Predsjedničke laži na gruzijski način

Paniku koju je 1938. Orson Welles izazvao navodnim iskrcavanjem marsovaca na Zemlju opravdavali smo ograničenim brojem dostupnih informacija u to vrijeme. Tada nije postojao CNN koji uživo prenosi ratove i bombardiranja, pa ljudi nisu mogli provjeriti da li su marsovci uistinu breaking news, a ni interneta nije bilo. Kada se nešto slično dogodi u 21. stoljeću, stvari postaju malo čudnije. U subotu je TV prilog emitiran u sklopu večernjih vijesti u Gruziji izazvao opću paniku. Očito su Gruzijcima traume od ruske invazije od prije dvije godine i dalje jako svježe.

Na ovim stranicama preporučili smo film Predsjedničke laži (Wag the dog) u kojem, kako bi spriječio izbijanje skandala dva tjedna pred izbore, Mr.Fix-It odvraća pozornost javnosti izmišljanjem rata u Albaniji i fabriciranjem brojnih detalja kako bi nastala priča bila što uvjerljivija.

U subotnjoj  priči na Imedi TV Gruzijci nisu imali produkcijske uvjete kao De Niro i Hoffman – jednostavno su iskoristili stare snimke Medvjedeva i Putina te djelovanja ruske vojske iz 2008, međutim oko detalja priče su se očito potrudili: ruska je vojska krenula na Tbilisi nakon što je u navodnom terorističkom napadu ubijen Eduard Kokoity, predsjednik odmetnute gruzijske pokrajine Južne Osetije. Unutar pola sata koliko je trajao prilog, prvo su javili da je gruzijska vlada evakuirana, a potom da je predsjednik Saakashvili ubijen, te da je formirana „narodna vlada“ pod vodstvom Nine Burjanadze, bivše predsjednice parlamenta i predvodnice opozicije. Potom su išli izvještaji o razaranju morskih luka i bombardiranju iz zraka, da bi na koncu spiker pročitao kako je sve bila samo simulacija „što bi se moglo dogoditi ukoliko se Gruzijci ne ujedine protiv ruskih planova“. Za vrijeme emitiranja priloga diljem Gruzije zavladala je panika, mobilne mreže su se raspale zbog preopterećenosti. Navodno je jedna osoba preminula od posljedica srčanog udara.

Zašto Predsjedničke laži?

Imedi TV osnovao je Badri Patarkatsishvili, gruzijski Židov koji se hvalio kako je upravo on doveo Putina na vlast. U Moskvi je 1990-tih radio zajedno s Berezovskym, a u Gruziju je pobjegao s oko 12 milijardi dolara na računu pred optužbama za pronevjere i ucjene. U Tbilisiju pokreće Imedi TV (koja je ubrzo postala najgledanija TV postaja) u čiju je vlasničku strukturu uključio i Ruperta Murdocha.  Badri se ubrzo sukobljava sa Saakashvilijem, što kulminira optužbama da je Saakashvili planirao atentat na njega i velikim gruzijskim demonstracijama 2007. Badri otvoreno najavljuje da će financirati svih deset opozicijskih stranaka u pripremama za parlamentarne izbore početkom 2008. godine, te svoju kandidaturu za predsjednika. Ipak, u drugoj polovici 2007, pritisnut raznim optužbama bježi u London, gdje je umire od srčanog udara 2008. godine.

Saakashvili objavljuje snimke s dokazima da je Badri navodno pokušavao organizirati državni udar. U međuvremenu Imedi TV dva puta prekida emitiranje, a policija joj, u višednevnom pretresu u sklopu sudskog postupka protiv Badrija, teško oštećuje opremu. Postaja je poslije Badrijeve smrti prodana Saakashvilijevim prijateljima i dugo vremena u programu uopće nije emitirala nikakve vijesti.

Nina Burjanadze bila je predsjednica Gruzijskog parlamenta i koalicijski partner Saakashvilija u preuzimanju vlasti nakon Revolucije Ruža. U međuvremenu je postala njegov najveći kritičar. Pred deset dana Nina se sastala s Putinom i Lavrovim u Moskvi gdje je razgovarala o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa te najavila  skore posjete  Bruxellesu, ostalim glavnim gradovima EU i Sjedinjenim Američkim Državama gdje će razgovarati o izolacijskoj politici koju vodi Saakashvili i sve većem kršenju ljudskih prava u Gruziji.

Izgleda da je Saakashviliju, koji sve više vlada pomoću tajnih službi i policije, i koji će teško ponoviti izborni rezultat iz 2003. kada je na vlast došao s osvojenih 94% glasova, to bio dovoljan razlog za djelovanje. Njegov komentar na sve ovo je: „Bio je to uistinu neugodan prilog, ali je još neugodnije to da je jučerašnja situacija vrlo realna, i zato, i pored nervoznih reakcija, jučerašnji prilog može spriječiti Rusiju u realizaciji takvih planova”.

Možda počnu bacati stare čizme po stablima u Tbilisiju…

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3