Golf u Hrvatskoj vs golf u pokrajini Algarve (Portugal)

Golf se kao brzo rastući i masovan sport pokazao kao idealna nadopuna klasičnoj sezoni jer dovodi goste od veljače do travnja i od rujna do studenog, kada zbog nižih temperatura igranje golfa nije takav užitak na područjima danas glavnih tržišta Ujedinjenog Kraljevska i Irske, Njemačke i Skandinavije.

sl21

Krajem prošlog tjedna sam u ime tvrtke Razvoj Golf bio domaćin grupi domaćih novinara koji su svi osim jednog, uključujući i mene osobno, prvi put imali prilike vidjeti kako funkcionira golf industrija uživo u portugalskoj pokrajini Algarve koja u ovom trenutku ima 33 golf terena (26 s 18 rupa i 7 s 9 rupa) od 78 koliko ih ima u Portugalu. Pokrajina Algarve je ranije kao i danas bila portugalska rivijera, koju su obilježavale brojne kuće za odmor i hoteli, a pod zadnje mnogobrojni apartmani i preizgrađenost, te kratka sezona. To smo idealno mogli vidjeti u gradu Albuferia koji se doima kao britanska apartmanska košnica na dugim plažama na Atlantiku. No takav razvoj ima svoj vijek trajanja i dugoročna ograničenja, pa se pokrajina orijentirala na golf kao stratešku granu cijele pokrajine, koja danas čini 1/3 cijelog portugalskog turizma.

Izvor: Golf Experience

Izvor: Golf Experience

Obišli smo Le Méridien Penina Golf & Resort, prvo i najstarije igralište u pokrajini Algarve koje je sagradio sir Henry Cotton, poznati svjetski igrač golfa još daleke 1965. godine. Igralište je uz sve dječje bolesti pionirskog projekta nastalo na rižinim poljima i danas ga uz hotel s pet zvjezdica i 200-tinjak soba, čine 3 golf igrališta – profesionalno od 18 rupa i 2 manje zahtjevna od 9 rupa namijenjena početnicima i manje zahtjevnim golferima. Naime na terenu s 18 rupa možete igrati samo ako imate odgovarajući handicap jer u suprotnom zadržavate igranje. Vile okružuju i ovo igralište, ali danas nisu sastavni dio ovog kompleksa. No zato obiluje brojnim drugim sadržajima pa tako i s pravim nogometnim igralištem na kojem su već dosad, u zimskim stankama, ugostili mnoge poznate klubove. U zadnje dvije godine postao je omiljeno odredište ljubitelja brzine i Formule 1 koji posjećuju novootvoreni autodrom vrijedan skoro 200 milijuna Eura – Autodromo internacional Algarve – s bogatim programom aktivnosti za sve fanove brzine.

Izvor: Penina

Izvor: Penina

Drugo odredište je bilo Pine Cliffs Resort – obiteljska destinacija s golf igralištem od 9 rupa i jednim od najljepših pogleda u pokrajini. Cijeli kompleks se sastoji od Sheraton Algarve Hotela, te brojnih zgrada s apartmanima ili manjim vilama u nizu, koje su pažljivo uklopljene u okoliš koji je održavan s velikom pažnjom. Dakle od klasičnog hotelskog smještaja do vlastitoga apartmana kojeg se može dati u iznajmljivanje upravi destinacije. Ili pak koristiti samo za sebe, kao što je slučaj s većinom od 21 vila od kojih se zadnjih nekoliko nudi za prodaju po cijeni od skoro 6 mil Eura ili uz najam od 2200€ po danu. Uz više igrališta za djecu svih uzrasta, dvije glavne atrakcije destinacije su golf na klisurama i prekrasna plaža ispod njih. Golf sam po sebi nije zahtjevan poput onog u Penini, ali je vizualno dovoljno atraktivan da za njega znaju svi igrači golfa u svijetu. Signature hole, rupa s pogledom, je i vrlo zahtjevna – morate lopticu prebaciti daleko preko provalije na drugu stranu igrališta što možete jako dobro vidjeti na Devil’s Parlour Golf Course – Virtual Tour.

Na kraju smo na kratko posjetili i zadnji projekt Oceanico GroupAmendoeira Golf Resort, 2 najnovija i stvarno impresivna igrališta od 18 rupa iza koji se nalazi poveće naselje vila i apartmana s pogledom na igrališta. Netko je dobro zamislio da svi imaju taj prekrasan pogled, ali je očigledno zaboravio da istodobno treba voditi brigu i tko ti gleda u tvoj bazen. Bilo je pomalo nestvarno ući u to još zasad prazno naselje, no vidjet ćemo za koju godinu…

Naravno da bi sve to uspješno servisirali trebate jaku infrastrukturu, stratešku podršku države i iznimno dobru povezanost sa svijetom – aerodrom u glavnom gradu pokrajine Faro je servisna baza Ryanaira od ožujka koji u ovom trenutku povezuje Algarve s 31 destinacijom i u Algarve dovodi skoro 1,7 mil putnika, dok se u razvoj aerodroma konstantno ulaže kroz europske fondove.

Gdje je tu golf  u Hrvatskoj? Sa samo tri “prava” terena –  Golf & Country Club ”Dolina Kardinala”; Golf and county club Zagreb i najnovijim igralištem Kempinski Golf Adriatic još daleko od pozicije koju golf ima u pokrajini Algarve. O strateškim promišljanjima što i kako dugoročno (osim djelomice Istrijana koji ne promoviraju samo golf već i godinama subvencioniraju Ryanair) dosad se nije puno pričalo, no možda je krajnje vrijeme da se krene.

P.S. Iako se često lome koplja oko arhitekata i vila ovo me je večeras prilično oduševilo – Arhitektonska revolucija na otoku Mallorci.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3