Ideo dizajn – U klijentovim cipelama

Ideo dizajn kreativni tim na čelu s Amrom Ajanović Perić i Tanjom Katić Sviličić čarobna je formula za vizualne komunikacije i marketing. Dobar dizajn jest mjerljiv u konkretnim i opipljivim rezultatima poput povećanja prodaje i prepoznatljivosti proizvoda, kompanije, poslovne filozofije.

Ako ste među onima koji imaju vrhunski proizvod ili pružaju usluge koje su nemjerljive s konkurentskim, ali s druge strane kupci ne prepoznaju ni vas ni vaše proizvode, sigurno se pitate što i kako dalje u moru kojim plove mnogi, ali s ciljem i vizijom kormilare tek rijetki? Kako da vas „čuju i vide“, i da ostanete u fokusu kupaca dulje od sekunde? Neki stručnjaci tvrde da odluku o kupovini donesemo u samo prve tri sekunde, a što pak ljudski um uspije percipirati u prve tri sekunde?! Sliku, znak, boju, osnovnu poruku i njezinu emociju.  Upravo to je ono čime se bavi kreativna ekipa iz Ideo dizajn grafičkog studija.

ideo.hr

U proteklih 14 godina našli su se pred brojnim izazovima s područja vizualnih komunikacija marketinga. Respektabilan broj projekata, veliki klijenti, ali i oni manji sa skromnijim budžetima, uz njihovu pomoć i vizualna rješenja imaju razloga za zadovoljstvo, bilo da su izgradili novi imidž tvrtke ili pak poboljšali prodaju svojih proizvoda. Studio Ideo dizajn pokrenule su i vode partnerice i prijateljice Amra Ajanović Perić i Tanja Katić Sviličić, a u najužem timu su još dizajneri Julijana Vlastelica Turković, Igor Miletić, te Krešimir Ražov. Svojim kreativnim pogledom i vizualnim rješenjima, uslugama brendinga, osmišljavanja korporativnog identiteta, izradom ambalaže, kreiranjem print kampanja ova ekipa dotaknula je i ostavila trag na raznim industrijskim granama, od mode, telekomunikacija, farmacije i kozmetike, prehrane, do financijskih institucija, ali i nevladinih udruga i humanitarnih projekata.  Raznoliko i kažu – vrlo izazovno!

Odmah nakon fakulteta uskočile ste u samostalne poduzetničke vode, hrabro ili glupo?

Tanja – Nismo znale što nas čeka. Bile smo pune entuzijazma i vrlo hrabre. Krenule smo u pravo vrijeme, da počinjemo s poslom danas mislim da bismo puno više promišljale što i kako. Većina naših kolega odlazila je raditi na sigurne pozicije u velike kompanije. Kad si sam svoj majstor rizik je veći, ali i mogućnosti su veće i ideje prije mogu ugledati svjetlost dana.

Amra – Prije no što smo počele skupa raditi, samostalno sam vodila tvrtku „Profil“, a Tanja je pak u svom portfelju imala kozmetiku Leone. Udruživši se dobro odrađeni poslovi bili su referenca za druge, pa smo tako počele raditi i za Hyundai. Nikada nije bilo nikakvih zastoja i prepreka, sve je išlo nekim laganijim tempom, ali konstantno nam se povećavao posao.

Partnerice i prijateljice Amra Ajanović Perić i Tanja Katić Sviličić

Kako funkcionirate kao partnerice, koja je za što zadužena?

Amra – Ravnopravne smo, zapravo volimo svi skupa sjesti i iznijeti ideje, diskutirati, razrađivati, a član tima čija je zamisao najbolja za neki projekt preuzima klijenta. Svatko od nas ima svoje afinitete,“ čišći“ ili pak „komercijalniji“ dizajn, a prilagođavamo se specifičnostima i potrebama naših klijenata.

Tanja – Svi smo zapravo kreativci, te bez problema odrađujemo najzahtjevnije projekte i „velike“ klijente. U nekim situacijama smo u prednosti pred velikim agencijama ili dizajnerskim tvrtkama, jer smo fleksibilniji, lakše se prilagođavamo zahtjevima klijenata, promjenama na tržištu i okolnostima tijekom same izrade nekog projekta. Dok su veće tvrtke tromije i sporije će reagirati u nekim prilikama, ili pak uopće neće moći odgovoriti na novu situaciju.

 Uz prilagodljivost koja je još vaša prednost?

Tanja – Idealni smo partneri domaćim proizvođačima, manjim i srednjim tvornicama koje često imaju ograničene budžete, ali prepoznaju važnost i potrebu dizajna u svojem poslu. Mi smo njihov izvor kreativnosti, prepoznajemo njihove potrebe i možemo ih svojim rješenjima diferencirati od konkurencije ili, ako je riječ o nedovoljno poznatom i prepoznatom imenu ili proizvodu, promijeniti percepciju potrošača.

Amra – Točno, a naše usluge i rješenja svakako manje stoje od onih koje su u mogućnosti ponuditi velike agencije. Brzina i agilnost, direktna komunikacija dizajnera i tvrtke, bez šumova komunikacijskom kanalu i suvišnih agencijskih koraka, potpuna posvećenost nekom projektu od početka do kraja naša su velika prednost. Radeći s našim klijentima doista pokušavamo sebe staviti u njihovu kožu, stati u njihove cipele, sagledati situaciju, osjetiti problem i shvatiti koje će rješenje pružiti maksimum i zadovoljiti želje klijenata. Možemo li govoriti o uzorima, trendovima, te smjernicama kad je u pitanju dizajn? Tanja – Teško, jer svi mi imamo neke svoje afinitete, nešto što nam se u nekom trenutku može svidjeti, pa tako i pojedina rješenja. No, svaki kreativac u posao unosi svoj „touch“ jer bez toga ne bismo bili to što jesmo – kreativni. S druge strane dizajn radi dizajna nije sebi svrha, već objediniti estetsko, vizualno, kreativno, funkcionalno, a opet da u potpunosti odgovara željama Agencije i potrebama klijenata. Riječ je o procesu koji zna biti itekako složen i zahtijevan, pogotovo ako želite iz svega izvući najbolje i maksimum.

Svaka branša ima svojih specifičnosti, što je s domaćom tekstilnom industrijom?

Amra – Posebno bih istaknula uspješnu dugogodišnju suradnju s tvornicom čarapa Jadran, zahvaljujući njoj počeli smo raditi i s tekstilnom tvrtkom, Pounje. Upravo to nas zanima, suradnja s domaćim tvornicama i proizvođačima, kojima je dizajn potreban, ali ne znaju gdje potražiti rješenja da bi istaknuli svoje proizvode, učinili ih prepoznatljivim i utjecali na prodaju.

Tanja – U većini slučajeva radi se o vrlo kvalitetnim proizvodima, iza kojih je znanje i naporan trud, a često i kvalitetnijim od razvikanih uvoznih koje kupci prepoznaju na policama. K tome često proizvođači nemaju novaca da u trgovačkim lancima osiguraju posebne cornere, najbolje i najuočljivije police za svoje proizvode, pa iako su njihovi proizvodi prisutni nemaju isti tretman. Upravo dobro osmišljen dizajn može uvelike pomoći da se artikli izdvoje i diferenciraju od konkurentskih.

Što ste konkretno radili za tvornicu Jadran?

Amra – Sve, od kalendara do snimanja reklamnih kampanja i same ambalaže proizvoda. Meni i Tanji sa ženskog aspekta rad s modnom industrijom predstavlja veliki gušt, to je senzibilna igra s puno mašte, neutaživa želja za lijepim. Proizvod mora biti u prvom planu, ali kako je riječ o ženskim čarapama uvijek pazimo da sve izgleda vrhunski, ženstveno, profinjeno…

Tanja – Ženska čarapa je specifičan odjevni predmet i njegova prezentacija može skrenuti u krivom smjeru. Mislim da nam je u cijeloj toj priči pomoglo upravo to što smo žene i što smo vjerne domaćoj modnoj industriji, pa tako i Jadran čarapama.

Što će nam donijeti ulazak na europsko tržište?

Tanja – Za one koji još nisu prepoznali niti su svjesni važnosti komunikacije putem dizajna i iskorištavanja mnogih njegovih prednosti, odnosno nemaju još „lice“ po kojem bi na tržištu bili prepoznatljivi, bit će pravi izazov uopće snaći se i opstati.

Amra – Jedan od pozitivnih i vrlo uspješnih primjera je i hrvatski proizvođač spužvi Rekord tim koji je nedavno izašao na švicarsko tržište, jer je prepoznata njihova kvaliteta. K tome prate svjetske trendove i primjenjuju najmoderniju tehnologiju u procesima proizvodnje. Ono na čemu trebamo svi skupa poraditi jest svijest nas kao potrošača da kupujemo domaće proizvode i na taj ih način podupiremo. Što će se promijeniti u poslovanju vaše tvrtke ulaskom u Europsku uniju?

Amra – Vjerujem da će Hrvatska postati interesantna proizvođačima i tvrtkama iz Europe kao mjesto gdje će mnoge usluge biti jeftinije, a jednako kvalitetne. Primjerice kompanija iz Velike Britanije odlučit će se možda za jer će joj novi dizajn ambalaže ovdje biti financijski dostupniji, a jednako kvalitetan i u toku sa svjetskim trendovima. Vjerujem da će se poslovi slijevati na naše tržište.

Na koji način doći do klijenata u Velikoj Britaniji?

Amra – Istina, tu tek trebamo naći metode i kanale. Ljuti me što primjerice Hrvatska gospodarska komora ne radi svoj posao, jer članarine koje svi uplaćujemo na kraju ne služe nama i našoj promociji. Da se razumijemo ovdje ne govorim da nam HGK pronalazi poslove ili nešto slično, već da nam svima jednako otvara kanale i mogućnosti prezentiranja ostalim tržištima koja nisu upoznata s našim radom i kvalitetom.

Gdje su još prisutna vaša rješenja i dizajn?

Tanja – U telekomunikacijama, poput izrade BTL materijala za HT, odnosno T–mobile i T-com, što uključuje i uređenje prodajnih mjesta, kutaka, izloga, materijala vezanih uz predstavljanje noviteta u ponudi ili pak raznih akcija. Nastojimo svaki put biti originalni, ali opet na jednostavan i jasan način prenijeti poruku i skrenuti pažnju. U farmaceutskoj industriji radili smo pak za tvrtku Salveo, zatim Oktal Pharmu i druge.

Amra – Dobar primjer je krema za ruke Rosal za koju smo osmislile novu ambalažu, potpuno drugačiju priču, koja je utjecala direktno da proizvod sa 14. mjesta dođe na četvrto po prodaji.

Koliko je teško biti neprestano inovativan, tragati za rješenjima?

Amra – To bih nazvala osmišljavanje koncepta, ući u srž problema i teme, ali na što jednostavniji način. Nema smisla zagušiti i zakomplicirati sve komunikacijske kanale šaljući primjerice previše poruka. Osim toga svaki novi projekt je potpuno druga priča, zanimljivo je i izazovno, naravno dosta ovisi i o tome koliko dobar briefing dobijemo od klijenta, te visine budžeta kojim se raspolaže. Klijenti bi više pažnje trebali posvetiti informacijama koje nam daju, definiranju svojih želja i potreba. Ključno je doći do spoznaje što se novim dizajnom želi ostvariti u budućnosti, jer dobar dizajn jest mjerljiv u konkretnim i opipljivim rezultatima. Ponekad na žalost moramo klijentima čitati misli.

Tanja – U našem radu trudimo se naći i koristiti nove moderne materijale koji se koriste u izradi klasičnih poslovnih poklona. Kroz recimo prigodne poklone dizajnom prenijeti određenu poruku, emociju, priznanje i zahvalu. Pa dolazimo do oblikovanja crnih pregača s velikim srebrnim logom za financijsku kuću ICF, čiji su zaposlenici većinom  muškarci u finim strogim poslovnim odijelima i koji nisu očekivali takvo što. Iznenađenje, funkcionalnost, doza finoće i vizualna atraktivnost, bili su pun pogodak u tako naoko jednostavnom predmetu i poklonu kao što je pregača.

Vlasnice ste brenda i istoimenih trgovina cipela Shu Shu. Radi li se o ženskom fetišu, smislu za biznis ili zadovoljavanjem gladi za dobrim dizajnom?

Amra – Kombinacija svega toga. Pravi nam je gušt birati nove kolekcije u Milanu, pogledati kakvi su trendovi koji dolaze i donijeti ispravnu odluku što bi se domaćim potrošačima moglo svidjeti. Naime, Zagrepčanke su ipak malo konzervativnije kad su u pitanju cipele, dok smo Tanja i ja sklonije eksperimentiranju i imamo vrlo sličan ukus.

U studiju vlada opuštena atmosfera i pozitivna energija, kako vam je to pošlo za rukom?

Tanja – Mi se zapravo dobro zabavljamo i uživamo u svom poslu, a to je bitno. Čovjek na poslu provede pola života, a ako radi ono što ne voli tada ne može u profesionalnom smislu dati sve od sebe i ono što je najbolje. Mora postojati zdrav omjer između rada i odmora, jer na taj način svi skupa imamo više energije i elana. Neke projekte odradimo i pro bono, bilo da je riječ o prijateljima ili institucijama koje doprinose i stvaraju nove vrijednosti u našem  društvu, tako primjerice surađujemo s Vedranom Mlikotom na festivalu „Glumci u Zagvozdu“.

Zadnjih par godina svi osjećaju recesiju, kako se ona odrazila na vaše poslovanje?

Amra – Mnoge stvari su se promijenile, osjeti se borba na tržištu, pogotovo od strane većih agencija koje sada pokušavaju osim svojih klasičnih „velikih“ projekata pridobiti i one srednje i manje koji su nekako prirodno od početka bili usmjereni prema dizajn studijima poput našeg. Naime, cijelo tržište ima manje novca i posla, pa je jasan takav zaokret. No, mi imamo znanja, iskustva i energije kako za manje tako i za najveće projekte, a na-še usluge su jeftinije od agencijskih stoga je prirodno da nam se posao konstantno povećava.

Kako biste opisali današnjeg krajnjeg konzumenta dizajna, kupca proizvoda ili neke određene usluge?

Tanja – Danas ljudi nemaju vremena, vizualna komunikacija i prvi dojam postaju najbitniji, u kratkom roku biramo između široke i raznolike ponude, a ne možemo sve isprobati i ne znamo o kojem stupnju kvalitete se radi. Presudnu ulogu igra upravo dizajn, te emocija i poruka koja se pomoću njega prenosi kupcu.

Sve je više suradnji domaćih dizajnera i proizvođača, znači li to da idemo u dobrom smjeru?

Tanja – Istina, sve više i više raste svijest o dobrobiti dizajna za sve sudionike na tržištu, od krajnjeg kupca, preko trgovca, proizvođača i dizajnera koji osmišljava produkt ili brand.

Izvor: Maksihr.com

Oznake:

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3