Moć prezentacije ili kako ne držati prezentacije

Sve je stvar dojma, svi to znamo, naročito PR-ovci  i marketingaši kojima ta činjenica osigurava kruh svagdašnji. Znao je to na vrijeme i Bill Gates pa je stvorio Powerpoint i podario svakom informatički pismenom čeljadetu najfunkcionalniji alat za sažeto, dopadljivo i učinkovito predstavljanje njegovih lucidnih ideja.

Kako će ga tko znati iskoristiti drugi je „par postola”. O tome najčešće ovisi i dojam o stvarnoj korisnosti nekog posjećenog seminara, konferencije ili kakvog drugog oblika svrhovitog društveno-poslovnog okupljanja (gdje smo se još i znali promuvati  u ono staro, dobro, pred-recesijsko doba).

E pa kako bi sudionici takvih skupova iz alkoholne magle u sjećanje mogli prizvati i nešto što bi im doista moglo koristiti u poslu i time osigurati vama reputaciju poželjnog prezentatora, Seth Godin, vrsni komunikacijski stručnjak na svom blogu daje par dobrih savjeta.

Po njemu, korištenje Powerpointa na način na koji je to zamislio Microsoft ne valja, jer su ga i radili nekakvi inženjeri, a ne komunikatori. Možda je i preradikalan, ali vrijedi promisliti o ovome što kaže. Bulleti su dosadni i zamorni i totalno out. Slažem se, često ih je nemoguće izbjeći, no i za to ima lijeka. Sve činjenične podatke treba uredno posložiti u dokument i podijeliti publici. Slajdovi se ne smiju ispisivati i dijeliti kao materijal. Nijedan slajd ne smije sadržavati više od 6 riječi, ikad. Slika ili video su obavezni, moraju izazvati emocionalnu reakciju i potaknuti znatiželju sudionika tako da naćule uši i čuju što to predavač ima za reći a da se nadovezuje na viđenu sliku. I onda, ako oni to ispravno naprave, svaki put kad promisle o onome što su čuli u sjećanje će im se vratiti ta slika.

U svakom slučaju, dobar povod za preispitivanje i usavršavanje vlastitih prezentacijskih vještina. Powerpoint može biti itekako moćan, baš kao što mu govori i samo ime.

Kliknite na link za više tekstova na temu javni nastup.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

 

Originalan članak je objavljen 7. lipnja 2009.

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3