Kako potrošiti da zaradite više: osam marketinških strategija za bolje poslovne rezultate

marketing

Internet pruža nebrojeno mnogo mogućnosti u terminima dosega publike, od društvenih mreža do drugih oblika oglašavanja. Iako postoje besplatni alati i strategije online marketinga, za učinkovitije kampanje ipak je potrebno izdvojiti određeni marketinški budžet. No, ciljanim ulaganjem u točno ono što vam treba taj budžet ne mora biti astronomski.

PR Daily je izdvojio nekoliko marketinških strategija koje vam, uz razuman budžet, mogu pomoći u ostvarenju organizacijskih ciljeva.

1. Oglašavanje putem kampanje na Facebooku

S Facebook kampanjom, znate kamo odlazi svaki dolar kojeg uložite – možete vrlo precizno odrediti publiku prema kojoj se želite oglašavati i vidjeti što dobijete za svaki potrošeni dolar. Facebook Ads Manager i Power Editor nude zaista širok raspon različitih opcija oglašavanja, no isplati se uložiti nešto više vremena da ih dobro proučite i naučite optimizirati svoje kampanje kako biste ostvarili zadane ciljeve.

2. Pronađite nekoga tko će voditi blog vaše organizacije

Blogovi su izvrstan način da se nametnete kao relevantan izvor informacija i povećate svoju vidljivost u Google tražilici. Blog je važan dio online marketinga, no također zahtijeva dosta vremena kojeg najčešće nemamo. No, i za to postoji rješenje – zaposlite vanjskog suradnika ili, ako vam organizacijska struktura to dopušta, nekoga unutar organizacije tko će se posvetiti ispunjavanju bloga kvalitetnim i relevantnim sadržajem. Prije toga osigurajte da je ta osoba upoznata kako sa strukom unutar koje radite, tako i sa ciljevima i kontekstom vaše organizacije.

3. Uložite u vlastito obrazovanje i edukaciju

U današnjem poslovnom svijetu, gotovo bez obzira čime se bavili, stvari se mijenjaju gotovo svakodnevno te se jednom stečeno obrazovanje ne može uzimati zdravo za gotovo već se potrebno neprestano dodatno educirati. Pritom postoji uistinu velik broj online izvora – od blogova do e-knjiga – koji pokrivaju najrazličitije teme iz područja struke. Također, različite plaćene edukacije koje vode stručnjaci predstavljaju izvrsnu priliku za upoznavanje s novim trendovima i dodatnu stavku u vašem životopisu.

4. Povežite se s influencerima

S ograničenim budžetom, zasigurno nećete moći dobiti najveću zvijezdu estrade da promovira vašu organizaciju, no to nije niti nužno – uz doseg, važno je da je osoba relevantna u vašoj mikro okolini i da nešto znači publici kojoj se obraćate. Uz kreativne ideje, možete napraviti izvrsnu kampanju čiji će doseg biti daleko veći upravo zbog influencera s kojima razvijete dobar odnos.

5. Uložite trud u izradu infografika

Infografike obično jako dobro prolaze među publikom jer vam omogućavaju da svaku temu, pa čak i one dosadne, prikažete na zanimljiv i vizualno privlačan način te istovremeno educirate i informirate posjetitelje svoje stranice. Ako nemate dizajnera u organizaciji, sigurno postoje grafički stručnjaci u vašoj okolini koje možete zaposliti. Nakon objave same infografike, uložite dodatno truda i vremena da povećate doseg svoje infografike na drugim stranicama, što će ujedno povećati i doseg vaše organizacije.

6. Uložite u e-mail marketing

Iako vam se na prvi pogled možda ne čini tako, e-mail marketing često predstavlja jedan od najvećih izvora novih korisnika – podaci Digital Marketing Instituta za 2016. godinu pokazuju da je tri puta više e-mail računa od Facebook i Twitter profila zajedno te da je 66 posto ljudi kupilo proizvod/uslugu kao rezultat marketinške poruke preko e-maila u odnosu na svega 20 posto preko Facebooka.

Osim što vam je potrebna dobra e-mail lista kontakata, važno je uložiti i u sadržaj same poruke. Korisno je imati personalizirani template za e-mailove jer, osim što pomaže u brendiranju vaše organizacije, daje vam mogućnost da uključite call-to-action namijenjen za konkretnu uslugu koju promovirate. Ne zaboravite i na responzivnost poruke na različite formate, od desktopa do pametnih mobitela.

7. Community management postao je neizostavan dio posla

Prisutnost na društvenim mrežama odavno nije samo dodatak koji neke organizacije usput koriste kako bi se promovirale. Od velikih multinacionalnih kompanija pa do malih lokalnih organizacija, vaši (budući) korisnici će vas prvo istražiti na društvenim mrežama, a na vama je da upravljate onime što će vidjeti.

U svakodnevnom poslovanju, dan često nije dovoljno dug da se bavite i društvenim mrežama, no zato postoje community manageri koji će, uz razumnu cijenu, upravljati vašim društvenim mrežama. Isto kao i kod bloga spomenutog ranije, bitno je da ta osoba bude dobro upoznata s djelovanjem vaše organizacije, kao i sa pravilima dobrog community managementa. Osoban kontakt s vašim trenutnim korisnicima najbolje je jamstvo da će vam i dalje ostati vjerni, kao i najbolji način da potencijalni korisnici postanu stvarni.

8. Provodite PPC (pay-per-click) kampanje na Google AdWordsu

Koliko ste puta guglali nešto poput „gdje kupiti LCD televizor“ ili „najbolje sunčane naočale“? Kada je osoba u potrazi za nekim određenim proizvodom ili uslugom, velika je vjerojatnost da će najprije potražiti na internetu, odnosno kroz Google tražilicu.

Provođenje Google AdWords kampanje omogućuje vam da ciljate specifične ključne riječi i fraze koje će privući željene konzumente koji su spremni na kupnju. Kroz spomenute kampanje možete testirati različite fraze i optimizirati ih ovisno o tome koje pokazuju najbolje rezultate i dovode do konverzije.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3