Pulitzerova nagrada

Večeras, 12. travnja, oko 21:00 po našem vremenu saznat ćemo tko su laureati prestižnih Pulitzerovih nagrada za 2010 godinu u ukupno 21 kategoriji. Tradicionalno, prije nego žiri proglasi pobjednike široj javnosti nisu poznati ni nominirani a niti finalisti u pojedinim kategorijama. Ana je u svom blogu pred nekoliko mjeseci najavila da su se pravila promijenila i prilagodila modernim vremenima. Sama nagrada nije pretjerano visoka – zadnjih osam godina pobjednici dobivaju plaketu i 10.000 USD u svakoj kategoriji, međutim, slava koju nagrada donosi neprocjenjiva je.

Dvije najpoznatije Pulitzerove kategorije (barem kod nas) su nagrada za javnu službu (odnosno Pulitzerova medalja) i nagrada za istraživačko novinarstvo. Prvu nagradu za javnu službu i poznatu Pulitzerovu medalju davne 1918 osvojio je The New York Times.

Vjerojatno najpoznatiji „dobitnik“ Pulitzerove nagrade za novinarstvo je Robert Bob Woodward. „Dobitnik“ – jer premda ga često povezuju s Pulitzerom, Woodward nikada nije osobno dobio tu nagradu, ali je svojim radom značajno doprinio dvjema Pulitzerovim medaljama koje je dobio Washington post: 1973. godine kada je zajedno s Carlom Bernsteinom pisao o skandalu Watergate koji je doveo do brojnih istraga i konačne Nixonove ostavke za što je Washington post dobio prvu Pulitzerovu nagradu za javnu službu. Drugu Pulitzerovu nagradu za javnu službu Washington post je dobio za seriju od deset članaka o zbivanjima u Americi 11. rujna, od kojih je šest napisao Woodward.

Za razliku od Pulitzerove nagrade, vjerojatno ne postoji ni jedna druga nagrada za novinarstvo u Americi koju Woodward nije osvojio u svojoj četrdesetgodišnjoj novinarskog karijeri.

Pisanje o skandalu Watergate je pothvat kojim se Washington post etablirao u jedan od najznačajnijih političkih dnevnika u svijetu a njegov do tada nedostižni rival u političkom novinarstvu The New York Times proglasio je Woodwardsov rad „vjerojatno najvećim pojedinačnim novinarskim podvigom u povijesti“. Woodward je tu temu dobio kao jedan od najmlađih novinara u redakciji jer urednici nisu željeli tog sunčanog poslijepodneva 17. lipnja 1972. godine naizgled običnom provalom u hotelu Watergate i hapšenjem pet provalnika gnjaviti ozbiljne novinare…

Woodward se bavi i pisanjem knjiga. Objavio je ukupno 15 naslova od kojih je 10 proglašeno najprodavanijim knjigama u zemlji. Prvu je knjigu objavio je 1974 pod naslovom „Svi predsjednikovi ljudi“ (All the President’s Men), po kojoj je dvije godine kasnije Alan J. Pakula snimio istoimeni film s Robertom Redfordom koji glumi Woodwarda i Dustinom Hoffmanon kao Bernsteinon. Često ovaj film ističu kao najvjerniji prikaz novinarskog posla.

Woodwarda sam imao zadovoljstvo osobno upoznati pred nekoliko godina na jednom skupu u Ženevi. Impresionirao me je svojom iznimnom smirenošću i jednostavnošću (i poznavanjem Dubrovnika). Na iznimno zanimljivom predavanju o novinarima, novinarstvu i odgovornosti, na kraju izlaganja je rekao kako je njegov kućni telefonski broj i dalje dostupan u imeniku za slučaj da se pojavi neki novi Mark Felt (Duboko Grlo). Provjerio sam – možete ga dobiti na +1 (202) 965-0412

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3