Golf u Hrvatskoj – gdje smo sada

U Zagrebu je upravo održano otvoreno prvenstvo Hrvatske u golfu, koje vjerojatno ne bi bilo toliko zamijećeno da na njemu nije sudjelovao Toni Kukoč, naš proslavljeni košarkaš ali i novi selektor golf reprezentacije. Nepravda je to prema sportu protiv koje se uspješno borimo pokušavajući ga pokrenuti.

Junín_Golf_Club_20101031_001

Tonija sam upoznao nedavno na humanitarnom Unicefovom golf turniru na Crvenom Vrhu. Dok smo sjedili u golf klubu i pili kavu, dan prije turnira, definitivno sam se uvjerio da košarka nije sport za mene, a zajednička fotografija s turnira me je samo učvrstila u tom uvjerenju. Zato se susret s golf palicom isti dan pretvorio u ljubav na prvi pogled. Nakon što sam palicom broj 7 uspio iskopati oveći krater ispred sebe na driving rangeu (vježbalištu) promjeno sam palicu i stvari su krenule na bolje. Očito je preda mnom još puno udaraca i vježbe, ali ostvarene daljine već nakon nekoliko zamaha ohrabruju (čista fizika – količina mase je neupitna…). U golfu vam protivnik ne treba, najveći ste protivnik sami sebi.

Obilazak terena i „igra“ na pojedinim rupama na Crvenom Vrhu u kojoj su mi svi pomagali i gledali kroz prste pretvorila se u vrhunski doživljaj. Šetnja (ok, vožnja buggyjem) po travi za ispucanom lopticom, nevjerojatan mir i opuštanje otklonio je u kratko vrijeme sve moje predrasude. Nekoliko prvih dojmova: golf teren nije nikakav ekološki monstrum, prije bi se moglo govoriti o dobro uređenom parku kroz kojeg se krećete u označenom smjeru.  Igru su izmislili Englezi (točnije Škoti) pa su nazivi čudni a neke stvari nelogične: ako komplet uključuje 14 palica, onda „pola kompleta“ (odnosno „half a set“) sadrži, logično, 9 palica. Najteža palica se zove wood, i naravno, metalna je (postoji i palica koja se zove iron). Prostor oko rupe zove se green, kako bismo ga razlikovali od ostalih dijelova terena koji su zeleni, a i dalje mi nije jasno zašto grablje ne smiju ostati u bunkeru (pješčaniku) kada na travi samo smetaju…

Bonton u golfu je relativno jednostavan: ne radite drugima ono što ne želite da drugi rade vama (napr. ne vozite se buggyjem ispred njih dok se spremaju na udarac), poštujte privatnost: zabavno je bilo s Nikom Kovačem koji se spremao za drive na 18. rupi protiv Tonija. Osim trojice iz njegove momčadi, još nas je bilo četvorica koji smo ga promatrali. Niko je zastao i rekao da je nervozan „pored tolike publike“. Toni je samo prokomentirao „a nisi nervozan pucati jedanaesterac pred sedamdeset tisuća gledatelja?“ Nakon toga smijeh i Niko je udario lopticu –  srećom, sljedeći udarac se igra od najbolje loptice bilo kojeg igrača iz ekipe…

Priče da je golf sport samo za bogate isto tako ne stoje. Igranje golfa s ručkom u golf klubu dođe oko 400 kuna! Ono što je uistinu skupo u ovo vrijeme je izdvojiti 4-5 sati za igru. Ukoliko se odlučite baviti golfom, kako biste mogli igrati na terenu morate proći školu, položiti ispit i zavrijediti određeni hendikep, a za to je potrebno uložiti dosta vremena. Ipak, prema mojim prvim iskustvima, svaki trenutak odvojen za ovu igru isplati se.  Jedini problem je da su u Hrvatskoj golfa pune novine, a golf terena i vježbališta gotovo da uopće nema. Zato imamo čak 43 golf kluba.

U razgovoru je Toni istaknuo kako samo oko Bostona postoji 138 golf terena, a on ih je do sada obišao više od pola. Ako ste se kao zaljubljenik u ovaj sport odlučili otputovati negdje i igrati golf onda želite svaki dan odigrati partiju na nekom drugom terenu. Zato i Toni naglašava kako nam treba još barem dvadesetak terena. O ukupnom broju golf terena u Americi nema smisla ni govoriti, posebice u usporedbi s nama: imamo ukupno 3,5 terena s 18 rupa: u Zagrebu, Krašiću i u Savudriji (ona polovica odnosi se na stari golf teren na Brijunima na kojem je i trava ostarjela).

U Dubrovniku postoje dva golf kluba, ali osim pripremnih radova za izgradnju golf terena na Srđu prema projektu Grega Normana za sada ne postoji niti jedno vježbalište. Za one koji idu prema Splitu, Zadru, Istri – vrijedi probati, zato iskoristite lijepo vrijeme i otiđite do vježbališta: dress code je jednostavan –  polo majica, šilterica, bermude i tenisice. Palice i loptice unajmit ćete tamo. I ne zaboravite jako važan dio golferske opreme o kojoj ništa ne piše u pravilima igre –  kremu za sunčanje!

I za kraj jedan dobar stari tekst o pionirima golfa kod nas – GOLFERI U HRVATSKOJ – 18 rupa za užitak.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3