Pregled popuštanja mjera protiv koronavirusa u Europskoj Uniji

Geographic distribution of COVID-19 in the EU/EEA and the UK, as of 18 May 2020

Geographic distribution of COVID-19 in the EU/EEA and the UK, as of 18 May 2020

Detaljni razvoj situacije s koronavirusom u svijetu po zemljama pratite na https://www.worldometers.info/coronavirus/ ili na https://ourworldindata.org/coronavirus.

Informacije o zaštitnim maskama koje su postale dio naše svakodnevnice pročitajte u tekstu Nosite platnene i druge maske kad možete – napravit ćete samo dobro sebi i drugima. Sve tekstove na temu pandemije potražite pod ključnom riječi koronavius.

U nastavku potražite detaljan pregled popuštanja mjera protiv koronavirusa na području EU + UK + Norveška+ Švicarska i Zapadni Balkan s linkovima na centralne stranice o koronavirusu u imenu ZEMLJE i linkom na originalne odluke o popuštanju koje lako prevedete s Google translate alatima za dokumente.

Praćenje samih mjera poduzetih u borbi protiv koronavirusa i usporedbe s dugim zemljama imate i na https://www.bsg.ox.ac.uk/research/research-projects/coronavirus-government-response-tracker. Interaktivni graf vladinog indeksa strogoće mjera se temelji na devet pokazatelja odgovora indikatora koji uključuje zabrane putovanja, zatvaranje škola i radnih mjesta, mjerene u vrijednostima od 0 do 100 (100 = najstrože mjere). Ovaj indeks jednostavno bilježi broj i strogoću donešenih političkih mjera i ne treba ga se tumačiti kao “bodovanje” prikladnosti ili učinkovitosti političkog odgovora neke zemlje.

VAŽNO – sve ove planirane mjere vrijede pod uvjetom da se epidemiološka situacija ne pogorša

NJEMAČKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na sjednici, 30. travnja izjavila kako su sve religijske službe ponovno omogućene. Od nedjelje, 3. svibnja neke crkve su već otvorile svoja vrata nakon više od mjesec dana izolacije, a kako bi se vjernici čuvali zaraze, obavezno je održavati socijalno distanciranje i nositi maske. Pjevanje i fizički kontakt, poput rukovanja su trenutno zabranjeni. Osim religijskih zgrada, ponovno su otvorena dječja igrališta, pojedine škole, muzeji, izložbe, galerije, zoološki i botanički vrtovi. Od 4. svibnja rade frizerski saloni, ali pod strogim epidemiološkim pravilima. Također, nešto veći dio bolničkih kapaciteta trebao bi se ponovno osloboditi zbog zakazanih operacija jer je većina njih bila odgođena proteklih tjedana. Merkel je potvrdila da se veliki, javni događaji neće dopustiti do 31. kolovoza. To se odnosi na sve veće sportske događaje, lokalne proslave, koncerte, festivale i zabavne manifestacije. Za kraj su političari raspravljali o podacima tržišta rada gdje su razmatrali duboki ekonomski učinak pandemije na njemačko gospodarstvo. Temu su zaključili činjenicom kako čvrsto vjeruju da je za gospodarski i društveni interes sada najvažnije poduzeti korak naprijed. Iako postoji sve veći pritisak poslovnih grupa i nekih regionalnih vlada koje su željne bržeg pokretanja gospodarskog života, Merkel je upozorila da bi prebrzo ekonomsko otvaranje riskiralo izazivanje drugog vala infekcije. Zbog toga, oprez ostaje ključni imperativ uz poštivanje propisanih higijenskih mjera.

Ministar Horst Seehofer je odlučio proširiti graničnu kontrolu s Francuskom, Austrijom i Švicarskom do 15. lipnja 2020. Isto će se primjenjivati ​​i na zračne luke s Italijom i Španjolskom, dok će s druge strane olakšati praktičnu dizajn kontrola na kopnenim granicama. Jako kritizirane granične provjere na granicama s Luksemburgom završile su 15. svibnja, ali je savezna policija ponovno pojačala mjere nadzora i potrage u pograničnom području dužine 30 kilometara, na tom graničnom dijelu.

Vlada je također spremna ukloniti graničnu kontrolu s Danskom; međutim, datum kada će se to dogoditi bit će određen zajedno s Danskom jer danska vlada kontinuirano savjetuje sa susjednim zemljama.

Prema priopćenju za javnost njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova, svim prekograničnim prometnim vezama dopušteno je ponovno prelaziti granice, uz napomenu da kontrole u budućnosti više neće biti sustavne, već fleksibilne i temeljene na riziku.

Istovremeno, Njemačka se odlučila pridržavati preporuke Europske komisije za proširenje ograničenja ulaska iz trećih zemalja do 15. lipnja 2020. godine. Zemlje se savjetuje da prilagode svoje karantenske propise za dolazak i povratak ljudi ako je potrebno. Ubuduće bi se 14-dnevna karantena trebala naručiti samo za prijave iz trećih zemalja.

Epidemiološki institut Robert Koch smatra da je Njemačka na dobrom putu prema kontroliranju epidemije koronavirusa i pozvao je u utorak, 28. travnja građane da se i dalje drže pravila o suzbijanju širenja zaraze kako bi zemlja ostala u relativno dobrom položaju. Trenutnu borbu protiv pandemije je Kancelarka Angela Merkel nazvala “krhkim privremenim uspjehom”. S radom su 20. travnja započele manje trgovine, knjižare i prodavaonice biciklima i automobilima. Također, 23. travnja stupila je mjera o nošenju zaštitnih maski u cijeloj zemlji. Gradovi javljaju da građani u najvećoj mjeri i poštuju tu obvezu. Nošenje maski najprije je preporučila savezna vlada, no pokrajinske vlasti pretvorile su ih u obvezu.

Svi njemački državljani, građani EU-a, državljani zemalja koji su potpisali sporazume u vezi sa Schengenskim sporazumom ili pojedinci koji žive u Njemačkoj, moraju u dvotjednu obveznu karantenu nakon povratka u prebivalište u Njemačkoj, nakon što su nekoliko dana boravili u inozemstvu, uz određene iznimke.

Vrijedit će sljedeća ograničenja:

NIJE ZATVORENO:

 • trgovina na malo prehrambenim proizvodima, tjednim tržištima, uslugama preuzimanja i dostave, pijacama, ljekarnama, trgovinama lijekova, drogerijama, benzinskim stanicama, bankama i štedionicama, poštama i drugim središnjim objektima kao što su kemijska čistionica, praonice rublja, prodaja novina, građevinsko, vrtlarsko i tržište dobara i kućnih ljubimaca i veleprodaja. Za ta područja zabrane prodaje u nedjelju trebale bi biti obustavljene do daljnjeg.
 • Nakon odluke od 15. travnja, sve se trgovine do 800 četvornih metara maloprodajnog prostora, kao i – bez obzira na prodajni prostor – dileri automobila , bicikala i knjižara mogu ponovo otvoriti.
 • Otvaranje ovih objekata podložno je higijeni, kontroli pristupa i izbjegavanju redova. Davatelji usluga i obrtnici mogu nastaviti s radom. Sve zdravstvene ustanove ostaju otvorene, uzimajući u obzir povećane higijenske potrebe.
 • Među servisnim tvrtkama u kojima je fizička blizina nužna, frizeri bi se prvo trebali pripremiti za to, podvrgavajući se higijeni, kontroli pristupa i izbjegavanju redova, kao i upotrebi osobne zaštitne opreme. Od 4. svibnja mogu nastaviti s radom.

ZATVORENO ZA JAVNOST

 • Ugostiteljske tvrtke, gdje je još uvijek moguće pokupiti hranu i odnijeti je kući ili je dostaviti.
 • Uslužne tvrtke na području osobne njege kao što su frizerski saloni, kozmetički studiji, masažne prakse, studiji za tetoviranje i slične tvrtke, jer je fizička bliskost od presudne važnosti u ovom području. Medicinski potrebni tretmani ostaju mogući.
 • Kafići, klubovi, diskoteke, pubovi i slične ustanove.
 • Kazališta, opere, koncertne dvorane, muzeji i slične ustanove.
 • Sajmovi, izložbe, kina, parkovi za slobodno vrijeme i životinje i pružatelji slobodnih aktivnosti (na otvorenom i na otvorenom), posebna tržišta, arkade, kockarnice, kladionice i slični sadržaji
 • Centri za prostituciju, bordeli i slične ustanove.
 • Sportovi na i u svim javnim i privatnim sportskim objektima, bazenima i zabavnim bazenima, teretanama i sličnim objektima.
 • Sva ostala maloprodajna mjesta koja nisu spomenuta na drugom mjestu u ovom dokumentu, posebno prodajna mjesta.

ZABRANJENI SU

 • Veliki događaji barem do 31. kolovoza 2020. godine.
 • Sastanci u klubovima i drugim sportskim i zabavnim sadržajima kao i iskorištavanje ponuda u centrima za obrazovanje odraslih, glazbenim školama i drugim javnim i privatnim obrazovnim ustanovama izvan škole kao i putovanje autobusom.
 • Grupna slavlja na javnim mjestima, u apartmanima i privatnim objektima.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Njemačkoj

ŠVICARSKAdetaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Švicarska se otvara u tri faze. Uslužne djelatnosti, poput frizeraja i fizioterapeuta s radom su počele 27. travnja. Osnovne škole su otvorile svoja vrata 11. svibnja, a od 8. lipnja ponovno će se uvesti srednjoškolska, stručna i sveučilišna nastava. Federalno vijeće će o tome donijeti konačnu odluku 27. svibnja 2020. godine. Restorani i barovi ostat će zatvoreni do 8. lipnja.

Švicarska u dogovoru s FDFA, (Federal Department of Forreign Affairs)  FDHA (Federal Department of Home Affairs) definira visokorizične zemlje ili područja. Od 25. ožujka sve se zemlje trenutačno smatraju visokorizičnim zemljama ili područjima, uz iznimku Kneževine Lihtenštajn. Osobama iz visokorizičnih zemalja i regija bit će odbijen ulazak u Švicarsku, no moguće su iznimke, primjerice za osobe koje žive ili rade u Švicarskoj. 

Savezno vijeće je postupno ublažilo sljedeće mjere 27. travnja:

 • Bolnice će moći ponovo izvoditi sve operacije i medicinske studije, frizeri, saloni za masažu, kozmetički centri, trgovine za opuštanje, trgovine ili vrtnarski centri i cvjećarnice moći će nastaviti s aktivnostima.
 • Ograničenja ulaska svih osoba u Švicarsku osim onih iz Kneževine Lihtenštajn
 • Savezno vijeće poduzima korake kako bi ograničilo ulazak u Švicarsku. Savezno odjeljenje za unutarnje poslove (FDHA), u suradnji s Federalnim ministarstvom vanjskih poslova (FDFA), definira zemlje i regije koje su označene kao rizične. Trenutno se sve zemlje i regije osim Kneževine Lihtenštajn smatraju rizičnim. Ovaj se propis primjenjuje na najviše šest mjeseci.

Okupljanje u javnom prostoru

 • 21. ožujka 2020. Savezno vijeće zabranilo je okupljanje više od pet osoba u javnom prostoru. Na temelju podataka o mobilnim telefonima možemo provjeriti ispunjava li populacija ovu odredbu.

Obrazovni sistem

 • Od 8. lipnja 2020. ponovno će se uvesti srednjoškolska, stručna i sveučilišna škola. Federalno vijeće će o tome donijeti konačnu odluku 27. svibnja 2020. godine.

Očekivano ublažavanje mjera u području usluga, trgovine na malo i društvenih djelatnosti

 • U sektoru maloprodaje i usluga od 27. travnja 2020., ali pod strogim uvjetima.
 • Trgovinski centri za izradu kućnih radinosti i vrtlarstva, vrtlarske trgovine, strukture koje nude usluge za kontakt s tijelom kao što su frizeri, saloni za masažu, studiji za tetovaže i centri za uljepšavanje moći će nastaviti s aktivnošću.
 • Zdravstveni radnici opet će moći izvoditi sve ambulantne intervencije, čak i one koje nisu hitne. To se odnosi, na primjer, na liječnike i stomatologe koji prakticiraju studije, fizioterapeute ili medicinske masere.
 • Bolnice će opet moći izvoditi sve intervencije i ponovno otvoriti svoje ambulantne ponude.

Sljedeće će biti zabranjeno ili zatvoreno:

 • Prostitucije i erotska mjesta

Za socijalno i obiteljsko okruženje je 27. travnja 2020. nastupilo ublažavanje:

 • sprovodi se više neće ograničavati samo na obiteljski krug

Događaji i strukture

 • Savezno vijeće i dalje zabranjuje javne ili privatne događaje, uključujući sportske događaje i korporativne aktivnosti. Svi javno dostupni objekti ostaju zatvoreni, posebno: restorani, kampiranje, barovi, diskoteke, noćni klubovi i erotika. Rekreacijski i zabavni sadržaji, posebno muzeji, knjižnice, kina, koncertne dvorane, kazališta, igraonice, sportski centri, teretane, bazeni, lječilišta, wellness centri, skijališta, zoološki vrtovi, botanički vrtovi i parkovi divljih životinja
 • Kao što je planirano, 8. lipnja 2020. muzeji, zoološki vrtovi i knjižnice, primjerice, moći će se ponovno otvoriti. Do tog datuma zabrana okupljanja također mora biti ublažena. Savezno vijeće donijet će odluku o tim nedostacima 27. svibnja 2020. godine.
 • Međutim, Savezno vijeće smatra da se velike demonstracije vjerojatno neće dogoditi prije kraja srpnja 2020. godine.
 • Do sada su sljedeće strukture i događaji isključeni iz zabrane: trgovina prehrambenim proizvodima i druge prodavaonice, ako nude namirnice i predmete za svakodnevnu upotrebu (npr. kioske, trgovine na benzinskim stanicama), trgovine sa sobom, trpezarija, usluge dostave obroka i ugostiteljski objekti za goste hotela, ljekarne, ljekarne i trgovine medicinskim pomagalima (npr. naočale, slušni aparati), urede i pošte, prodajna mjesta operatora telekomunikacijskih usluga, banke, benzinske postaje, željezničke stanice i drugi javni prijevoznički objekti, radionice za prijevozna sredstva, javna uprava (uključujući lišavanje slobode), socijalne ustanove (npr. savjetovališta), zdravstvene ustanove poput bolnica, klinika i liječničkih ureda, kao i studije i ustanove zdravstvenih radnika prema saveznom i kantonalnom zakonu, hoteli i smještaj, odmorišta za kamp prikolice i kampere namijenjena dugoročnom najamu ili nomadima
 • I ovi objekti moraju i dalje biti u skladu s preporukama o higijeni i ponašanju. To može značiti, na primjer, da broj prisutnih ljudi mora biti ograničen kako bi se održala potrebna udaljenost.
 • Za lišavanje slobode (zatvori) preporučuje se prilagodba mjera za smanjenje rizika od prenošenja i borbu protiv koronavirusa (COVID-19) preporukama međunarodnih organizacija, posebno onih Svjetske organizacije. zdravstvo (WHO) i Vijeće Europe.
 • U određenim situacijama, kantoni mogu dopustiti restriktivna odstupanja od ove zabrane. Za ta odstupanja potreban je prevladavajući javni interes (npr. Za vježbališta i u slučaju problema s opskrbom) i moraju se poštivati ​​opsežne preventivne mjere.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Švicarskoj

AUSTRIJA detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Austrija je 15. svibnja krenula u otvaranje škola, vrtića, restorana i drugih ugostiteljskih lokala pod određenim uvjetima. Za stolom će smjeti sjediti maksimalno četiri odrasle osobe i djeca, s time da mora biti najmanje metar razmaka između stolova. Osoblje restorana mora nositi maske, a usluga za šankom nije dopuštena. Od tada bi se trebala otvoriti drive-in kina, a bit će dozvoljena i vjerska okupljanja. S istim datumom najavljena je ponovna mogućnost služenja svetih misa u austrijskim crkvama.

Veći dućani i frizerski saloni s radom su započeli 2. svibnja od kada je dopušteno i okupljanje do najviše deset osoba na jednom mjestu, kao i otvaranje shopping centara čiji su vlasnici u ovo vrijeme vlasti uputili zahtjeve za rad nedjeljom. Austrijska ministrica turizma Elizabeth Koestinger izjavila je da će se austrijski hoteli i bazeni otvoriti 29. svibnja. Muzeji bi s radom trebali početi sredinom svibnja, a veliki javni događaji, kao što su koncerti, tek krajem kolovoza. Iako su svoje mjere ublažili, istovremeno su početkom travnja uveli obavezno nošenje maski prilikom odlaska u ljekarnu i supermarkete. Nakon dva tjedna istu mjeru su proširili na nošenje maski u javnom prijevozu i svim dućanima kojima je od 14. travnja ponovno dopušten rad.  Podsjetimo kako je Austrija bila jedna od prvih zemalja u Europi koja je započela ublažavati svoje preventivne mjere izolacije.

Ulazak u Austriju dozvoljen je samo na određenim graničnim prijelazima i pod određenim uvjetima. Svako tko ulazi u Austriju iz Njemačke, Mađarske, Italije, Lihtenštajna, Slovenije ili Švicarske, ili onaj tko je u posljednjih 14 dana bio na području za koje austrijsko ministarstvo vanjskih poslova ima upozorenja zbog putovanja zbog COVID-19 ( uključujući UK), mora predočiti medicinsku potvrdu s rezultatima mikrobioloških ispitivanja na engleskom, francuskom, njemačkom ili talijanskom jeziku koji nisu stariji od 4 dana. Imajte na umu da su skijališta i smještaj u pokrajinama Tirol, Salzburg i Vorarlberg zatvoreni. 

Ograničenja u prometu

Odlazak na javna mjesta strogo je zabranjen.

Karantenske mjere u određenim područjima

 • U Tirolu, dolini Paznauna, sv. Anton am Arlberg i Sölden nalaze se u karanteni. Nitko ne smije ući ili izaći iz župa. Izuzeci su kada je u pitanju pokrivanje osnovnih usluga, pružanje osnovnih usluga ili posao.

Ograničenja u trgovini, uslugama i ugostiteljstvu

 • Zabrana ulaska odnosi se na maloprodajne i uslužne tvrtke, tvrtke za slobodno vrijeme i sport i sve ugostiteljske tvrtke.
 • Izuzetak čine trgovine mješovitom robom, ljekarne, ljekarne, pošte i banke. Opskrba hranom je zajamčena putem supermarketa i dostavnih usluga.

Male trgovine za prodaju robe i obrtničke tvrtke

 • Od 14. travnja U 2020. godini male trgovine za prodaju robe i obrtničke tvrtke mogu se ponovo otvoriti.

Ograničenja u školi, na fakultetima i na sveučilištima

 • Osnovne i niže srednje škole otvorene su samo za one učenike čiji roditelji moraju raditi izvan kuće i čija djeca se ne zbrinjavaju kod kuće ili one učenike čiji roditelji nisu u mogućnosti pružiti kućnu njegu iz drugih osobnih razloga.
 • Sveučilišta i fakulteti su svoje nastavne operacije prebacili na virtualno podučavanje, učenje na daljinu i kućno učenje.

Ograničenja u vrtićima

 • U vrtićima će se i dalje skrbiti djeca čiji roditelji hitno obavljaju profesionalne aktivnosti i za koja se ne mogu pronaći druge mogućnosti brige o djeci.

Ograničenja za posjete bolnici

 • Rođaci ljudi koji su hospitalizirani traže da se suzdrže od obilaska bolesnika ili da ih svedu na minimum. Ovdje se preporučuje i telefonski kontakt.

Ograničenja putovanja

 • Uvedene su kontrole unutarnjih granica kako bi se suzbilo širenje virusa Corone. Ulazak u Austriju dozvoljen je samo na određenim graničnim prijelazima i pod određenim uvjetima ( npr. liječnička potvrda).

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Austriji

SLOVENIJAdetaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Slovenija je 18. svibnja otvorila sve restorane i gostionice koji mogu posluživati svoje goste u otvorenim i zatvorenim prostorima. Također, otvorene su auto škole, sve trgovine i trgovački centri, kao i manji smještajni kapaciteti za turiste do najviše 30 gostiju (bez planinarskih domova i hostela). Uz neka ograničenja ponovo počinje rad vrtića i škola pa se u klupe prvo vraćaju djeca osnovnih škola (od 1. do 3. razreda) i maturanti srednje škole. Slovenska vlada proglasila je kraj epidemije koronavirusa, 14. svibnja. Mediji su u petak, 15. svibnja tu odluku ocijenili “iznenađujućom” s obzirom da je premijer Janez Janša dan ranije u parlamentu najavljivao da će se tek krajem svibnja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mjere restrikcije. Napomenuo je kako je Slovenija najuspješnija država u EU u vezi suočavanja s epidemijom, a trenutna situacija omogućit će da se vlada ubuduće posveti više gospodarskim pitanjima i oporavku nakon koronakrize kako bi se izbjegla ekonomska depresija. Novom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mjere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja. Osim toga, razmišlja se o ponovnom dopuštenju rada fitness dvorana i nekih sportskih aktivnosti za kolektivne sportove, ali to još nije riješeno. Vlada je također ukinula do sada važeću uredbu po kojoj su vlasnici stanova u zgradama morali čistiti i dezinficirati svoja stubišta i liftove. 

Od 30. travnja je uklonjena zabrana kretanja izvan općine stalnog ili privremenog boravka za usluge ili robu, a od 25. travnja opet su dostupne usluge osiguravajućih društava, praonice, mehaničarske i vulkanizerske usluge. Od utorka, 28. travnja je moguće održavanje vjenčanja, ali uz ograničen broj ljudi, uglavnom u prisutnosti mladenaca i kumova.

Slovencima koji žele u Hrvatsku nova odluka vlade omogućava slobodnije putovanje jer više neće kao dosad nakon povratka morati u 7-dnevnu izolaciju, prenose slovenski mediji.

Slovenija je 23. travnja donijela odluku o nastavku zabrane zračnog prometa gdje se zabranjuje obavljanje međunarodnog zračnog prijevoza putnika iz svih zemalja u Sloveniju, uključujući unutar Europske unije.

Svi putnici koji prelaze granicu sa Slovenijom bit će obaviješteni SMS-om o mjerama zaštite koje su u zemlji na snazi ​​u vezi s koronavirusom. Granice sa susjednim zemljama su, uz neke iznimke, zatvorene, a od 12. travnja uvedena je sedmodnevna karantena za sve osobe koje ulaze u Sloveniju, uz određene iznimke. 

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Sloveniji 

ČEŠKAdetaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Od 11. svibnja, vlada je popuštanjem postepenih mjera otvorila muzeje, galerije, kina i kazališta. Za ove, ali i sportske, vjerske i druge javne događaje, kao i za vjenčanja ili treninge sportaša, broj sudionika je ograničen na maksimalnih sto osoba. Osim toga, od 11. svibnja, uspostavljena su jasna pravila za rad frizera, pedikera, masažera i drugih sličnih obrta, kao i rad velikih trgovačkih centara, koji su toga dana otvorili svoja vrata, dok se osnovne, srednje i umjetničke škole mogu djelomično otvoriti. Od 11. svibnja učenici zadnjih razreda osnovnih škola mogli su se vratiti u školske klupe, zajedno s maturantima srednjih škola i konzervatorija. Sudjelovanje na nastavi nije obavezno i ​​može se održati samo u grupi od najviše 15 ljudi. Od utorka, 5. svibnja, obavezno je nošenja zaštitnih maski za učitelje vrtića, djecu, učenike, učenike i pedagoško osoblje tijekom školskih predavanja. Vlada Češke je 14. travnja, odmah nakon Uskrsa, odobrila plan prema kojem su se manji dućani otvorili 20. travnja. Od 8. lipnja će početi raditi restorani i trgovački centri. Od 24. travnja dozvoljeni su vjerski obredi u kojima sudjeluje najviše 15 ljudi. Također, od 19. ožujka 2020. svim osobama je zabranjen boravak na javnim površinama bez maski. Također, prijemni ispiti za fakultete će se održati u lipnju, a svi ispiti u završnim razredima (kao što je matura) će se održati nakon 1. lipnja.

Od 1. svibnja Vlada je naredila zabranu ulaska za sve strance koji nemaju privremeni boravak duži od 90 dana ili prebivalište u Češkoj, sve dok traje izvanredno stanje, s time da postoje iznimke. Vlada je ranije u sklopu ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa proširila raspon stranih državljana koji mogu ući u Češku na građane EU-a koji dolaze obavljati ekonomske aktivnosti i studente iz zemalja EU.

Građani Češke i strani državljani s dozvolom ulaska mogu izbjeći karantenu od 14 dana pri ulasku u zemlju, ako prilože potvrdu da su negativni na koronavirus ne stariju od četiri dana, a odluka je stupila na snagu od 27. travnja.

20. travnja 2020

 • Sveučilišta (znanstvene i akademske institucije) – pojedinačne aktivnosti u okviru sveučilišnih studija za studente na posljednjoj godini studija uvijek imaju maksimalno 5 studenata.
  Individualne konzultacije; pojedinačna ispitivanja, posebno državna završna ili stroga ispitivanja koja pravilno završavaju studije; pojedinačna prisutnost u laboratorijskim, eksperimentalnim, umjetničkim i praktičnim aktivnostima i praksama ili klinička i praktična poduka, koja su potrebna za završetak prvostupnika, magistarskih ili doktorskih studija, ili završetak prvostupnika, magistarskog ili doktorskog rada); pojedinačne posjete knjižnicama i studijskim sobama za sve godine u svrhu prijema ili predaje samo studijske literature.
 • Obrt s poslovnim prostorom.
 • Tržišta i tržišta na poljoprivrednicima, druga tržišta i tržnice.
 • Trening aktivnosti na otvorenom profesionalnih sportaša.
 • Vjenčanje do 10 osoba u specifičnim higijenskim uvjetima.

27. travnja 2020. 

Objekti do 200 m2, osim ako su u trgovačkim centrima iznad 5000 ms izuzetkom objekata s zasebnim ulazom izvana (to se ne odnosi na objekte koji će biti otvoreni u kasnijim fazama)

Dozvola se ne primjenjuje:

 • Za prostore koji se nalaze u trgovačkim centrima iznad 5000 m 2osim ako imaju poseban ulaz izvana.
 • Za ustanove u kojima pružatelj usluge kontaktira kupčevu površinu tijela, brijačnica, frizer, pedikura, manikura, solarij, kozmetika, masaža, regeneracija ili preuređivanje, koji obavlja trgovinu u kojoj je narušen integritet kože.
 • Kafići, delikatese, vinoteke, pivnice, osim prodaje bez potrošnje u trgovini i prodaje uz potrošnju kroz prozor.
 • Restorani, pubovi, bifei s izuzetkom prodaje kroz prozor za izdavanje.
 • Zaposlenike cateringa s hranom za javnost.

11.svibnja 2020

 • Učenici srednjih škola, konzervatora i visokih učilišta – isključivo za maturu, završni ispit i maturu.
 • Pojedinačne nastave u osnovnim umjetničkim školama i jezičnim školama s pravom ispita državnog jezika.
 • Redovna nastava u školama u dječjim domovima sa školama, obrazovnim i dijagnostičkim ustanovama.
 • Objekti do 1000 m2, osim ako su u trgovačkim centrima višim od 5 000 ms izuzetkom objekata s zasebnim ulazom izvana (to se ne odnosi na objekte koji će se otvoriti u sljedećim fazama).
 • Djelovanje autoškole (teorija i drugi oblici poduke do 5 ljudi).
 • Fitness centri i teretane bez korištenja sadržaja (tuševi, svlačionice) pod točno definiranim uvjetima.

25. svibnja 2020

 • Mogućnost osobne prisutnosti učenika osnovnih škola i njihovih organiziranih i slobodnih aktivnosti izbornog karaktera u obliku školskih grupa – preporučuje se 15 djece u grupi (jedno dijete na klupi), bez mogućnosti promjene sastava grupe, obavezno, a zatim zastore u zajedničkim prostorima škole.
 • Nastava i obrazovanje u osnovnim umjetničkim školama, jezičnim školama s pravom ispita državnog jezika, tečajevi u zabavnim centrima i kućama djece i mladih – najviše 5 djece.
 • Restorani, pubovi, kafeterije, kafići, vinoteke, pubovi koji se prodaju putem prozora i vanjskim (ljetnim) vrtovima.
 • Frizerske usluge, frizerske usluge, pedikura, manikura, solarij, uljepšavanje, masaža, regeneracija ili preuređivanje.
 • Muzeji, galerije i izložbene dvorane u skladu s određenim uvjetima.
 • Zoološki vrtovi (samo vanjski prostori).

Od 1. lipnja 2020. najranije

 • Mogućnost diplomiranja i završnih ispita i mature na konzervatorijima i fakultetima.
 • Ograničena mogućnost obavljanja praktične nastave (stručno osposobljavanje) u srednjim i tercijarnim stručnim školama – uvjeti slični onima školskih grupa.

Od 8. lipnja 2020. najranije

 • Svi trgovački centri
 • Ustanove veće od 1000 m
 • Restorani, pubovi, kafeterije, kafići, vinoteke, pubovi – zatvoreni prostori (prema definiranim uvjetima)
 • Hoteli i drugi smještajni objekti (uključujući njihove restorane i kafiće)
 • Taksiji (još nisu odobreni)
 • Kazališta, dvorci, dvorci i druge kulturne aktivnosti pod točno definiranim uvjetima.
 • Kulturni, društveni, sportski događaji (do 50 osoba)
 • Vjenčanja u specifičnim higijenskim uvjetima
 • Zoološki vrtovi (uključujući zatvorene prostore)

Lipanj 2020. – prema evoluciji epidemiološke situacije

 1. Mogućnost provođenja jedinstvenih prijemnih i školskih prijemnih ispita u srednjim školama.
 2. Provođenje savjetovanja ili povremenih obrazovnih aktivnosti u manjim grupama učenika u drugoj fazi osnovnih škola i srednjih škola, u obliku nastave.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Češkoj

SLOVAČKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Kao i Češka, od 11. svibnja, vlada je otvorila muzeje, galerije i samo restorane s garniturama za sjedenje na otvorenom, koji se moraju pridržavati strogih higijenskih mjera. Razmak od 2 metra mora se postaviti između stolova, a broj ljudi koji sjede za jednim stolom je ograničen na dvije osobe ili na jednu obitelj koju čine roditelji i djeca, a nakon odlaska svakog gosta ili gostiju, stol se mora dezinficirati. Slovački premijer Igor Matovič i njegov tim epidemiologa predstavili su plan popuštanja mjera protiv koronavirusa u četiri faze. Od 27. travnja, omogućeno je otvaranje lokala u kojima su ljudi u bližem kontaktu; poput frizerskih i salona ljepote, taksi-službe, crkvene službe do 15 i vjenčanja do 10 ljudi. Škole, vrtići, trgovački centri, bazeni, sportske dvorane, kina i kazališta otvorit će se tek u četvrtoj fazi za koju još nije potvrđen službeni datum. Također, ured za javno zdravstvo Slovačke Republike je još 25. ožujka 2020. izdao naredbu o obaveznom nošenju maski pri ulasku u javni prostor.

Vlada Slovačke odlučila je privremeno produžiti kontrolu unutarnjih granica s Austrijom, Češkom, Poljskom i Mađarskom do 27. svibnja, uslijed razvoja koronavirusa. Slovački kabinet odobrio je prijedlog ministra unutarnjih poslova Romana Mikuleca za proširenjem granične kontrole tijekom sastanka održanog 7. svibnja, a granice će do 27. svibnja biti prohodne samo na određenim graničnim prijelazima i zračnim lukama.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Slovačkoj

POLJSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Od ponedjeljka, 18. svibnja mogu se koristiti usluge frizera i kozmetičara, a s radom su počeli restorani i kafići. Do tih će se mjesta sada moći doći brže jer će se povećati putnički limit u javnom prijevozu. Osim toga, sve škole i fakulteti u Poljskoj su zatvoreni do 24. svibnja, a od 25. svibnja omogućit će se izravne konzultacije s učiteljima, maturantima srednjih škola i učenicima osmih razreda, kao i brigu za učenike od 1. do 3. razreda osnovnih škola. Djeca čiji roditelji rade mogu se vratiti u jaslice i vrtiće od srijede, 6. svibnja, uzimajući u obzir smjernice glavnog sanitarnog inspektorata, kao i Ministarstvo nacionalnog obrazovanja i Ministarstva obitelji, rada i socijalne politike. 

U Poljskoj su od 4. svibnja otvoreni svi trgovački objekti s prodajnom površinom većom od 2.000 m2. Poljska je 20. travnja predstavila svoja sigurnosna pravila popuštanja koja je podijelila u četiri faze otvaranja. Od 20. travnja, samo ograničen broj ljudi odjednom može prisustvovati misama ili drugim vjerskim obredima. To znači jedan sudionik na 15 m2 zgrade, isključujući ljude koji obavljaju službu. Na groblju ne može biti više od 50 sudionika na jednom sprovodu, osim onih koji obavljaju službu, kao i osoba odgovornih za ukop ili zaposlenika u pogrebnom domu ili ustanovi.

Smanjuju se ograničenja vezana za boravak vjernika u bogoslužnim mjestima i na drugim vjerskim obredima. Od nedjelje, 17. svibnja, tijekom mise ili drugog obreda, mora postojati 10 četvornih metara po sudioniku. Do tog datuma, pravilo je bilo do 15 četvornih metara po jednoj osobi.

SPORT (18. svibnja)

18. svibnja povećan je broj ograničenje broja ljudi koji mogu vježbati na otvorenim sportskim objektima:

 • Na stadionima, sportskim terenima – može biti maksimalno 14 osoba (+2 trenera).
 • Na otvorenim nogometnim terenima pune veličine – mogu boraviti do 22 osobe (+4 trenera).
 • Na nogometnom igralištu u punoj veličini mogu boraviti 32 osobe (+6 trenera).

18. svibnja omogućit ćemo i organiziranje nastave u zatvorenim objektima. U sportskim dvoranama i dvoranama istovremeno će se moći vježbati:

12 ljudi + trener (u zgradama do 300 m2)

16 osoba + 2 trenera (u objektima od 301 do 800 m2)

24 osobe + 2 trenera (u objektima od 801 do 1000 m2)

32 osobe + 3 trenera (u objektima preko 1000 m2)

U zatvorenim objektima neće biti moguće koristiti garderobu ili sanitarni čvor (osim WC)

KULTURA  (18. svibnja)

Od 18. svibnja je moguće, između ostalog:

 • djelatnost kina na otvorenom (uključujući kina automobila)
 • nastavak rada na filmskim setovima (uključujući sanitarne propise)
 • nastavak fonografskih i audiovizualnih snimaka u kulturnim ustanovama
 • pojedinačne nastave na umjetničkim fakultetima
 • nastavak suđenja

SVEUČILIŠTA (od 25. svibnja)

 • didaktička nastava (za studente završne godine),
 • klase koje se ne mogu daljinski implementirati.

Povratak na nastavu odnosi se i na obrazovanje doktorskih studenata i na tečajeve organizirane npr. u laboratorijima i medicinskom simulacijskom centru.

Granične provjere produžene su do 12. lipnja

Također produžuje se granična kontrola na unutarnjoj granici s Njemačkom, Litvom, Češkom i Slovačkom za još 30 dana – od 14. svibnja do 12. lipnja 2020. godine. Kao i prije, granica će se prelaziti samo na određenim mjestima. Provjere će se nastaviti u morskim i zračnim lukama.

Od 4. svibnja su pod određenim uvjetima dostupne sljedeće sportske aktivnosti koje imaju otvorenu infrastrukturu:

Maksimalno 6 ljudi i 1 trener:

· Sportski stadioni (nogomet, atletika)

· Školska i višenamjenska igrališta

· Vanjska infrastruktura za motosport i zrakoplovstvo

· Jahački centri i otvoreni sadržaji kao što su: streljane, streličarstvo, karting staze i rolanje

Maksimalno 6 osoba:

· Golf tereni

Maksimalno 4 osobe i 1 trener na jednom terenu:

· Teniski tereni: otvoreni i poluotvoreni

Maksimalno 2 osobe:

· Vanjska infrastruktura za vodene sportove: kajak i čamac

PRVA faza – od 20. travnja 2020.

 • U prodavaonice s površinom manjom od 100 mući će maksimalno onoliko ljudi koliki je ukupan broj svih blagajni pomnožen s brojem četiri.
 • U trgovinama s površinom većom od 100 mmora biti najmanje 15  mprostora po jednoj osobi
 • Otvaranje šuma i parkova za rekreaciju, uz obavezno nošenje maske i držanje razmaka od 2 metra
 • Vjersko bogoslužje – jedna osoba na 15 m2   

Ministarstvo zdravlja provodit će tjednu evaluaciju promjena koje se događaju u sigurnosnim načelima. Prijelaz na daljnje faze uklanjanja ograničenja ovisit će o:

 • porastu broja slučajeva (uključujući broj ljudi u teškom stanju)
 • učinkovitosti zdravstvene zaštite
 • provedbu sanitarnih smjernica od strane odgovornih osoba

DRUGA faza

 • Otvaranje građevinskih trgovina vikendom
 • Otvaranje hotela, knjižnica, muzeja i umjetničkih galerija

TREĆA faza

 • Otvaranje obrta frizera i kozmetičara
 • Otvaranje prodavaonica u trgovačkim centrima sa značajnim ograničenjima
 • Gastronomija – omogućavanje stacionarne aktivnosti s ograničenjima
 • Sportski događaji do 50 ljudi (na otvorenom prostoru, bez sudjelovanja publike)
 • Organizacija čuvanja djece u vrtićima i školama

ČETVRTA faza

 • Otvaranje salona za masažu i solarija
 • Otvaranje aktivnosti u teretanama i fitness klubovima
 • Kazališta i kina će radit prema novom sanitarnom režimu

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Poljskoj

DANSKAdetaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Danska je prepolovila fizičku udaljenost koju njezini građani moraju držati, jer zemlja poduzima ključni korak prema ukidanju ograničenja kretanja. Od 11. svibnja, je otvorila fakultete i ugostiteljske objekte, dok je dan prije, 10. svibnja, dopustila otvaranje crkvi. Na svetoj misi može biti najviše 10 ljudi, ali samo za pogrebe postoji iznimka, gdje je dozvoljen veći broj, uz uvjet da je samo jedna osoba po 4 četvorna metra u crkvi. Krštenja i vjenčanja odgađaju se ukoliko je to moguće. Danski frizeri, zubari, fizioterapeuti i autoškole otvorili su svoja vrata 20. travnja, nakon jednomjesečne karantene u toj zemlji zbog epidemije koronavirusa, nakon što je premijerka 30. ožujka 2020. objavila da nakon Uskrsa dolazi do opreznog, postupnog i kontroliranog ponovnog otvaranja društva. Dogovor su podržale sve stranke koje podupiru socijaldemokratsku vladu premijerke Mette Frederiksen, kao i glavne oporbene stranke, uključujući Liberale na desnom centru i Dansku narodnu stranku. Od 20. travnja dopušteno je otvaranje jaslica, vrtića i povratak učenika do 5. razreda u škole. Od 13. ožujka 2020. zatvorene su sve javne ustanove kulture, crkvene zgrade i aktivnosti u župama, čije će se zatvaranje produžiti do 10. svibnja 2020.

Danska vlada je u kontaktu sa susjednim zemljama Danske i donijet će odluku o privremenoj graničnoj kontroli i zabrani ulaska za putovanje do 1. lipnja 2020. godine. Strancima koji dođu na granice Dansku bit će odbijen ulaz na svim unutarnjim i vanjskim granicama, osim ako nemaju dostojnu svrhu ulaska u Dansku.

Prva faza: Zabrane će biti ukinute od ponedjeljka, 20. travnja 2020., što će omogućiti trgovcima ponovno otvaranje prostora za kupce, kao i praktične lekcije u školskim vozilima.

 • Uspostavlja se sektorsko partnerstvo u kojem se nadležna tijela, zajedno s industrijama, sindikatima i odgovarajućim organizacijama, dogovore o smjernicama za odgovorno ponovno otvaranje.
 • Tvrtke koje su zatvorene mogu smatrati da nije prikladno zatvoriti. U ovoj situaciji, tvrtka koja je prethodno bila zabrana i zbog toga je bila zatvorena, može odlučiti hoće li i dalje biti zatvorena te će nakon toga dobiti naknadu do 80 posto prema trenutnoj shemi fiksnih troškova.
 • Liberalne profesije, koje se mogu ponovo otvoriti 20. travnja 2020. godine: frizeri, klinike za: uljepšavanje, masažu i njegu tijela, saloni za tetovaže i piercing, fizioterapeuti, kiropraktičari, profesionalni terapeuti, psiholozi, osteopati, zubari, privatne bolnice i klinike, autoškole, solariji, optičari.
 • Ponovno otvaranje sudova, kaznenih službi, istraživačkih institucija, produkcija medijskih sadržaja itd.

Druga faza: Stranke će nastaviti u 17. tjednu pregovore o fazi 2 ponovnog otvaranja i daljnjim fazama s ciljem plana ukupnog izlaska Danske iz krize.

Dnevni boravak

 • Dnevni boravak ponovno će se otvoriti što je prije moguće od 15. travnja 2020.

Osnovna škola

 • Škole se ponovo otvaraju što je prije moguće od srijede, 15. travnja 2020.
 • U odnosu na ispite i ispite, bodovi završnih ocjena dani najkasnije tijekom školske godine podižu se na testne ocjene.

Visoko obrazovanje i visoko obrazovanje

 • Institucije za obrazovanje mladih i dalje su fizički zatvorene.
 • Međutim, otvaraju se srednjoškolski programi za učenike ASF-a (poremećaji spektra autizma) i studente koji će maturirati ovo ljeto.
 • Vlada će sa strankama razgovarati o tome kako studenti mogu završiti ispit. Rješenja su već uspostavljena u vezi s polaganjem završnih ispita u strukovnom obrazovanju. Svi učenici s ranjivim članovima obitelji iz skupine rizičnih skupina mogu ostati kod kuće ako roditelji to odaberu. Za zaposlenike vrijede opće preporuke zdravstvenih tijela.
 • Ustanove visokog obrazovanja i dalje su fizički zatvorene. Međutim, odabrani programi zdravstvenog obrazovanja kritični za zajednicu (uključujući SOSU) za studente u drugom dijelu programa bit će ponovo otvoreni.

Privatno tržište rada

 • Svi privatni poslodavci pozvani su 13. ožujka 2020. kako bi osigurali da što veći broj ljudi radi od kuće itd. na radnom mjestu.
 • Vlasti će stupiti u dijalog s nadležnim organizacijama za poslovanje i zaposlenike o tome kako se zaposlenici koji su radili kod kuće od utorka, 14. travnja 2020., mogu ponovno fizički susresti na poslu, ako je to potpuno opravdano, uključujući zadržavanje ostalih provedenih poduzmite mjere i slijedite opće smjernice za odgovarajuće ponašanje, osiguranje udaljenosti itd. U tom pogledu, radna mjesta trebaju se i dalje usredotočiti na fleksibilnost, na primjer. domaća zadaća, korištenje digitalnih rješenja za sastanke, postepeno vrijeme rada i sastanaka itd.

Javni prijevoz

 • Kontrolirano ponovno otvaranje zajednice uzrokovat će da se ponovno poveća broj putnika. Kako se ne bi stvorila previsoka gustoća putnika, uvelike povećanje javnog prijevoza provest će se posebno u gradskom području od utorka, 14. travnja 2020.
 • Korisnici, škole i radna mjesta također bi trebali pomoći širenju prometa putem fleksibilnog planiranja.
 • Značajan porast napora čišćenja održava se na zajedničkim kontaktnim površinama u javnom prijevozu i na stanicama.

Produljenje mjera

 • 14. ožujka 2020. na svim danskim granicama uvedene su privremene granične kontrole s zabranom ulaska. 
 • Granična kontrola, koja u pravilu ne uključuje teretni prijevoz, produžava se do 10. svibnja 2020. godine.
 • Građane koji se vraćaju s inozemnog putovanja snažno se potiče da ostanu kod kuće 14 dana, a sva nepotrebna putovanja širom svijeta savjetuju se do 10. svibnja 2020. godine.
 • Zatvaranje škola, obrazovnih ustanova, kulturnih ustanova, nacionalne crkve, vjerskih zajednica i ustanova za slobodno vrijeme.
 • Sve su škole zatvorene od 16. ožujka 2020. Zatvaranje je produljeno – osim gore spomenutih izuzetaka – tako da traje do 10. svibnja 2020. godine. za sve 6-10. razredima, osnovnim školama, besplatnim strukovnim školama i drugim dijetnim ponudama.
 • Učenici i studenti u svim javnim obrazovanju mladih, obrazovanju odraslih i visokom obrazovanju itd. poslan je kući 13. ožujka 2020. godine. Repatrijacija je produžena – osim iznimki gore – tako da traje do 10. svibnja 2020. godine.
 • Od 13. ožujka 2020. sve zatvorene javne ustanove kulture, crkvene zgrade i aktivnosti u župama itd., Prostori vjerskih zajednica, knjižnice, ustanove za slobodno vrijeme i slične zatvorene aktivnosti zatvorene su. Zatvaranje će se produžiti tako da traje do 10. svibnja 2020. Pružatelji javnih usluga izuzeti su za širenje i spremnost vijesti.
 • Od 13. ožujka 2020. svi javni službenici koji nisu obavljali kritične funkcije poslani su kući. Povratak je produžen tako da traje do 10. svibnja 2020. U naredno vrijeme mogu se dogoditi neke iznimke u kojima zaposlenici mogu obavljati fizičke posjete kako bi riješili vrlo konkretne potrebne zadatke. 
 • Od 18. ožujka 2020. donesena je privremena zabrana držanja ili sudjelovanja na događajima, događajima, aktivnostima i slično na kojima se okuplja više od 10 ljudi. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine. Što se tiče velikih događaja, događaja itd. vlada će produljiti zabranu primjene do 31. kolovoza 2020. godine.
 • Zatvaranje noćnih klubova, kafana, restorana i kafića itd. 18. ožujka 2020. uvedena je privremena zabrana noćnih klubova, diskoteka, barova, kafana, nargila itd. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine. 18. ožujka 2020. uvedena je privremena zabrana dočeka gostiju u restoranima i kafićima itd. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine.
 • Od 18. ožujka 2020. uvedena je privremena zabrana velikim trgovačkim centrima, robnim kućama, natkrivenim arkadama itd., Gdje se veći broj ljudi kretao u zatvorenom prostoru. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine.
 • Od 18. ožujka 2020. uvedena je privremena zabrana unutarnjih sportskih i zabavnih sadržaja itd., Uključujući kupanje i igrališta, kina, kazališta, fitnes centre i sunčališta. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine.

Tijekom sljedećih tjedana zdravstvena tijela pokrenut će aplikaciju koja će djelomično ojačati bazu podataka za kontinuirani epidemiološki nadzor zdravstvenih vlasti nad širenjem zaraze i tako podržati odluke o postupnom otvaranju društva, a dijelom će podržati odgovarajuće ponašanje među građanima koje mogu umanjiti širenje zaraze.

Kako su Danci izračunali svoj izlazak iz krize pročitajte u tekstu Upoznajte matematički model po kojem Danci idu u otvaranje za koronavirusa.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Danskoj

NORVEŠKAdetaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Norveška je 7. travnja najavila postupno ublažavanje ograničenja mjera zbog korone te je 20. travnja otvorila svoje vrtiće, a 27. travnja svoja vrata otvorile su i škole. Zabrana kulturnih, sportskih i drugih događanja koja ne ispunjavaju osnovne uvjete za kontrolu infekcije primjenjivat će se do 15. lipnja 2020, a među njima su i crkvene službe zbog zabrana svih skupova s više od 50 osoba.

Norveška je objavila kako će njene državne granice ostati zatvorene na neodređeno razdoblje. Norveška premijerka Erna Solberg nije navela određeni datum, ali je ustrajala na tome da će svako ponovno otvaranje granica jako ovisiti o situaciji u drugim zemljama. Solberg je Norvežanima dala savjete da se inozemno putovanje ne smije odvijati ako nije nužno potrebno. Obvezno karantensko razdoblje za one koji dolaze iz inozemstva skraćeno je sa 14 na 10 dana. Međutim, čak i ako bi se granice otvorile u lipnju, bilo bi manje letova nego inače. Zbog epidemije koronavirusa je Norveška najavila da će proširiti kontrolu unutarnjih granica.

20.travnja 2020.

 • Službeno je dopušteno otvaranje vrtića, ali oni vrtići kojima treba više pripreme oko službenog otvaranja s radom mogu započeti od 27. travnja.

27.travnja 2020.

 • Otvorene su škole za 1. do 4. razreda osnovne škole
 • Otvara se i školski program za slobodno vrijeme
 • Srednje škole su otvorene
 • Sveučilišta, fakulteti i strukovne škole otvoreni su za neke studente i zaposlenike
 • Studenti i zaposlenici na pozicijama za zapošljavanje koji su u završnoj fazi studija i projekata i koji su potpuno ovisni o opremi u obrazovnoj ustanovi, mogu se vratiti na sveučilišta, visoke škole i strukovne škole od 27. travnja

Ostale mjere

 • Roditelji koji prelaze državne granice radi kontakta sa maloljetnom djecom ne bi trebali biti u karanteni na uobičajeni način. Ovo se brzo provodi.
 • Zabrana kulturnih i sportskih i drugih događanja koja ne ispunjavaju osnovne uvjete za kontrolu infekcije primjenjivat će se do 15. lipnja.
 • Bolnice se moraju pripremiti za normalan rad nakon Uskrsa
 • Škole od 5. do 10. razreda i dalje će biti zatvorene, a učenici će dobiti domove
 • Srednje škole i visokoškolske ustanove i dalje će biti zatvorene, s iznimkama najavljenim za 7. travnja
 • Maksimalno pet ljudi može biti zajedno, osim ljudi koji svakodnevno žive zajedno
 • Potiče se izbjegavanje korištenja javnog prijevoza i izbjegavanje nepotrebnih putovanja u slobodno vrijeme
 • Posjećivanja staračkim domovima i drugim ustanovama za ranjive skupine nije dopušteno
 • Većina mjesta za ručavanje bit će zatvorena, s izuzetkom onih koji poslužuju hranu i mogu se pridržavati pravila udaljenosti od najmanje dva metra između gostiju i onih koji poslužuju te udovoljavati drugim osnovnim zahtjevima za kontrolu infekcije
 • Zatvoreni su brojni javni servisi, poput putovnica, policijskih javnih službi, knjižnica itd.
 • Stroža granična kontrola – stranci bez dozvole boravka u Norveškoj bit će protjerani s granice

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Norveškoj

ŠVEDSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Švedska je usvojila blaže mjere borbe protiv širenja koronavirusa od većine drugih europskih zemalja. Nije zatvorila restorane i barove, crkve, osnovne škole ni vrtiće, a srednje škole i fakulteti održavaju nastavu na daljinu. Zabranjena su sva javna okupljanja s više od 50 ljudi, preporučuje se rad na daljinu i mjere fizičke udaljenosti svugdje.

Švedska vlada odlučila je produžiti privremenu zabranu ulaska za građane koji nisu članice EU do 15. lipnja, u namjeri da zaustavi daljnje širenje virusa. Zabrana je na snazi ​​od 19. ožujka i prvo je trebala trajati 30 dana.

Odluka vlade odnosi se na međunarodne državljane koji putuju u Švedsku iz svih zemalja osim Norveške, Islanda, Lihtenštajna, država članica EU, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske. Izuzeti su i švedski državljani.

Postoje dva izuzeća od švedske zabrane ulaska; Građani EU-a i osobe koje dobiju dozvolu boravka u zemlji ispunjavaju uvjete za ulazak u svoje domove. Drugo, osobama s hitnim potrebama ili koje trebaju obavljati osnovne funkcije u Švedskoj također je dozvoljen ulazak u zemlju.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Švedskoj

FINSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Finska je postupno započela s ukidanjem svojih ograničenja u četvrtak, 14. svibnja, a učenje u učionicama se nastavlja u većini škola nakon dvomjesečnog zatvaranja. U narednim tjednima vlasti će pomno paziti na stopu zaraze u finskoj Laponiji u blizini švedske granice, kao i na sve slučajeve koji potiču iz estonskih putnika.

Ograničenja javnih okupljanja olakšat će se s početka na deset do 50 ljudi početkom lipnja. Uprkos tome, općine s velikim brojem slučajeva zaraze mogu pojedinačno odlučiti zatvoriti javne prostore kako bi usporile širenje virusa.

Od početka lipnja ugostitelji će krenuti s radom. Međutim, vlasti brine kako se virus može proširiti kad ljudi počnu uživati ​​u pićima i obrocima vani tijekom dugih ljetnih noći. Prema vladinim izvorima, jedan od mogućih scenarija jest zabraniti restoranima posluživanje u večernjim satima.

U nekom će trenutku ljudi opet početi koristiti javni prijevoz, što može značiti nova pravila koja će osigurati putnike da sjednu na sigurnoj udaljenosti jedni od drugih.

Iz Ministarstva za socijalna pitanja i zdravstvo kažu kako je Finski R0 ispod jednog. To znači da se epidemija ne širi. Vlada, međutim, nije navela što smatra alarmantnim brojem. To je zato što stope zaraze jako variraju u cijeloj državi.

Crkve su otvorene 24. travnja, a javne manifestacije i okupljanja s više od 500 ljudi će bit zabranjeni do 31. srpnja. 

Finska je 4. svibnja najavila da će se granice ponovo otvoriti za strane radnike u Schengenskoj zoni, uključujući estonske državljane koji rade u Finskoj, budući da je granica zatvorena od 19. ožujka, u sklopu napora zemlje da zaustavi širenje virusa. Finska granična straža otkrila je detalje u vezi s graničnim prijelazima nakon što je finska vlada odlučila ublažiti granična ograničenja od 14. svibnja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Finskoj

LITVA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Novim ublažavanjem karantenskih mjera s radom su od 18. svibnja krenuli kafići, restorani, barovi i druga zabavna mjesta smještena u zatvorenom prostoru. Od 14. svibnja, nošenje maski je obvezno, ali samo na određenim mjestima (npr. sudionici otvorenih javnih događanja će ih morati nositi). Također, od 18. svibnja ograničenja za atrakcije na otvorenom smanjile su se. Od sada će posjetiteljima biti ponuđene ne samo kognitivne i poučne staze, parkovi, zoološki vrtovi, botanički vrtovi, već i promatračke kule. Muzeji, knjižnice i arhivi bit će dostupni grupama od najviše dvije osobe, osim obiteljima, gdje mogu biti roditelji i djeca. 

Crkve su otvorile svoja vrata vjernicima 27. travnja. Osim njih, dozvoljen je rad neprehrambenih trgovina u trgovačkim centrima i sportskim klubovima. Poslodavci se savjetuju da i dalje omogućuju radnicima da rade kod kuće, dok stariji od 60 godina s kroničnim bolestima, ne bi trebali raditi na fizičkim radnim mjestima. Od 16. travnja otvorene su trgovine koje imaju izravan ulaz s ulice, kao i servisi za popravke i praonice pod uvjetom da izravan kontakt s klijentom ne traje dulje od 20 minuta. 

Litva je odlučila s Latvijom i Estonijom otvoriti zajedničke granice kako bi se njihovi građani od 15. svibnja mogli slobodno kretati između njih troje. Baltičke države odlučile su ukinuti zabranu ulaska jer tvrde da je situacija u vezi s pandemijom slična u sve tri države. Ipak, granična kontrola na zajedničkim granicama ostat će na snazi pa putnici moraju nositi svoje dokumente sa sobom jer će prolaziti kroz procedure provjere dokumenata.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Litvi

LATVIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Zajedno s produljenjem izvanrednog stanja do 9. lipnja, latvijska vlada je odlučila preispitati višestruka ograničenja koja se odnose na COVID-19. Na primjer, pod određenim uvjetima omogućit će se okupljanje do 25 ljudi, kao i dozvola trgovačkim centrima da ostanu otvoreni vikendom i praznicima. Od 12. svibnja, dozvoljeno je okupljanje ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru, pri čemu događanja u zatvorenom prostoru ne smiju trajati duže od tri sata, a svi sudionici trebaju održavati međusobnu udaljenost od 2 metra. Također moraju biti dostupne tekućine za dezinfekciju. Događanja na otvorenom nisu ograničena vremenom. Kao rezultat ukidanja ograničenja mjera, dopušteno je organiziranje skupova, povorka, prosvjeda, privatnih sastanaka, kao i vjerskih događaja. Kulturna, zabavna, sportska i druga mjesta za slobodno vrijeme mogu biti otvorena za rad od 07:00 do 24:00. Uz to, donešena je odluka da se proces online obrazovanja u svim obrazovnim ustanovama i svim vrstama obrazovnih procesa nastavi.

Latvijska vlada odlučila je dopustiti organiziranje turističkih usluga za putovanje u Litvu i Estoniju, a Latvija je s njima otvorila zajedničke granice 15. svibnja. Premijer Krišjānis Kariņš rekao je kako je taj potez moguće samo zbog “uspješnog zadržavanja Covid-19 preko Baltika”. Latvija je zabranila ulazak svima osim svojim državljanima i onima sa stalnim boravištem. Kretanje osoba i vozila preko zračne luke, luke, željeznice i graničnih prijelaza na vanjskoj granici Europske unije, kao i na graničnim prijelazima namijenjenim lokalnom graničnom prometu, osim teretnog prijevoza, zabranjeni su od 17. ožujka 2020. Ministar unutarnjih poslova i ministar vanjskih poslova mogu napraviti iznimke od kretanja osoba i vozila. 

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Latviji

ESTONIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Vlada Estonije održala je e-sjednicu kojom je odobrila prestanak izvanredne situacije 17. svibnja. Ograničenja nametnuta tijekom izvanredne situacije postupno će se ublažavati i stvarat će se nova pravna osnova. Najvažnije ograničenje kretanja, tj. Pravilo 2+2, ostaje na snazi. 

Također, vada je odlučila prekinuti izvanrednu situaciju zbog činjenice da je stopa širenja virusa COVID-19 u opadanju, što potvrđuju i Znanstveno-savjetodavna skupina koja savjetuje Vladin odbor i Zdravstveni odbor. Potreba za proširivanjem izvanredne situacije više nije potrebna jer su izmjene i dopune relevantnih zakona osigurale dovoljnu osnovu kako Vladi tako i vladinim tijelima da brzo ponove mjere za sprječavanje širenja bolesti.

„Razumno i odgovorno ponašanje naših ljudi omogućuje da se ovaj tjedan prekine izvanredna situacija u Estoniji. Naš zajednički napor omogućio nam je povratak u redovniji život “, rekao je premijer Jüri Ratas. “Istodobno, moramo ostati budni kako širenje virusa ubuduće ne bi izašlo iz kontrole. To znači da se izvanrednoj situaciji bliži kraj, ali nekoliko će ograničenja ostati na snazi. 

Estonija je od 15. svibnja, otvorila zajedničke granice sa svojim susjedima (Litva i Latvija). „Važno je da se ukidanje međusobne granične kontrole odvija sigurno za ljude baltičkih država. U tom cilju, moramo dobro koordinirati svoje aktivnosti”, izjavio je estonski premijer Jüri Ratas vezano za odluku.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Estoniji

BELGIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Belgija je od 11. svibnja u trećoj fazi popuštanja mjera, koja omogućuje da se sve trgovine istodobno otvore, bez diskriminacije na temelju veličine ili sektora, kako bi se svima pružile jednake šanse za uspjeh, ali obrti koje se oslanjaju na fizički kontakt (npr. frizeri) i dalje će ostat zatvoreni. Stroge mjere zatvaranja Belgija je primjenjivala do 3. svibnja, nakon čega je započelo postupno popuštanje. Određene mjere ostaju na snazi, bez obzira na fazu u kojoj se država nalazi, poput: ograničavanje kontakta između ljudi, poštivanje socijalnog distanciranja i dobre higijenske prakse. Od 4. svibnja, nošenje maski je postalo dio prakse tijekom prve faze slabljenja mjera, a savezna vlada je osigurala da svaki građanin dobije najmanje jednu standardnu ​​zaštitu od tkanine za pokrivanje usta i nosa. Vjerske zgrade i prostori ostaju otvoreni, ali će bit podložni mjerama društvenog distanciranja, a službe se ne smiju odvijati osim za vjenčanja i sprovode pod strogo propisanim uvjetima. Vjerske ceremonije mogu se održati samo u svrhu snimanja za emitiranje putem svih dostupnih kanala, u prisustvu do 10 osoba, uključujući osobe zadužene za snimanje, s razmakom od 1,5 metara između svake osobe i pod uvjetom da mjesto bogoslužja ostaje zatvoreno za javnost tijekom snimanja.

Belgija je 20. ožujka privremeno zatvorila sve svoje unutarnje granice. Zabrana će vrijediti do 19. svibnja.

Postupno ukidanje neizbježno će dovesti do povećanja korištenja javnog prijevoza. Da se izbjegne previše ljudi u javnom prijevozu, ljudima se preporučuje da putuju vlastitim prijevoznim sredstvom (pješačenje, bicikl, automobil, itd.) kako bi se prednost u javnom prijevozu dala onima kojima je više potreban.

1. Faza (4. svibnja)

 • Rad na daljinu ostat će norma. Ako tvrtke nisu u stanju ispuniti zahtjeve socijalne distanciranja, to će moći nadoknaditi slijedeći niz zdravstvenih preporuka, uključujući nošenje maske.
 • Sve trgovine su zatvorene, s izuzetkom trgovina tkaninama koje je, s obzirom na njihovu važnu ulogu u proizvodnji maski za usta, otvorene.
 • Fizička aktivnost na otvorenom bit će dopuštena za najviše dvije osobe, osim onih koje žive skupa, pod uvjetom da se primijenilo socijalno distanciranje. Također će se moći baviti drugim vanjskim beskontaktnim sportovima. Međutim, pristup svlačionicama, komunalnim tuševima i kafićima i dalje će biti zabranjeno.

2. Faza (11. svibnja)

 • Ova faza će omogućit da se sve trgovine istodobno otvore, bez diskriminacije na temelju veličine ili sektora, kako bi se svima pružile jednake šanse za uspjeh. To će, naravno, biti podložno određenim uvjetima koji će se utvrditi uz savjetovanje sa sektorima i socijalnim partnerima.
 • Trgovine koje se oslanjaju na fizički kontakt (npr. frizeri) i dalje će ostat zatvorene.

3. Faza (18. svibnja)

 • Istražit će se mogu li i pod kojim uvjetima profesije koje se oslanjaju na fizički kontakt moći nastaviti s aktivnostima, pod određenim uvjetima.
 • Timski sportovi bit će mogući na otvorenom, ali samo u klupskom kontekstu i uz poštivanje određenih uputa.
 • Škole će s radom nastaviti postupno od 18. svibnja.
 • Istražit će se i mogućnosti, poput: omogućavanja više ljudi za vrijeme vjenčanja i pogreba, dopuštanja više od dvije osobe da zajedno rade na otvorenom i mogućnost organiziranja jednodnevnih izleta u određene krajeve zemlje.

4. Faza (najranije od 8. lipnja)

 • Mogućnost postupnog otvaranja restorana, a u kasnijoj fazi i kafića, barova i sličnog, ali sve pod strogim uvjetima.
 • Različite ljetne aktivnosti kao što su izleti u inozemstvo, kampovi za mlade (o kojima će se odlučiti krajem svibnja), stažiranje, turističke atrakcije i sitne manifestacije na otvorenom.
 • Veliki događaji kao što su koncerti ostat će zabranjeni do 31. kolovoza.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Belgiji

NIZOZEMSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Nizozemska vlada je olakšala svoje mjere zaštite od koronavirusa, omogućujući svim osnovnoškolcima i djeci predškolske dobi da se u škole i vrtiće vrate 11. svibnja. Veličina nastave i školski sati su prepolovljeni, a učenici preostalih 50 posto vremena provode kroz “učenje na daljinu”. Srednje škole mogu se početi pripremati za ponovno otvaranje tek od 2. lipnja, ako se u interventnom razdoblju u osnovnim školama i vrtićima ne pojavi epidemija. Nizozemska vlada je odlučila produljiti većinu svojih preventivnih mjera. Trenutno su zabranjena sva javna druženja, osim vjenčanja, sprovoda i vjerskih skupova gdje može biti maksimalno 30 ljudi, na pojedinačnoj udaljenosti od 1,5 metra. Od 29. travnja djeca i mladi imaju više prostora za organizirane sportove i igre na otvorenom (bez službenih natjecanja). Djeca do 12 godina mogu zajedno vježbati vani pod nadzorom. Svi barovi, kafići, restorani i kockarnice su zatvorene do 20. svibnja. Ispod je pregled onoga što još ostaje zatvoreno:

 • Od 11. svibnja 2020. godine nastava će biti podijeljena na polovice radi ograničavanja veličine razreda, u skladu s tim, djeca će nastaviti fizički pohađanje škole za otprilike 50% redovnih sati.
 • Sve bi srednje škole, sveučilišta i ostale obrazovne ustanove trebale biti zatvorene do 20. svibnja 2020.
 • Svi barovi, kafići, restorani i kockarnice su bile zatvorene do 28. travnja 2020.
 • Sportski klubovi trebali bi biti zatvoreni do 20. svibnja 2020., iako im je omogućeno da nastave sportski trening za djecu i mlade. Službene utakmice i natjecanja neće biti nastavljena.
 • Teretane, saune, seksualni klubovi i kafići trebali bi biti zatvoreni do 20. svibnja, iako je kafićima dopušteno ostati otvoreno za prikupljanje narudžbi.
 • Svi frizerski saloni, saloni za nokte, autoškole i druge tvrtke koje pružaju usluge u kojima je neizbježan bliski kontakt između pojedinaca treba zatvoriti do 20. svibnja 2020. Izuzetak se primjenjuje na neke paramedicinske usluge (npr. fizioterapija, zubna njega).
 • Svi događaji (bez obzira na broj sudionika) moraju se otkazati do 1. rujna 2020. Primjenjuju se određene iznimke, uključujući pogrebe i crkvene vjenčanja.
 • Od 29. travnja osobe starije od 70 godina i starije osobe koje žive samostalno mogu redovito posjećivati ​​jedna ili dvije stalne osobe.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Nizozemskoj

LUKSEMBURG – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

U Luksemburgu su  škole postupno počele otvarati svoja vrata 4. svibnja, unatoč protivljenju brojnih roditelja. Učenici posljednje godine srednje škole vratili su se prvi u školske klupe, a svi drugi srednjoškolci su to mogli od 11. svibnja. Od 4. svibnja javni promet je ponovno omogućen. Javne, kulturne, društvene, svečane, sportske i rekreacijske ustanove obustavljaju se do daljnjeg, kao i restorani i kafići. Dječja igrališta su zatvorena. Nije dopušteno okupljanje ljudi na javnim cestama. Pojedinci mogu provoditi slobodno vrijeme na otvorenom sve dok su sami. U suprotnom, moraju poštivati ​​zahtjev udaljenosti od dva metra između ljudi. Skupina ljudi koja živi u istoj kući može provoditi slobodno vrijeme na otvorenom. Ovi ljudi u istom domaćinstvu ne trebaju se distancirati jedan od drugog. Postrojenja u kulturnom, rekreacijskom i sportskom sektoru, zatvoreni su do daljnjeg. Zabrane se ne odnose na usluge odvoženja, odlaska i isporuke hrane do kuće i hotele. Međutim, hotelski restorani i barovi, osim posluge u sobi i odlaska, zatvoreni su.

Kao dio svoje izlazne strategije, luksemburška vlada može računati na potporu luksemburške istraživačke radne skupine COVID-19. U uskoj suradnji s Ministarstvom visokog obrazovanja i istraživanja te Ministarstvom zdravstva, radna skupina razvila je “Strategiju velikog opsega ispitivanja” temeljenu na dobrovoljnom dijagnostičkom ispitivanju dostupnog stanovništva, uključujući prekogranične putnike šire regije. To će osigurati da Luksemburg može na bolji način pratiti ukidanje ograničenja mjera. Opći je cilj izbjeći drugi val zaraženih u kontekstu izlaznih mjera i na taj način uvesti novo zaustavljanje. Testovi su dobrovoljni. Strategija testiranja sastoji se od kapaciteta 20 000 testova dnevno. Ideja je moći testirati čitavu populaciju, progresivno i u razmacima, u nekim slučajevima i nekoliko puta. Veliki broj provedenih testova pomoći će procijeniti opseg širenja virusa i prvi put otkriti asimptomatske slučajeve, za koje se trenutno procjenjuje da čine do 80% slučajeva zaraze. 

Luksemburg ne podržava odluku Njemačke o produženju granične kontrole do 15. svibnja. U znak protesta protiv najnovijeg poteza Njemačke, Luksemburg je spustio zastave Europske unije na pola koplja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Luksemburgu

MAĐARSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Druga faza popuštanja kontrole epidemije počela je 4. svibnja. Škole ostaju zatvorene do kraja svibnja, a okupljanja s više od 500 ljudi će bit zabranjena do 15. kolovoza. Potpukovnik Róbert Kiss skrenuo je pozornost na činjenicu da odredbe o policijskom satu ostaju na snazi ​​u Budimpešti i okrugu Pešte. U drugim županijama mogu biti otvorene trgovine, vrtovi restorana, terase, plaže, muzeji na otvorenom i zoološki vrtovi. Pravila o ograničenom radnom vremenu trgovina ne primjenjuju se za usluge frizera i kozmetičara, ali zahtijeva se da pružatelji i primatelji usluga poštuju higijenska pravila. Također su svi dužni nositi šal ili medicinsku masku koja pokriva usta i nos u dućanima i javnom prijevozu. Što se tiče sigurnosne udaljenosti koju treba poštivati ​​u restoranima, potpukovnik je rekao da vladina uredba propisuje sigurnosnu udaljenost od jedan i pol metra između dvije osobe kao opću mjeru zaštite. Sva crkvena slavlja i javna okupljanja su trenutno zabranjena do daljnjeg. 

Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30 km od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području. Omogućava im se prelaženje granice svaki dan, odnosno kad postoji potreba za prelaženjem, uz obveznu samoizolaciju u vlastitom domu po povratku. Od 31. ožujka primjenuje se na svim cestovnim graničnim prijelazima između Hrvatske i Mađarske. Ublažavanje uvedenih zdravstvenih mjera odnosi se samo na one državljane dviju država koji imaju opravdani razlog za prelaženje granice zbog obavljanja radova koji se smatraju važnima za gospodarstvo, kao i na one koji mogu dokazati da imaju poljoprivredno zemljište na državnom području druge države radi obavljanja poljoprivrednih radova. Od 17. ožujka strani državljani ne mogu ući u Mađarsku dok je mađarskim građanima dopušteno ući. Ograničenje se odnosi na sve granice.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Mađarskoj

RUMUNJSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Rumunjska je uvela izvanredno stanje 16. ožujka kako bi spriječila širenje koronavirusa. Od 15. svibnja uvedeno je obvezno nošenje maski u javnom prijevozu i drugim zatvorenim javnim prostorima. “Možda ćemo se moći odreći nošenja maski sljedeće godine, kada ova pandemija bude pod nadzorom”, rekao je Iohannis, 21. travnja. Ograničenja kretanja uvedena u sklopu izvanrednog stanja bit će ukinuta, dok su masovna okupljanja i dalje zabranjena.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Rumunjskoj

BUGARSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Bugarski parlament je unatoč rekordno visokoj razini novih infekcija u ponedjeljak 27. travnja počeo postupno ukidati svoja ograničenja pa je tako osam parkova u Sofiji otvoreno za roditelje s djecom mlađom od 12 godina, vlasnike pasa i ljude koji žele vježbati. Ukoliko se ograničenja neće poštovati, ponovno će se zatvoriti, upozorio je premijer Borissov. Bugari su još 6. travnja izglasali ublažavanje nekih ograničenja i sankcija donesenih u ožujku, uključujući otvaranje tržnica.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Bugarskoj

BOSNA I HERCEGOVINA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

U Sarajevu je 14. svibnja nastavljeno 19. izvanredno zasjedanje Federalnog stožera civilne zaštite (FŠCZ). Kako bi spriječilo širenje koronavirusa FŠCZ je produžio rok izvanrednog stanja do 30. svibnja.

FŠCZ je odlučio ne produžiti rok za primjenu naloga za zabranu kretanja osoba starijih od 65 godina i mlađih od 18 godina u FBiH, tako da se te osobe mogu kretati bez ograničenja u skladu s propisanim higijenskim i epidemiološkim mjerama. Među mjerama koje su produžene do 30. svibnja ove godine je nalog kojim se zabranjuju sva javna okupljanja u FBiH u skladu s propisima o javnim okupljanjima, koja omogućuje javna okupljanja u zatvorenom prostoru prostor s opskrbom 10 m po osobi i poštivanje epidemioloških mjera. Prethodna naredba kojom se privremeno obustavlja rad kina, muzeja, kazališta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacijskih centara,više nije na snazi, a zamijenjena je novom naredbom koja će se primjenjivati ​​do 30. svibnja ove godine i nakon čega dolazi do privremene obustave usluga javnih bazena i kupališta. Do 30. svibnja vrijedi primjena naloga za uslužne centre i šalter-prostore na području FBiH, kao što su: naplatne usluge javnih poduzeća, pošta, uredi jedinica lokalne samouprave, sudske službe u poslovanju s klijentima, bankama, poreznim uredima, uredima i slično, organizirati rad s klijentima, istovremeno osiguravajući protok klijenata i klijenata na način koji omogućava potrebnu socijalnu udaljenost od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje drugih higijenskih i epidemioloških mjera. Do 30. svibnja produžena je primjena naredbe prema kojoj svi štićenici u ustanovama socijalne zaštite i zatvorskim ustanovama na području Federacije BiH još uvijek ne smiju posjećivati ​​i izlaziti. Do 30. svibnja produžena je primjena naloga za obustavu svih aktivnosti u trgovačkim centrima u FBiH (osim prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarni i veletrgovaca), odnosno omogućava rad veleprodajnih i maloprodajnih prodavaonica koje prodaju sve vrste proizvoda i uslužne djelatnosti malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim aktivnostima izvan trgovačkih centara, uz obvezne mjere zaštite (osobna zaštitna oprema – maske, rukavice, socijalni razmak od najmanje 2 metra između osoba u odnosu na druge higijenske i epidemiološke mjere, temeljno čišćenje i dezinfekciju područja prije početka svakodnevnog rada) i slijedite preporuke za sprečavanje infekcije tijekom rada u trgovinama i zanatima.

Do daljnjeg svi strani državljani, uključujući i hrvatske državljane, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu samo s valjanom putovnicom. Osobe koje ulaze u BiH moraju u kućnu izolaciju na 14 dana budući da je Federalni štab civilne zaštite 24. travnja ukinuo mjeru obvezne 14-dnevne karantene, a od 2. travnja temeljem dogovora između Hrvatske i BiH, privremeno je s radom prestalo 20 pograničnih prijelaza s BIH za pogranični promet: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica, Gabela Polje. Od 30. ožujka zatvoreni su granični prijelazi na zračnim lukama za putnike, a ostaju samo prijelazi za cargo promet. Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku i o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu kojom se određuju granični prijelazi između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore za prijevoz robe u tranzitu i putni pravci kojima je dopušteno kretanje teretnih motornih vozila registriranih u drugim državama u tranzitu kroz BiH, kao mjera sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti prouzrokovane novim koronavirusom.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u BIH

 CRNA GORA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

U Crnoj Gori je od 18. svibnja na snazi treća faza mjera popuštanja kojom je omogućen rad kafića i restorana. Od 4. svibnja rade trgovine, obrti, usluge, frizerske i kozmetičke salone, fitness centre, knjižare, stomatološke ordinacije, auto škole, rent-a-car usluge, muzeje i galerije. Potpredsjednik Vlade i Predsjednik NKT-a Milutin Simović rekao je kako je četvrta faza predviđena za 1. lipnja i odnosi se na normalizaciju unutarnjeg prometa. Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti je već 21. travnja ublažilo određene privremene mjere. Trgovine roba široke potrošnje koje su do sada mogle raditi sa skraćenim radnim vremenom mogu biti otvorene od 7 do 22 sata radnim danom i subotom. Odobrene su tjelesne rekreativne aktivnosti na javnim površinama uz obvezno držanje distance i poštivanje svih drugih preventivnih mjera.

Nacionalni tim priprema mjere s projekcijom da će otvaranje granica, najprije regionalnih, biti moguće početkom lipnja, između 1. i 10. lipnja, a potom i početak uspostave zračnog prometa. 

Osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti, uz obavezan smještaj u karantenu u skladu s rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije. Dotad je produljena zabrana ulaska strancima, osim strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, stranim pomorcima u tranzitu koji se ukrcavaju ili iskrcavaju u lukama Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor-Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II), kao i strancima koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet robe, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora. Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a tranzit stranih pomoraca vrši se uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora. Obavezna je dvotjedna samoizolacija za sve crnogorske državljane kao i strance koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori i dolaze iz inozemstva. Do 1. lipnja 2020. produljuje se obustava javnog prijevoza putnika u međunarodnom cestovnom, željezničkom i zračnom prometu, osim neredovitog charter prijevoza, organiziranog za povratak crnogorskih državljana u Crnu Goru i stranih državljana u domicilnu državu, uz suglasnost Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Crnoj Gori

SRBIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Od 11. svibnja, Srbija je dozvolila otvaranje shopping centara, vrtića i dnevnog boravka u osnovnim školama, za djecu do 12 godina. U učionici ne smije biti više od 10 osoba (do devet učenika i jedan učitelj), a inzistira se na udaljenosti većoj od dva metra između svih. Srbija je 4. svibnja nastavila s postupnim ublažavanjem mjera za suzbijanje zaraze koronavirusom, uz ocjene stručnjaka kako virus slabi i broj inficiranih pada na dnevnoj razini. U nizu mjera koje se postupno ublažavaju, 28. travnja otvoreni su parkovi i šetališta, a gradski prijevoz je postupnim režimom počeo raditi 4. svibnja u Novom Sadu i Kragujevcu. Od 8. svibnja gradski prijevoz je s radom započeo u Beogradu i Nišu. Osim toga, od 4. svibnja je obnovljen međugradski autobusni i željeznički prijevoz, otvoreni su restorani i kafići. Ministarstvo obrazovanja objavilo je da se školska godina, nakon organizirane online nastave, praktički, završava koncem svibnja te da se đaci neće vraćati u učionice, osim maturanata i studenata koji ispite neće moći polagati online. Za 18. svibnja najavljeno je i otvaranje zračnog prometa, ali će ta mjera biti usuglašena sukladno odlukama na međunarodnoj razini. U Srbiji je trenutno na snazi policijski sat, a direktor Klinike za zarazne bolesti KCS-a Dragan Stevanović upozorio je 22. travnja da još uvijek nema mjesta za opuštanje.

Srpska vlada usvojila je 12. svibnja protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u tu zemlju, koji podrazumijeva ili negativan test na koronavirus star najviše 72 sata ili karantenu od 14 dana.

Strani državljani mogu ući u Srbiju uz dva uvjeta. Negativan PCR test na koronavirus ne stariji od tri dana i potvrdu povjerenstva koje čine predstavnici srpskih ministarstava zdravstva, vanjskih i unutarnjih poslova te prometa, a pribavljaju je u veleposlanstvu ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje dolaze.

Srpski državljani uz negativan PCR test na koronavirus, također ne stariji od 72 sata, mogu ući i kretati se na čitavom teritoriju bez ograničenja, ali bez PCR testa s negativnim rezultatom svi će – bez iznimke – morati provesti 14 dana kod kuće u samoizolaciji.

Zdravstveni Krizni stožer preporučio je vladi Srbije da od 1. lipnja u potpunosti otvori granice za državljane Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, za koje će vrijediti propisani protokol ulaska na teritorij Srbije.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Srbiji

KOSOVO  – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Ministar zdravlja Arben Vitija najavio je 30. travnja kako će uklanjanje ograničenja i otvaranje gospodarstva biti provedeno u tri faze. Prva faza započela je 4. svibnja i trajala je do 18. svibnja. U tom su razdoblju građani mogli izlaziti vani tri sata dnevno. Druga faza započela je 19. svibnja, a dalje mjere će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Također, ove godine se ne mogu očekivati ​​privatna, obiteljska okupljanja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu na Kosovu

SJEVERNA MAKEDONIJA– detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

U zemlji je od 17. travnja za još dodatnih 30 dana produženo izvanredno stanje, što uključuje i policijski sat, za kojeg vlada još nije objavila predviđeni datum ukidanja. 23. travnja stupila je na snagu mjera o nošenju zaštitnih maski u cijeloj zemlji prilikom odlaska u javni prostor.

Makedonska vlada je 16. ožujka donijela odluku o graničnim prijelazima gdje svi prijelazi zatvaraju za prolaz stranih državljana, osim za ulazak i tranzit kamiona, za predstavnike diplomatskog zbora, kao i za druge osobe za koje će Ministarstvo unutarnjih poslova izdati dozvolu nakon prethodnog mišljenja Glavnog kriznog stožera za koordinaciju, koje će potvrditi da postoji poseban državni ili ekonomski interes. Zatvorena je i međunarodna zračna luka Skopje.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Sjevernoj Makedoniji

GRČKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Ponovno otvaranje škola za srednjoškolce,  je započelo između 11. i 18. svibnja, gdje su prvo došli maturanti, a zatim ostatak drugih razreda. Osnovne škole i vrtići se neće otvoriti do kraja školske godine. Ispiti za upis na sveučilište započinju 15. lipnja za maturante gimnazija, a 16. lipnja za učenike srednjih strukovnih škola. U učionicama može biti maksimalno 15 učenika na 1,5 metara udaljenosti između njih. Grčka je 23. travnja produžila državnu zabranu kretanja do 4. svibnja koja je uvedena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a svako dalje ublažavanje će biti razmotreno tijekom svibnja i lipnja. Tko ne nosi zaštitnu masku u javnom prijevozu, u bolnicama ili u liječničkim ordinacijama može dobiti novčanu kaznu. Frizerski saloni, trgovine elektroničkom robom i knjižare trebali bi se ponovno otvoriti. Iako će ljudi opet moći napustiti svoje domove i slobodno se kretati, ograničenja će biti. Očekuje se da će ljudi ostati unutar svojih lokalnih pokrajina. Stanovnicima otoka za sada neće biti dopušteno posjetiti kopno.

Samo Grci i državljani EU mogu ući u Grčku, ali moraju u dvotjednu karantenu. Do 15. svibnja 2020. svim građanima zemalja izvan EU nije dozvoljen ulazak u Grčku, osim u slučajevima nužnosti koji se odnose isključivo na hitni rad ili opravdane obiteljske razloge.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Grčkoj

CIPAR – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Od 4. svibnja su pod strogim smjernicama ponovno otvoreni sudovi, trgovine i crkve, za čiju su higijenu zaduženi svećenici čisteći ikone alkoholom i određujući udaljenost koje se vjernici moraju pridržavati. Osim higijene, oni se brinu da ukupni broj sudionika u crkvi ne bude veći od 10 ljudi i da se poštuju pravila socijalne udaljenost. Zabrana o vjenčanjima, krštenjima i sprovodima ostaje na snazi. Međutim, i dalje se očekuje da ljudi poštuju policijski sat od 10:00 do 16:00.

Vizualizacija podataka o koronavirusu na Cipru

ITALIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Italija, jedna od najjače pogođenih zemalja u pandemiji s gotovo 29.000 mrtvih i više od 210.000 zaraženih je od ponedjeljka, 4. svibnja, započela ublažavati svoje mjere.  Građevinski i proizvodni sektor nastavlja s radom, a barovi i restorani se mogu ponovno otvoriti. Ljudima je dopušteno vježbanje na otvorenom i posjećivanje najmilijih. Parkovi i groblja također se ponovno otvaraju, a pogrebi se mogu održati s malim brojem osoba. Također, vlada je ovog mjeseca obećala daljnja otvaranja ako krivulja zaraznosti ostane niska, a 25. travnja je objavila kako se svi organizirani događaji obustavljaju na cijelom državnom teritoriju kao i događanja na javnim ili privatnim mjestima, uključujući one kulturne, rekreacijske, sportske, vjerske i sajamske prirode, čak i ako se održavaju na zatvorenim mjestima, ali otvorena za javnost (poput na primjer, kina, kazališta, pubovi, plesne škole, igraonice, kladionice i bingo dvorane, diskoteke i slična mjesta). Daljnja popuštanja se očekuju tek sredinom svibnja, uključujući otvaranje trgovina, restorana i frizerskih salona.

Budući da Italija počinje uočavati znakove usporavanja infekcija, ponovno su otvorena tri granična prijelaza između Italije i kantona Ticino, koji su zatvoreni od sredine ožujka. Prema najavi 5. svibnja, od sada će granični prijelazi kod Ponte Cremenaga, Brusino i Ligornetto biti otvoreni od ponedjeljka do petka i bit će prohodni u određenim razdobljima.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Italiji

MALTA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Na Malti je zabranjena većina aktivnosti u javnom prostoru. Škole i obrazovne ustanove ostat će zatvorene do 30. lipnja, što je ujedno kraj redovne školske godine. 

Vizualizacija podataka o koronavirusu na Malti

FRANCUSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Prva djeca koja su se od 11. svibnja vratila u školu su djeca prvih i petih razreda osnovne škole. Također istog datuma otvoreni su bili vrtići i dućani. Ostatak razreda osnovne škole vratio se 18. svibnja, a što se tiče srednjih škola, odlučit će se hoće li se ponovno otvoriti ili ne krajem svibnja, ovisno o situaciji u tom trenutku. Francuska je karantenu proglasila 17. ožujka, a restorani, kafići, hoteli i kina i dalje će ostati zatvoreni. Do daljnjega su zabranjeni dolasci iz neuropskih država. Iako katolici postaju nestrpljivi, vlada smatra da vjerske službe moraju ostati obustavljene najranije do lipnja. 

Francuski ministar unutarnjih poslova dogovorio se sa svojim njemačkim kolegom ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom da će do 15. lipnja ponovno otvoriti zajedničke granice, čija su ograničenja postavljena u nastojanju da obuzdaju protok COVID-19.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Francuskoj

ŠPANJOLSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Španjolska je u ponedjeljak, 11. svibnja ukinula stroge mjere nadzora po regijama, omogućavajući malim skupinama okupljanje i konzumiranje hrane na otvorenom, a malim trgovinama da se ponovo otvore. Polovica stanovništva, uključujući stanovnike dva najveća grada, Madrida i Barcelone i dalje je pod strožim nadzorom. Premda je u Španjolskoj broj novooboljelih od koronavirusa porastao 0,6 posto, što je najmanja dnevna stopa od izbijanja pandemije, premijer Pedro Sánchez je najavio produženje izvanrednog stanja do 25. svibnja i poručio kako će se zemlja vratiti u  normalno stanje tek krajem lipnja. Unatoč tome što je 13. travnja djelomično ublažila svoje mjere izolacije. Vlada potpuno ukidanje mjera namjerava provesti u četiri faze, a svaka bi trajala oko dva tjedna. Trenutno su olakšane mjere za neke gospodarske aktivnosti, uključujući građevinu i proizvodnju, budući da sve dublje tonu u gospodarsku krizu, dok nastoje riješiti zdravstvenu. U nedjelju 26. travnja djeci je bilo dopušteno hodati i igrati se vani po prvi put od sredine ožujka. 

Španjolska je zatvorila granice za sve građene koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj državi.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Španjolskoj

PORTUGAL – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Od 4. svibnja počeo je trofazni plan otvaranja različitih sektora svakih 15 dana, počevši od frizera, malih prodavaonica, auto salona i knjižara, uz poštivanje ​​strogih ograničenja sigurnosti. Upotreba maski sada je obavezna u zatvorenim javnim prostorima poput supermarketa i javnog prijevoza. Rad na daljinu se preporučuje tamo gdje je to moguće, a okupljanja moraju biti ograničena na najviše 10 ljudi.  Veće trgovine, restorani, muzeji i kafići ponovno su otvoreni 18. svibnja, ali s manjim brojem ljudi, a istim datumom kampovi i kamp prikolice, područja za servisiranje za motorna vozila i obnavljanje turističkih smještaja mogu se ponovo otvoriti. Vrlo vjerojatno će vjerski obredi bit mogući tek od 31. svibnja.

Portugalska vlada je 17. travnja produljila zabranu zračnog prometa na 30 dana na sve letove do i iz zemalja izvan EU, s time da postoje određeni izuzeci.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Portugalu

UJEDINJENA KRALJEVINA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Britanski premijer Boris Johnson se 10. svibnja obratio svojoj naciji gdje je iznio neke pojedinosti “uvjetnog plana” za ublažavanje mjera, koji je stupio na snagu 26. ožujka i bio produžen 16. travnja i 7. svibnja. Vlada Velike Britanije je 11. svibnja objavila svoju strategiju oporavka uoči izjave premijera parlamentu, u tri faze. Rečeno je kako “raspored ovisi o uspješnoj kontroli širenja virusa; ako dokazi pokazuju da nije postignut dovoljan napredak u suzbijanju virusa, možda će se morati odgoditi ukidanje ograničenja”.

 • Prvi korak  počeo je 11. svibnja. Ovo uključuje poticanje ljudi na odlazak na radna mjesta ako ne mogu raditi kod kuće. Javnosti će također biti dozvoljeno “neograničeno vježbanje”, a mogu se odmarati i sjediti vani ili igrati sportove s članovima kućanstva. Ostala ograničenja ostaju na snazi.
 • Drugi korak započet će, “najranije”, od 1. lipnja, gdje će se školske godine moći vratiti na ovaj datum. Vlada se također nada da će se neke trgovine koje su trenutno zatvorene moći ponovo otvoriti.
 • Treći korak započet će, “najranije” 4. srpnja. Vlada se nada da će se neki dijelovi ugostiteljske industrije i druga javna mjesta moći ponovno otvoriti pod uvjetom da budu sigurni i provedu društvenu distancu.

Crkve su do daljnjeg zatvorene za javno bogoslužje, privatnu molitvu i sve druge crkvene aktivnosti. 

Broj smrtnih slučajeva u UK od koronavirusa

Vizualizacija podataka o koronavirusu u UK

IRSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Petofazni plan Irske za ponovno otvaranje zemlje započeo je 18. svibnja, a ograničenja se ublažavaju svaka tri tjedna. Škole će ostati zatvorene do rujna, dok radnici na otvorenom, poput građevinskih radnika i vrtlara, imaju dopuštenje nastave rada od 18. svibnja. Vrtići i jaslice otvarat će se postepeno od 29. lipnja do 20. srpnja. Od 8. lipnja bit će dozvoljena socijalna posjeta domaćinstvima, a od 29. lipnja ljudima će bit dopušteno putovanje u krugu od 20 km od njihovih domova. Vjenčanja, krštenja i mala druženja bit će dozvoljena tek od 20. srpnja, ali samo za obitelj i bliske prijatelje. Trgovine koje prodaju asortimane koji nisu nužni (hrana, piće, higijenski preparati i lijekovi) mogu se otvoriti 8. lipnja, a veće trgovine od 29. lipnja. Irska je škole zatvorila 12. ožujka, a od 27. ožujka stanovništvu je do 5. svibnja bilo naređeno da ne napušta domove. 

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Irskoj

HRVATSKAdetaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Sukladno odluci vlade RH, od 11. svibnja Hrvatska je ušla u treću fazu popuštanja mjera. Ovom fazom omogućeno je otvaranje osnovne škola za djecu od prvog do četvrtog razreda, kao i vrtića. Hoće li se djeca predškolske dobi i učenici od prvog do četvrtog razreda vratiti u škole i vrtiće ovisi isključivo o roditeljima. Trenutno broj djece po razredu nije propisan, nego je propisana obveza držanja fizičke distance u učionici od dva metra. Uz škole i vrtiće, omogućeno je okupljanje do 40 osoba, umjesto pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata (restorani i kafići), nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi, pojedinačno i u manjim grupama. Van snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, takozvanih e-propusnica. Dolazi i do izmjena u javnom prijevozu gdje se ponovo uspostavlja međugradski cestovni javni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prijevozu, kao i autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Što se tiče prelaska granice, prvenstveno je namjera da se omogući prekogranična ekonomska aktivnost, poslovni sastanci i investiranje u Hrvatsku, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je detaljne preporuke za hrvastke i strane državljane koje se tiču prelaska granice. Ulazak će biti omogućen i građanima radi nekih nužnih privatnih aktivnosti, poput prisustva sprovodu člana obitelji. 

Od 4.svibnja,počela je druga faza popuštanja mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je detaljne preporuke usmjerene na sprječavanje i suzbijanje epidemije kojima se detaljno uređuje njihov rad.

U sklopu postupnog reaktiviranja zdravstvenog sustava, ponovno su pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima. Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće. Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama. Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar.

Vjernici na mise ponovno mogu ići od 2. svibnja, a privremeno je uvedena neradna nedjelja s iznimkom dežurnih malih trgovina.

Podsjetimo kako je prva faza popuštanja mjera protiv koronavirusa počela 27. travnja, gdje su s radom krenule sve trgovine, osim onih unutar trgovačkih centara i sve uslužne djelatnosti, osim onih koje podrazumijevaju bliski kontakt s klijentima. Ponovno su uvedene gradske i prigradske prijevozničke linije te linije s otocima koje nisu povezane trajektima. Otvorene se kulturne ustanove poput knjižnica, a vrhunski sportaši počinju ponovno trenirati, dok je za prioritetne polaznike moguće provesti državne stručne ispite. 

Također, 24. travnja izdana je nova verzija upute za ugostiteljske objekte kojom se dopušta obavljanje rada za: pivnice, buffete, krčme i konobe uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera. 

Nekoliko dobrih vizualizacija pandemije u Hrvatskoj –  Vizualizacija pandemije koronavirusa u Hrvatskoj Mireo i Vizualizacija pandemije koronavirusa u Hrvatskoj Velebit.ai

Oznake: , , , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3