Promocija Plus: Potpora ulasku u EU opet iznad 50%

Netko ima osjećaj za dobar timing jer se rezultati poklapaju s Papinim porukama pa sam odlučio prenijeti kompletne rezultate redovitog istraživanja javnog mnijenja CRO Demoskop. Promocija plus redovito mjeri i odnos hrvatskih građana/ki prema hrvatskom članstvu u EU i to kroz najjednostavniji parametar: kretanje potpore/protivljenja članstvu u ovoj zajednici europskih država i naroda.

Mnogobrojna unutrašnja i vanjska politička zbivanja uvijek utječu na odluku građana/ki kakav stav će zauzeti prema ulasku Hrvatske u EU. Napori Vlade oko okončanja pregovora s EU nisu bili najvažnija tema hrvatskim građanima/kama, no čini se da je uhićenje Ratka Mladića i njegovo pojavljivanje pred haškim istražiteljima ipak ulilo nadu u europske institucije pa je tako u ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno povećanje potpore članstvu u europskoj zajednici.

Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su povećanje potpore hrvatskom članstvo u EU s više od 6 posto u odnosu na prošli mjesec (50,7% u odnosu na 44,6% ispitanika/ca iz prošlomjesečnog istraživanja). Kad se uspoređuje aktualna potpora s onom u prošlogodišnjem lipnju uočavamo manju potporu, a važno je naglasiti kako je upravo u lipnju prošle godine zabilježena najveća potpora ulasku u EU (u istraživanju provedenom u zadnjih godinu dana, kada je potpora članstvu u EU iznosila 53,1%).

Protiv hrvatskog članstva u EU izjasnilo se 39,1% hrvatskih građana/ki, u odnosu na prošlomjesečnih 41,8%. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježen je i „pad“neodlučnih, 10,2% (u odnosu na prošlomjesečnih 13,6%).

Najveći udio zagovaratelja članstva u EU su glasači HDZ-a (71,7%), HNS-a (62,2%), SDP-a (59,2%), HSLS-a (58,3%) i HSS-a (41,7%). Najmanja potpora članstvu zabilježena je u biračkom tijelu HGS-a (25%).

U ovomjesečnom istraživanju prvi puta smo našim građanima/kama postavili pitanje bi li izašli na referendum o ulasku u EU. Čak 59,8% ispitanika/ca sigurno bi izašlo, 16,8% njih bi vjerojatno izašlo na referendum, a samo 9,7% njih sigurno ne bi izašlo na referendum. Na referendumu bi se za ulazak u EU 37,3% ispitanika/ca izjasnilo za, 22,2% vjerojatno za dok je njih 18,8% sigurno protiv ulaska u EU i 13,1% vjerojatno protiv.

Ulazak u EU tako se pokazuje kao poželjni cilj hrvatske politike, a hrvatski građani/ke kao važni fakori u njenom provođenju.
*Istraživanje odnosa prema hrvatskom članstvu u Europskoj uniji provodeno je u okviru istraživačkog projekta CRO-Demoskop agencija Promocija plus provodi redovito od siječnja 2004. Istraživanje se provodi prva dva radna dana u mjesecu na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu; standardna greška uzorka: ±2,3% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Ako vas detaljnije zanimaju istraživanja javnog mnijenja potražite dodate tekstove pod ključnom riječi – istraživanja.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3