Izbori 2011. Krešimir Macan: HDZ se obraća svojim biračima, Kukuriku se trudi biti moderan i duhovit!

Portal Profitiraj.hr pod naslovom Macan: HDZ se obraća svojim biračima, Kukuriku se trudi biti moderan i duhovit! donosi nekoliko mojih komentara na predizbornu kampanju od poruka političara, korištenja društvenih mreža u predizbornoj kampanji pa sve do nezavisnih kandidata poput Stipe Petrine i Siniše Vuce.


Kao stručnjak za politički marketing kako komentirate poruke političara u predizbornoj kamapanji?

Izborna kampanja 2011. je za dosad uspostavljene standarde političke komunikacije u Hrvatskoj prilično neinventivna, pa su takve i poruke. Osim koliko toliko poruka Kukuriku koalicije, koje opet ako ih ne doživite kao ironiju, ispadaju ruganje s vrlo teškim trenutkom u kojem se Hrvatska nalazi. Naime, velika razlika između prva dva bloka i izgledna pobjeda ljevice doveli su to toga da se kampanja vodi na način da svi paze da što manje izgube, a ne da što više dobiju. Svaki građanin će najbolje za sebe procijeniti koliko su poruke inventivne, ovisno o tome koliko su ga zainteresirale ili ih je pak zapamtio. Nekako imam dojam da svi molimo da ova kampanja što prije prođe, jer kriza čije posljedice dnevno osjećamo ne trpi više odgađanja.

HDZ se obraća svojim biračima i motivira ih da izađu na izbore, Kukuriku se trudi biti moderan i duhovit što mu omogućuje sigurna prednost i to su kampanje koje najviše prostora i vremena zauzimaju, pa su kao i takve najdostupnije svima. Svi ostali će se utopiti u masi njihovih poruka.

Korištenje društvenih mreža i weba u ovoj je predizbornoj kampanji dosta korišteno. Koga izdvajate?

Kukuriku se jedini sustavno bavi on line kampanjom već par mjeseci unatrag, iako su rezultati prilično skromni za koaliciju koja zove na promjene. Svi ostali, s iznimkom Laburista, uključili su se u samom finišu kampanje u on line, samo da im nitko ne bi mogao prigovoriti da nište ne rade. Kukuriku je ostvario dvosmjernu komunikaciju, traže interakciju s fanovima, ali je sve u skromnim okvirima – mislim da se tek ovih dana približavaju brojci od 30.000 fanova na Facebooku što je jedva dva virtualna mandata – kada bi svaki fan bio glasač. Opet razlog je velika razlika i unaprijed određen pobjednik izbora, što sve ostale prateće kanale jedne kampanje čini samo nužnim dekorom, a ne alatom koji nosi dodatne glasove.

Kako komentirate vijest GONG-a da su stranke na oglašavanje stranke dosad potrošile 8 milijuna kuna? Koliko je zaista potrebno za kampanju s obzirom da su cijene oglašavanja pale. Je li GONG-ova procjena točna?

Kampanje su jedini marketinški projekti gdje se milijuni kuna znaju potrošiti u prazno i bez ostvarivanja cilja, ali bez oglašavanja nema prave izborne kampanje. Mislim da se ozbiljna nacionalna kampanja ne može voditi ispod razine budžeta od 1 milijuna Eura (oko 8 milijuna kuna što smo vidjeli i na prošlim predsjedničkim izborima), pa je zakonom predviđen iznos od 15 milijuna kuna (1,5 mil kuna po izbornoj jedinici) realan budžet za izbore u kriznoj godini. Cijene oglašavanja su pale, oglašivači su sretni jer su izbori dodatan izvor prihoda. GONG se jedino morao ograditi u svojoj metodologiji – vjerujem da su uredno izbrojali i sekunde i plakatna mjesta, no pitanje je cijena po kojima su stranke dobile te oglasne prostore. Ranije je praksa bila da nema posebnih popusta, već jedinstven popust za kampanju na redovite cijene. Ne znam što su TV kuće odlučile ovaj put, no razlika u procjenama GONG-a i stvarno utrošenog novca će se stalno javljati. GONG-ove procjene će uvijek biti više, ako ne dobiju realne cijene po kojima su ugovoreni oglasi. Televizija je najjači kanal u izbornim kampanjama i sve stranke moraju jako paziti da im ostane dosta novca za sam finiš kampanje. Naročito male stranke, moraju imati sredstava pojaviti se u tom foto finišu jer bi u suprotnom njihovi birači i simpatizeri mogli dobiti krivu poruku da nemaju šanse i da je glas za njih bačen glas.

Usput možemo prokomentirati i nove kandidate na izbornoj sceni poput Stipe Petrine, Siniše Vuce, Katarine Banić?

Dok Stipe Petrina iza sebe ima 10.000 glasova s lokalnih izbora, svi ostali predstavljaju jedan prateći izbornih cirkus želja i ambicija kojih se većina neće ostvariti. Teško je ponoviti uspjeh njemačke Piratske stranke u Berlinu (Piraten Partei) koja je osigurala svoje mjesto u berlinskom parlamentu osvojivši gotovo 9% glasova birača na nedavno održanim lokalnim izborima – prvo postoje već neko vrijeme, drugo odradili su kampanju. Bez kampanje nema mandata – dakle morate planirati svaki korak na putu do Sabora. Ovako se sve svodi na egzibicionizam, koji bi trebalo ograničiti povećanjem kriterija i broja potpisa potrebnih za kandidaturu. Inače ćemo i dalje gledati taj prateći raštimani orkestar na svakim izborima.

Koliko društvene mreže utječu na ishod izbora? Obama je bio omiljen na mrežama?

Obama je koristio društene mreže za prikupljanje sredstava i volontera. Oboje nemaju tradiciju kod nas, tako da se u našem političkom okruženju društvene mreže mogu koristiti jedino kao motivacijski alat za povezivanje aktivista i simpatizera, za dvosmjernu komunikaciju za prikupljanje prijedloga (što upravo radi Kukuriku) i s namjerom da se pokaže da ste moderni i pristupačni, pa da tako zaradite dodatne bodove u klasičnim medijima. On line kampanja može presuditi u bliskim bitkama, no ove ih godine nema, pa su i oni samo prateća glazba…

Autor: Mirjana Fijolić 24. 11. 2011.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3