Političari još nisu svjesni mogućnosti novih medija

Izbori i InternetPRimjena.com, konferencija o političkom marketingu i internetu okupila je stručnjake iz područja odnosa s javnošću, informacijske tehnologije i korporativnog sektora. Tema koja se provukla kroz sva predavanje je uspostava bolje komunikacije između stranaka i građana putem novih kanala. Iz moje perspektive, zaključak konferencije je da u našim krajevima komunikacija, koja je nužna pretpostavka razvoja demokratskog društva, još nije na zavidnoj razini. Zapravo, usuđujem se konstatirati, da još nije ni na nužnoj razini.

Naime, kako su mnogi predavači zaključili, političari još nisu dovoljno razvili vlastitu svijest o važnosti uspostave dvosmjerne komunikacije, a platforma za to, kako je rekao jedan od predavača, Domagoj Bebić, je praktički spremna, samo ju treba iskoristiti. Naš Krešimir Macan održao je predavanje na temu Moderne izborne kampanje – od plakata do Facebooka, osvrnuvši se na važnost i mogućnosti korištenja Interneta. Zaključio je da se promjena događa, da trebamo biti dio nje, no upozorio da novi mediji ne mogu biti jedino sredstvo kampanje jer su klasični mediji još uvijek dominantni. Iako svemu tome usprkos novi mediji mogu napraviti razliku između pobjednika i gubitnika.

Vuk Čosić, jedan od ključnih igrača na slovenskoj on line sceni, ime iza on line kampanja slovenskog predsjednika Danilo Türka i slovenskih socijaldemokrata – pogledajte RedBook i http://www.socialnidemokrati.si/, govorio je o svojim iskustvima s političkim kampanjama. Linka na predizborni blog predsjednika Türka nema jer je jednostavno prebrisan nakon pobjede, a to je jedan od problema s kojim se sve kampanje susreću – kako nastaviti tako otvoreno i moderno jednom kada dođete na vlast. Po Vuku (Čosiću :-)) kampanje u novim medijima imaju tri karakteristike – Tie Break – mogu donijeti odlučujuće glasove ako je bitka jako bliska; Standard – nema danas ozbiljne kampanje bez on linea – Hibrid – najveću učinkovitost postižu ako se on line aktivnosti prelijevaju u klasične medije.

Marko Rakar iz konzultantske tvrtke Mrak usluge istaknuo je primjer “savršene oluje – perfect storm” kampanje Baracka Obama, predsjednika koji je u nevjerojatno snažnom zaletu uz nove medije ostvario dobivanje podrške iz cijelog svijeta. Sve to putem alata poput Facebooka i YouTubea koji zahtijevaju minimalne troškove, a “izazivaju domino-efekt koji je na koncu mobilizirao velik broj birača i donio pobjedu Obami”, rekao je Rakar.

Kao jedan od predavača je bio najavljen i Bijesprvi, autor clipova koji je preko YouTubea potresao domaću političku scenu. On se okupljenima ‘obratio’ u svom stilu, poslao je video koji je sažeo sve bitne dijelove njegova opusu, s naglaskom da danas svatko može biti Bijesprvi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OOnHE6BggFg[/youtube]

Miroslav Tuđman održao je predavanje na temu informacija i dezinformacija u cybersvijetu, pri čemu je dao uvid u drugu stranu, onu rizičnu koja uzima maha u vremenima rata informacijama, kojima je pak Internet omogućio da nikad niti ne prestaju. Naime, političari bi trebali koristiti informacijske tehnologije u svojim predizbornim kampanjama ali i dalje, jednom kad osvoje izbore. No, upravo to područje suvremenih alata je pravo minsko polje što se tiče regulative i osiguranja od lažnih informacija i podmetanja. Novi mediji s otvorenim komunikacijskim kanalima, poput ostavljanja komentara, blogova, foruma, kao stvoreni su za uvjetno rečeno “sigurnu klevetu”.

Osobno mi je posebno zanimljivo bilo izlaganje slučaja slovenske stranke Zares – Zares.si, koje je održao Jaka Levstek. Predavanje nazvano “Web od nultog dana” jasno je iscrtalo sve mogućnosti i prednosti korištenja Interneta u političke svrhe. Stranka je zahvaljujući stranicama stranke otvorenog tipa kojima je osnovna svrha bila dvostrana komunikacija s građanima sada treća u slovenskom parlamentu. To je postigla u samo godinu i pol nakon osnutka, kao frakcija tadašnje liberalne stranke u parlamentu. Odličan primjer kombinacije novih i starih medija je i tv spot koji je samo jednom prikazan na TV-u, da bi kasnije u on line gledanjima, nadmašio i ukupnu tv populaciju koja ga je vidjela kod prvog i jedinog emitiranja:-) A svi su o njemu pričali:-) jer je život nastavio do danas – naravno on line život:-)

Zanimljiv dnevnik i raspravu na temu konferencije pročitajte i na pollitika.comPolitička primjena interneta – rasponi, razlike i potencijali, a za naše dnevnike o sličnim temama odaberite novi mediji ili konverzacijska demokracija ili pak neku od ključnih riječi ili kategorija pored dnevnika.

Oznake: , , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3