF) 1995. godine. Jasno je da nema prisile niti će itko naplatiti kazne za nepoštivanje ovih smjernica, ali uvid u njih svakako pomaže u svakodnevnim prepiskama. Što se tiče Hrvatske, pravila su najpreciznije prenesena na stranici hr-netiquette.org. Tako su raspodijeljena na tri osnovna vida e-komunikacije: elektronička pošta (e-mail), mailing/news liste (usenet) i forumi.

Izdvojit ćemo ovdje samo nekoliko zgodnih pravila iz prve dvije skupine koja se često zaboravljaju:

• Imajte na umu da je primatelj ljudsko biće, čija se kultura, jezik i smisao za humor mogu razlikovati od vaših. Problema može biti i s oblikom zapisa datuma, s mjernim jedinicama i idiomima. Budite osobito oprezni sa sarkazmom.
• Ne koristite isključivo velika slova. VELIKA SLOVA IZGLEDAJU KAO DA VIČETE.
• Ne šaljite velike količine podataka ljudima koji ih nisu zatražili.
• Čitajte mailing liste i news grupe mjesec ili dva prije nego što na njih nešto pošaljete. Ovo će vam pomoći razumjeti pravila ponašanja grupe.
• Ne okrivljujte sistem administratora zbog ponašanja korisnika sistema.
• Pročitajte sve članke u slijedu (thread) prije nego šaljete odgovor. Ne šaljite “Ja također” poruke čiji sadržaj je ograničen na slaganje s prethodnom porukom. Sadržaj poruke bi trebao proširivati onu na koju se nadovezuje.
• Razmislite o korištenju priručnika, knjiga, help datoteka i sl. prije nego što postavite pitanje. Postavljanje pitanja za koje postoje odgovori na drugim mjestima imat će za posljedicu mrzovoljne “RTFM” odgovore (read the fine manual – iako i vulgarno značenje za “F” riječ postoji).

Namjerno nismo uključili ono pravilo o nepoželjnosti lančanih mailova, jer je zaista nepotrebno komentirati koliko živaca prožvače jedan „lanac sreće” s prijetećom porukom „ako ne pošalješ na sto tisuća adresa, snaći će te strašna nevolja”.

Što se Foruma tiče, oni su nešto drugačiji zbog otvaranja diskusija, pisanja poruka, odgovaranja i drugih mogućnosti. Evo osnovnih pravila:

• Dobro pregledajte forum i budite sigurni da započinjete raspravu u pravom dijelu foruma.
• Razmislite prije nego li napišete bilo što. Morate imati valjan razlog za pisanje poruke, a ona mora biti smislena.
• Pažljivo sročite svoju poruku. Nastojite da bude što jasnija i jednoznačna. Izbjegavajte nesporazume, koliko je to moguće.
• Uvijek nastojte poštivati temu.
• Privatni razgovori na javnom dijelu foruma nisu poželjni. Za njih, koristite privatne poruke, ako postoje, ili e-mail.

Sva ta pravila ipak imaju i svog malog ali moćnog neprijatelja. Naime, dovoljan je jedan 😉 na kraju rečenice i stigli smo do problema. Šalim li se? Namigujem li samo jer mi je to zgodno? Pobijam li sve prethodno rečeno tim ;-)?

Prvi puta je upotrebu emoticona predložio Scott Fahlman 1982. računalni stručnjak s Carnegie Mellon University.

Danas, emoticoni imaju i svoja geo-politička obilježja. Razlikuju se oni učestalo korišteni u zapadnim zemljama od onih u istočnim.

 

Najvidljivija razlika je ta da ćemo mi smajlić 🙂 napisati s lijeva na desno i bit će polegnut, dok će primjerice Japanac ovako obilježiti svoje zadovoljstvo (^_^).

Mi, Hrvati, najčešće koristimo sljedeće emotikone:

🙂 = smiley
;-)= namigivanje
;-*= namigivanje s poljupcem
:-*= poljubac
:-D= smijanje
:-(= mrštenje
;-(= plakanje
:-O= iznenađenje/šok
:- P = pfffftt ili pak jednostavno plaženje jezika

Jedino što je bitno znati kad je riječ o upotrebi smajlića jest: rijetko kad poboljšavaju kvalitetu komunikacije, ali zato nerijetko ostavljaju dojam simpatičnosti autora ili uvjetne ležernosti.
Ako šaljete nešto negativno, jedan smiješak na kraju neće ublažiti vašu poruku. Dobro je prisjetiti se da čak 93% komunikacije pripada sferi neverbalnog. U e-komunikaciji nema izraza lica, govora tijela ni gestikulacije, stoga što ja zapravo hoću reći jednim :-* poznato je sa sigurnošću samo meni.
Uz smileyje koji su se uvukli u sms-ove, mailove i ine poruke, učestalo je i korištenje kojekakvih skraćenica. Nema dana da mi ne stigne u mailu bar jedan FYI ili LOL. Pa nije naodmet ovdje donijeti niti kratak pregled istih. Mada osobi koja mi pošalje „WYSIWYG” mogu reći samo jedno: KISS!

AFAIK = As Far As I Know
AFK = Away From the Keyboard
AKA= Also Known As
BTW = By The Way
FAQ = Frequently Asked Questions
FWIW = For What It’s Worth
FYA = For Your Amusement
FYI= For Your Information
GA = Go Ahead (as in live chat when you want to let the other speaker know it is their turn)
GIGO = Garbage In, Garbage Out
IMO = In My Opinion
IMHO = In My Humble Opinion
IMNSHO = In My Not So Humble Opinion
IOW = In Other Words
KISS = Keep It Simple Stupid
LOL = Laughing Out Loud
OTOH = On The Other Hand
ROFL = Rolling On The Floor Laughing
ROFLOL = Rolling On The Floor Laughing Out Loud
RSN = Real Soon Now (as in, when the company will release the new version of their software)
RTM = Read The Manual (Actually, this is the polite contraction of RTFM–you guess what the F stands for.)
TIA = Thanks In Advance (used to thank someone up front when you ask for help with something)
TPTB = The Powers That Be
TTFN = Ta Ta For Now
WYSIWYG = What You See Is What You Get

Više dnevnika o novim medijima i društvenim mrežama potražite ovdje ili kliknite na neku od kategorija i ključnih riječi pored dnevnika.

Oznake:

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3