Izborne prijevare

Državno izborno povjerenstvo izdalo je još jedno u nizu priopćenja, ovog puta o korištenju mobilnih uređaja tijekom glasovanja. U uvodu naglašavaju opće odredbe kao što su „jamči se sloboda opredjeljenja i objave istog“ te da „nitko ne može tražiti od birača da objavi svoje glasačko opredjeljenje“.

Kaže dalje DIP primjenjujući citirana izborna načela i zakonske odredbe da birači mogu slobodno fotografirati glasački listić, ukoliko to rade bez prisile ili obećane nagrade od strane drugih, iako takva radnja nije primjerena izbornom postupku. Ali, ukoliko bi se takva radnja poduzimala zbog nagovora, prisile ili zbog obećane nagrade od strane drugih moglo bi se govoriti o ponašanju koje je suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama. Moglo bi se govoriti. Ukazuje se i na kazne, ali ništa konkretno…

Ovo je samo jedna od mogućih izbornih prijevara – donijeti fotografiju listića na kojoj je zaokružen željeni broj i za to dobiti novce, ili zadržati dobiveni mobitel. U nekim krajevima javlja se jednostavnija verzija iste makinacije. Netko korpulentniji (Head’n’shoulders tip) napusti glasačko mjesto s listićem u džepu umjesto da ga ubaci u kutiju, zaokruži broj ispred željenog imena i presretne birača u dolasku koji pod prijetnjom mora ubaciti taj listić u kutiju a iznijeti s biračkog mjesta novi nepopunjeni listić. Ovakva jednostavna prijevara, ili kako je nazivaju „bugarski vlak“ može trajati od otvaranja do zatvaranja biračkog mjesta, posebice ako je policija neučinkovita, ili surađuje s počiniteljem. Način kako se boriti protiv ovog oblika prijevare je praćenje serijskih brojeva listića, no time se ugrožava princip tajnosti glasovanja.

Ponekad se zna dogoditi da se glasovanje na nekom biračkom mjestu obezvrijedi ubacivanjem viška listića u kutiju što automatski znači poništavanje izbora na tom biračkom mjestu. Naš izborni sustav ne poznaje strojno glasovanje, tako da se brojne nove metode ometanja rada strojeva kako bi se utjecalo na rezultat izbora kod nas ne mogu primijeniti.Velika je odgovornost na biračkom odboru. Ukoliko oni ne odrade svoj posao svašta je moguće, pa i glasovanje pokojnika, kao i glasovanje na dva biračka mjesta, kao što je to svojevremeno pokazao jedan novinar.

Prekrajanja izbornih jedinica kako bi se smanjio utjecaj pojedinih skupina birača u izbornim jedinicama ne možemo nazvati klasičnom izbornom prevarom jer se izborne jedinice uređuju zakonom, no ipak možemo raspravljati moralnosti zakonodavca koji (na legalan način) utječe na ishod glasačkog postupka. Postupak se naziva Gerrymandering (izvedenica iz imena guvernera Gerryja koji je 1812. prekrojio Massatchusetts i naziva za zmaja, budući je jedna od izbornih jedinica tako izgledala – vidi sliku). Kod naših lokalnih izbora ovo prekrajanje granica nije toliko izraženo (osim možda kod izbora za župana), ali se zato kod izbora za Sabor svaki put otvaraju ista pitanja, premda naše izborne jedinice na prvi pogled izgledaju logično, ako ne vjerujete pogledate sliku još jednom.

Birački popisi su druga priča i tu nije riječ samo o upitnom moralu zakonodavca. U Hrvatskoj smo došli do paradoksalne situacije: Republika Hrvatska ima više birača upisanih u biračke popise nego stanovnika (podsjetimo da biračko pravo imaju samo punoljetne osobe, i to ne sve)!?

Jedna od smješnijih izbornih prevara prikazana je još u bivšoj državi u komediji „Kako se kalio narod Gornjeg Jaukovca“ međutim, tamo nisu koristili glasačke listiće nego orahe. Kako u svakom sustavu postoji nekakvo državno izborno povjerenstvo koje skrbi za zakonitost izbornog postupka, vjerojatno je tadašnji pandan DIP-u izdao priopćenje kako nošenje čekića na glasačko mjesto nije primjereno izbornom postupku.

Kliknite na linkove za više tekstova na temu lokalni izbori.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3