Kada antilope, krave i bivoli lete poslovnom klasom…

Mnogi se još sjećaju tragičnog događaja avionske nesreće kada se američki zrakoplov USA CT-43 srušio u blizini Dubrovnika. Bilo je to 3. travnja, 1996. godine. Prilikom pada poginulo je 34 putnika, među kojima je bio američki ministar trgovine Ron Brown i novinar New York Times-a, Nathaniel Nashkada.

S obzirom da tada on-line vijest nije bila toliko razvijena, za podrobnije informacije o događaju trebalo se čekati sutrašnje izdanje tiskanih novina. Upravo taj dan, kada je bilo najavljeno da ugledni gosti slijeću u Dubrovnik, HR – radio postaja Dubrovnik, uredno se na vrijeme pripremio i u zakazano vrijeme slijetanja, objavio vijest o dolasku. No ne samo da su objavili vijest koja se u normalnim okolnostima trebala dogoditi… dok su stanovnici Dubrovnika gledali kako iza brda suklja gusti dim od avionske nesreće, istodobno su poštovani slušatelji radija mogli slušati intervju s gospodinom Brownom.

Hrvatski radio – radio postaja Dubrovnik učinio je vjerojatno najveću novinarsku pogrešku ikad. Ne samo da su najavili slijetanje aviona i dolazak američkog ministra u Čilipe, nego su i objavili intervju s njime. Dan danas se ovaj događaj u medijskim lekcijama radijskog izvješćivanja koristi kao Case, kao primjer koji se nikada ne bi trebao ponoviti.

Unatoč svim pravilima novinarske struke da se najavljeni događaj mora provjeriti, svako malo se ponovi sličan gaf, no ima i onih koji nas mogu dobrano razveseliti. Sjetimo se tako velikog glazbenog osvrta Gibonnijevog koncerta, koji je objavio jedan vrlo svestrani kritičar, kojeg se može vidjeti i kao gastro experta u kulinarskom show na TV-u. Sutradan, nakon večeri dugo najavljivanog i očekivanog koncerta, u novinama smo mogli pročitati vrlo plodonosan osvrt na održani koncert, koji je zapravo u zadnji tren bio otkazan zbog bolesti pjevača. No bez obzira što koncerta nije bilo, u Večernjaku smo mogli čitati s kakvim je zanosom Đibo otpjevao Temperu, a s kakvim je ushićenjem publika skandirala!

Što me ponukalo da se sjetim ovih događaja?! Sultanove antilope, krave i bivoli… Omanski sultan u drugoj polovici 2009. obratio se bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću, s molbom da Hrvatska pomogne prilikom transporta životinja iz Omana na sultanovo imanje u Velikoj Britaniji. Odnosno, zaštićene životinje bi trebale provesti određeno vrijeme prilagodbe na Brijunima, što će sultan uredno i platiti. I tako, u četvrtak, jedan dnevni list posvećuje gotovo cijelu stranicu dolasku omanskih životinja u Zračnu luku Zagreb. Objavljen je članak pod naslovom „Antilope otputovale za Brijune, a krave i bivoli u Madrid“, koji kaže:“ …u srijedu, kargo-služba ZLZ imala je pune ruke posla i to s malo većim, nesvakidašnjim teretom. Naime, specijalnim čarter zrakoplovom oko 19 sati u Zračnu luku stigao je poseban teret – životinje iz Omana“. S osmjehom zamišljam odbjeglu antilopu kako skače po složenoj prtljazi, dok je službenici pokušavaju uhvatiti! Doista, pune ruke posla! Ne bi to bilo ništa čudno, da slučajno nisam doznala da ni antilope ni krave, a bogme ni bivoli, NISU prema prethodnim najavama sletjeli u Zagreb. Krivo je bilo nevrijeme, sletjeli su u Cipar i dolazak u Zračnu luku Zagreb za taj dan je bio otkazan. Što se zapravo dogodilo?!

Iako je informacija o odgodi slijetanja zrakoplova, pravovremeno medijima odaslana iz PR odjela Zračne luke Zagreb, dotična novinarka to popodne više nije provjeravala e-mail poštu. Svoju pripremljenu vijest je objavila i to u PERFEKTU. Druge dnevne novine, na svojoj zadnjoj stranici također isti dan pišu o istom događaju, ali s bitnom razlikom: događaj najavljuju u bliskoj budućnosti: „Danas je najavljen dolazak životinja, koje bi trebale stići iz Omana…“

Pouka ove zgodne novinske basne: Nitko vam nikad neće garantirati kada će avion sletjeti… ili… redovito komuniciranje novinara i PRovaca je potrebno, a često i neophodno!

PS: Zrakoplov je sletio sutradan, 04.03.2010. u 13,35 sati.


Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3