Republikanski maneken ruši Obamu?

Scott Brown CosmoRepublikanac Scott Brown pobijedio je 19. 1. na posebnim izborima za američki Senat u saveznoj državi Massachusetts. Izbori su se održali nakon smrti legendarnog demokratskog senatora Edwarda Kennedya, koji je predstavljao Massachusetts čak 47 godina u gornjem domu Kongesa. Zbog toga ovi izbori predstavljaju i velik simbolički poraz demokrata. Brown je napravio veliko iznenađenje pobijedivši favoriziranu državnu tužiteljicu Marthu Coakley, kandidatkinju demokrata. Pobjeda republikanca u jednoj od najvjernijih utvrda demokrata zasigurno je velik udarac za stranku na vlasti (demokrati imaju tri puta više registriranih birača u Massachusettsu).

Scott Brown tipični je republikanac, pravnik s dugogodišnjim iskustvom u vojsci. Donedavno nepoznat široj javnosti, u kampanji se predstavio kao prototip konzervativnog amerikanca, koji vozi obitelj na misu u svom pick up-u, vjeruje oružju i protivi se gay brakovima. Pravom bandićevskom kampanjom pobijedio je 52-47% demokratsku predstavnicu, kojoj se nije baš obilazilo svaku zabit Massachusettsa, kako je to činio republikanac. Nije unio neke nove ideje- pobijedio je Marthu Coakley negativnom kampanjom. Naveo je glasače da misle kako je odabir njega ujedno i referendum protiv viših poreza i Obamine zdravstvene reforme.

U kompliciranom američkom načinu donošenja vitalnih zakona, odabir Browna zapravo znači i vjerojatni pad Obamine zdravstvene reforme. Naime, Brown je 41. republikanac u Senatu (100 zastupnika), što ruši demokratima 3/5 većinu, koja je potrebna da zakon bude jednostavno izglasan. Sada republikanci imaju mogućnost doslovno beskonačnog proceduralnog otezanja s izglasavanjem tog zakona.

Obamin ključni unutarnjepolitički plan- zdravstvena reforma, čini se, pada u vodu. Vanjskopolitički plan je već pao- američka vojska nije napustila Irak, a u Afganistan je poslao i dodatne trupe. Time Obama pokazuje da je sadržaj njegove politike zapravo šupalj. Njegova gotovo mesijanska forma opčinila je ne samo Amerikance, već i cijeli svijet, pa čak i žiri Nobelove nagrade za mir. Obama je zasigurno žrtva previsokih očekivanja (što je posljedica odličnog brandiranja kao političara), ali nije učinio mnogo da ispuni ta očekivanja.

Ono što danas predstavlja Barack Obama zapravo je antipod Jadranke Kosor. Prilikom stupanja na vlast od nje se očekivalo da će nastaviti sa zatvaranjem očiju pred korupcijom, lošom gospodarskom i vanjskom politikom, a dogodilo se upravo suprotno. Danas hrvatska premijerka uživa veliku popularnost u Hrvatskoj ali i šire. Za razliku od nje, Obaminu politiku (prema ispitivanju Instituta Gallup) nakon godinu dana mandata odobrava 50 do 51% birača, što je među najnižim stopama podrške predsjednicima SAD-a nakon II. svjetskog rata.

Svjedoci smo sve veće važnosti forme i istovremenog pada važnosti sadržaja u modernoj politici. Zanimljivo je da je Scott Brown bivši maneken ( kao i Pahor, a da i ne spominjemo kabinet talijanskog premijera). Tako da možemo reći da su Obamu republikanci pobjedili njegovim oružjem- vanjštinom i prezentacijom.

Kada bi Obaminu sudbinu precrtali u hrvatsko podneblje, mogli bi ga usporediti s donedavnim Dinamovim napadačem Dimitriosom Papadopoulosom. Zdravko Mamić doveo ga je kao perverzno pojačanje koje osigurava Dinamu nastup u Ligi prvaka, a nakon samo šest mjeseci i sve skupa četiri zabijena gola, besplatno ga predaje drugoligaškom španjolskom klubu. Razlika je u tome što Obama nije zabio niti jedan gol, karikirano, dao je dva autogola, ali SAD svoju ugaslu zvijezdu od koje se previše očekivalo, ne može prodati nekoj južnoameričkoj državi, gdje bi Obama pronašao svoju pravu formu.

 

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3