Pula više nije najskuplji grad – potrošačka košarica

Terensko istraživanje agencije Stratego PR savjetovanje pokazalo je nešto drugačiji raspored gradova po cijenama potrošačkih košarica. Prema rezultatima, Zagreb je najskuplji, a Osijek najjeftiniji grad u Hrvatskoj. Pula, koja je prema nekim ranijim istraživanjama predvodila listu kao najskuplji grad u Hrvatskoj, našla se u zlatnoj sredini te ni prema jednoj stavci nije najskuplja. Dijelove istraživanja su prenijeli brojni mediji među kojima su Glas Istre i portal Index.hr, dok ga mi u cijelosti prenosimo s bloga Stratego PR savjetovanja.

Tko najmanje, a tko najviše plaća svoju košaricu?

Napisao: Krunoslav Vidić

Cijene rastu, a plaće padaju – koliko mjesečno prosječna obitelj izdvaja za osnovne troškove života i u kojem je gradu potrošačka košarica najskuplja, odlučili smo provjeriti sami. U razdoblju od 21. do 30. Siječnja 2012., utvrdili smo cijene mjesečne košarice za šest hrvatskih gradova – Zagreb, Rijeka, Osijek, Pula, Split i Dubrovnik. Usporedili smo troškove tipične obitelji u Hrvatskoj, koja se sastoji od tri člana, pri čemu roditelji rade, a dijete ide u osnovnu školu (statistički, prosječna obitelj u Hrvatskoj broji 3.2 člana). Konačna ocjena: da bi platili režije (voda, komunalne naknade i odvoz smeća), osnovne namirnice, prijevoz i razonodu, Osječani mjesečno izdvajaju 3210.04 HRK odnosno 206.47 HRK manje od Zagrepčana. Najskuplje režije plaćaju se u Zagrebu, ali tamo smo pronašli najjeftinije voće i povrće. U Rijeci su najjeftinije režije i prehrambeni artikli, dok Splićani najjeftinije prolaze kad je u pitanju kultura. U izračun nisu ubačena porezna i prirezna opterećenja koja su različita od grada do grada.

Budući da nije poznat sastav sindikalne košarice, a Državni zavod za statistiku ne prati kretanje cijena na ovaj način, odabrali smo 32 najjeftinija osnovna prehrambena artikla i higijenske potrepštine, osnovne režijske troškove, trošak javnog gradskog prijevoza te razonodu i kulturu. Za ukupan izračun mjesečne košarice odredili smo količinu koja bi po nama bila dovoljna za tročlanu obitelj. Naši istraživači obišli su trgovine velikih trgovačkih lanaca u ciljanim gradovima tražeći najjeftinije artikle, vođeni logikom da naši građani znaju gdje im se što isplati kupovati u svom gradu. Naposljetku smo analizirali razlikuju li se cijene pojedinih, istih, artikala u istim trgovačkim lancima u različitim gradovima. Budući da nismo mogli obuhvatiti sve namirnice, zacijelo će se košarica dodatno razlikovati, ali to ovisi i o osobnim preferencijama svakog pojedinca.

Kod živežnih namirnica, odabrali smo osnovne prehrambene artikle koje svi kupuju i koje se mogu pronaći u svakom kućanstvu te uz navedene artikle odredili veličinu pakiranja. Za ukupan izračun mjesečne košarice odredili smo količine za koje smatramo da odgovaraju prosječnoj potrošnji tročlane obitelji.

Istraživanjem smo ustanovili da, kad je o osnovnim živežnim artiklima riječ, Dubrovnik najskuplji, a Rijeka najjeftiniji grad. Točnije, za mjesečne količine 27 artikala osnovnih namirnica Dubrovčani mjesečno izdvajaju 1701.6 HRK, a Riječani 1429.9 HRK. Pokazalo se da u promatranoj košarici osnovno povrće u trgovinama najmanje košta u Puli (130.08 HRK), a najviše u Rijeci (155.86 HRK). Voće je najjeftinije u osječkim trgovinama (136.69 HRK), a najskuplje u Splitu (151.25 HRK).

Zbrojivši šest najosnovnijih higijenskih artikala, higijenska se košarica pokazala najskupljom u Zagrebu, a najjeftinijim u Osijeku.

Svježe voće i povrće najjeftinije je na zagrebačkim tržnicama, gdje bi naša prosječna obitelj s jednim malim djetetom za procijenjenu količinu namirnica izdvojila 218.81 HRK. Istu količinu namirnica Dubrovčani plaćaju mnogo više – 404 HRK. Radi pravedne usporedbe, u ukupnu analizu troškova uvrstili smo samo namirnice koje su promatranog dana pronađene u svim gradovima – luk, svježi kupus i krumpir te i tu odredili količine za koje smatramo da odgovaraju prosječnoj potrošnji tročlane obitelji.

U troškove režija uračunali smo naknade koje variraju po gradovima – komunalna naknada i naknada za odvoz smeća te prosječna potrošnja vode za tri osobe u stanu od 50 m2. Troškovi telefona i struje nisu uspoređivani jer su jednaki u svim gradovima. Također nisu uspoređivani ni troškovi grijanja jer su građanima na raspolaganju različiti energenti npr. u Dubrovniku nema prirodnog plina, ali su klimatski uvjeti povoljniji. Zagreb je najskuplji grad – prosječna mjesečna naknada za odvoz smeća za stan od 50m2 iznosi 54 HRK, dvostruko više od Pule ili Rijeke.

Najskuplja mjesečna radnička karta košta 290 HRK, a plaćaju je zagrebački radnici. Za razliku od njih, Dubrovčani za javni prijevoz izdvajaju 200 HRK. U istraživanju smo uračunali da promatrana obitelj mjesečno koristi dva radnička i jedan učenički pokaz.

Rijeka se pokazala kao najskuplji grad, kada je kulturno uzdizanje u pitanju – najjeftinija ulaznica za kazalište (HNK) iznosi 60 HRK. Najjeftiniji u kategoriji kulture je Split u kojem možete pogledati film za 20 HRK, a isto toliko ćete izdvojiti i za poneku kazališnu predstavu. Računali smo da naša promatrana obitelj mjesečno dva puta posjeti kino te jednom kazalište (HNK, IV. kategorija: balkon od 1. do 5. reda i 5. mjesto u ložama od br. 1 do br. 6).

Promatrali smo i cijene kave u kafićima u blizini gradskih tržnica i otkrili smo da im u svim gradovima kavica pije po istoj cijeni je cijena ista u svim gradovima – 7 HRK po šalici.

Za kraj, usporedili smo cijene pet prehrambenih artikala – Vegeta (500 g), Dukat mlijeko (UHT 3.2%, 1 l), Domaćica keksi, Jubilarna kava Franck (250 g) i Tide (detergent za univerzalno pranje, 2 kg) u tri trgovačka lanca – Konzum, Mercator i Lidl u navedenim gradovima, nebi li se uočila promjena u maržama. Međutim, nismo primijetili značajne oscilacije. U pravilu, cijene u istom trgovačkom lancu u svim promatranim gradovima su iste. U istraživanje smo uključili samo ova tri trgovačka lanca, budući da su jedino oni sa svojim trgovinama zastupljeni u svim promatranim gradovima.

Oznake: ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3