Google Sidewiki – komentiraj sofisticirano

sidewiki7Google Sidewiki, novitet smješten u najsvježijoj verziji Google Toolbara, svijetu je predstavljen pred nekoliko dana. Svrha featurea je malo nezgodna za paranoike, jer klikom na sitnu ikonicu možete ostaviti komentar na svakoj stranici koju posjetite surfajući webom. Dakle, ukoliko imate svoj sajt, očekujte komentare znanih i neznanih posjetitelja.

No, razloga za strah od mogućih neugodnih napomena koje mogu vidjeti svi posjetitelji i nema baš previše. Prvo, Google je zaključio da ‘This sucks!‘ jednostavno ne spada u kategoriju bitnih mišljenja stoga da bi komentar bio istaknut sa desne strane sajta, treba biti napisan sofisticiranim izričajem. Da, bog svih tražilica ima po novom language sophistication detector koji trenutno funkcionira na 14 jezika. Treba dakle smišljati komplicirane rečenice i ideje. Jednom kad i napišem po njihovu mišljenju kvalitetan komentar, Google će provjeriti i moju reputaciju. Kako, pitate se? Svaki dosadašnji komentar može biti ocijenjen dobro ili loše od strane drugih korisnika. Pa da vidimo kojih je više.

Ali to nije kraj. Koliko sam dugo korisnik Google Profile-a? Koliko dugo komentiram? Recimo teoretski da sam zadovoljila sve uvjete, sastavim vrhunski komentar nakon pet godina aktivnog sudjelovanja i imam niz obožavatelja svoga lika i djela kojima se svidi sve što inače napišem, moj komentar je objavljen na samom vrhu ocjena. Tu nastupaju vlasnici stranice koje Google sam prepoznaje. Svaki komentar vlasnika automatski je na prvom mjestu.

Ne postoji dakle način da se blokira sadržaj, ali nema ni potrebe. Pitanje je hoće li Sidewiki zaživjeti ili ne i hoće li se ikada smatrati relevantnim izvorom informacija. Hoće li otići na drugu stranu i postati SPAM platorma pitao se i Tomislav Stanković koji je napisao već blog na temu Sidewiki-ja i svih čuda i nevolja koje donosi. Sad je na svima nama da isprobamo novu Googleovu igračku i oživimo ju ili ipak samo spremimo u rapotarnicu propalih Internet ideja.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3