PRiče s Istoka: Zašto izbor Anušića nije iznenađenje za Slavonce?

Vijest da je donedavni župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kandidat za ministra obrane, iznenadila je sve osim poznavatelje političkih prilika u Slavoniji. Od trenutka kada je premijer razriješio dužnosti Marija Banožića počele su špekulacije tko će u ovim izazovnim vremenima preuzeti vrlo važan resor obrane.

Izbori su zapravo čista matematika, dodaš, oduzmeš, zbrojiš, ali nikako ne dijeliš. A matematika koja jasno govori kako je vladajućoj stranci Slavonija donijela značajan broj zastupničkih ruku i ministarsko mjesto, u ovoj jednadžbi ide istočno od Zagreba. Zapravo više u matematici možda nisu toliko važne saborske klupe u ovom sazivu, koliko one nove koje će građani birati vrlo skoro u super izbornoj godini.

Iako se za sada na istraživanjima javnog mijenja ne vide velike promjene u preferencijama građana, neke stvari su ipak indikativne. Promatrajući javni prostor jasno je kako je Slavonija zbog svinjske kuge značajno prisutnija u medijima i nezadovoljstvo se izražava sve glasnije. Možda su i neke druge teme bile značajnije za život na Istoku, ipak svinjogojstvo odavno nije primarna djelatnost Slavonaca, ali ipak ova tema je uzburkala inače ravnu Slavoniju.

U matematici izborne godine onda svakako treba uzeti u obzir koji vjetar puše s Istoka. Stoga je upravo Anušić bio vrlo logičan odabir koji nas nije pretjerano iznenadio. Što ovime dobiva vladajuća stranka zapravo je vrlo jasno, iako možda nije potpuno jasno što time dobiva sam Anušić kojega žitelji Osječko baranjske županije, sudeći prema novinarskim prilozima i člancima te komentarima na društvenim mrežama, izuzetno poštuju i za njegov rad rijetko imaju velike primjedbe.

HDZ je, s Anušićem na čelu županije i Radićem na čelu Osijeka, zapravo dobio puno i ne može se reći kako rezultati na terenu nisu vidljivi pa su svi već zaboravili kratkotrajnu zabavu sa Škorom. Ovaj dvojac na scenu je doveo neki novi HDZ koji je nametnuo nove teme i odmakao se od uobičajene ratne retorike. Slično se dogodilo i s Bosančićem u Vinkovcima pa su ovi mladi kadrovi danas glavna karta HDZ-a za predstojeće izbore.

Ivan Anušić

Slavonija je presudna u matematici vladajućeg HDZ-a, a istovremeno i DP-a koji birače traži upravo ovdje, pa je i ovih dana uoči tužne obljetnice pada Vukovara u prvom planu upravo predizborno prepucavanje. Još jedna obljetnica Grada heroja tako dolazi uz sasvim očekivanu predizbornu retoriku podjele, koja je ovdje iznimno zapaljiva. Gledajući sa stručne strane komunikacijske struke čini se kako stranke, koje se bore za glasove, nisu pomno razradile komunikacijsku strategiju i ona se više sporadično „događa“. Nešto kao turizam na Jadranu.

Ostaje za vidjeti koliko i hoće li se isplatiti ili naplatiti ova ratoborna retorika. Vukovar je godinama tema kojom se nažalost bavimo samo u studenom. Postaje doslovno grad muzej Domovinskog rata. Vukovar je tema političkih prepucavanja na istu temu u predizborne svrhe svake dvije godine. No dokle god ovo „pali“ kod određene vrste birača tako će, nažalost, i ostati.

No, čini se kako ovakve teme prolaze samo u Vukovaru, na primjeru Osijeka i Vinkovaca vidjeli smo da nije nužna takva retorika u Slavoniji i da se gradovi i županije bave sasvim drugim temama. Ostaje i pitanje pali li se na ovo samo politička elita u nedostatku drugih tema i što o tome misle građani Vukovara?

Zanimljivo je promatrati kako većina lijevo orijentiranih stranaka zapravo ovaj prostor godinama poprilično zanemaruje. Osim HDZ-a, SDP-a i sada DP-a ostale stranke ovdje kao da ne postoje, a čini se niti ne žele postojati. Nisu izgradile osobe koje će ih zastupati i čini se da kod njih ovdje matematika nije prisutna. No, je li uistinu tako? Postotak neodlučnih birača prilika je za svakoga, ali iza te prilike stoji kontinuirani rad na terenu, a tu političke stranke zakazuju. Poglavito one manje.  Može li Možemo okrenuti na Istok i ima li nekih MOST-ova na Istoku, a gdje su ostali? Što je sa nezavisnim listama? Očito je problem iseljavanja i nedostatak kadrova problem, kako za poduzetnike tako i za političke stranke.

Promatrajući ovih dana izbore u susjednoj Srbiji primijetila sam zanimljivu komunikaciju LSV-a u Vojvodini s temama koje su primjenjive i na Slavoniju, a to su decentralizacija i poljoprivreda. Ono što bi stranke trebale ponuditi u izbornoj godinu su svakako ove teme, no čini se, bar po početku predizbornog prepetavanja, kako smo i dalje na ratnim temama koje potiče ekstremnija desnica.

Hoćemo li napokon vidjeti suvislu komunikaciju političkih stranaka prema Istoku ostaje za vidjeti. Možda će zbog svinjske kuge ipak poljoprivredne teme zauzeti svoje mjesto, no gospodarski rast i podizanje poduzetničke klime goruća je tema kojom se političari u Slavoniji trebaju baviti, kao i demografija i mjere zaustavljanja iseljavanja za koje je u 2024. itekako kasno i taj vlak je odavno otišao prema Zapadu.

Inati se Slavonijo do sada su bili samo stihovi, a je li to pjesma koja će se i zapjevati pokazat će se vrlo brzo i zato je ministar Anušić odličan potez premijera i nikako nije iznenađenje na dalekom Istoku.

Namjerno se nisam bavila općepoznatim činjenicama kako je kandidat za novog ministra obrane odlikovani branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, kako je jedan od rijetkih koji se usprotivio premijeru unutar stranke pa je čak prozvan stranačkom oporbom unutar HDZ-a i kako je svakako tvrđi orah od prethodnika za predsjednika Milanovića kojem je resor obrane, uz onaj vanjskih poslova, onaj kojim se najčešće bavi u svojim javnim nastupima. Svi ovi razlozi bili su povod da se matematika ostvari.

Autor teksta: Mirjam Jukić, A2D komunikacije

 

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3