Šest situacija kada AI značajno pomaže u PR-u i komunikacijama

U današnje vrijeme se sve više upoznajemo s umjetnom inteligencijom koja nam pomaže u obavljanju niza poslova kao što su planiranje putovanja, praćenje financijskih transakcija ili kreiranje vizualnog sadržaja. AI, možemo reći, napreduje svaki dan. Malo po malo. No što to znači za PR?

Odnosi s javnošću koriste razne strategije kako bi izgradili bolju reputaciju i imidž svojim klijentima, a u tome im umjetna inteligencija može biti od velike pomoći. Donosimo primjere šest situacija u kojima nam AI može biti itekako koristan u radu.

1. Aplikacije za transkripciju – Transkriptor.com i transcribe.com

Riječ je o alatima koji nam pomažu transkribirati video i audio zapise, kako ih ne bismo morali sami preslušavati i transkribirati, čime možemo uštediti puno vremena. U nastavku vam donosimo primjer jednog transkripta transkribiranog aplikacijom Transkriptor.com. Negativna stvar su neke gramatičke pogreške ili, primjerice, trenuci u kojima govornik zastajkuje, pa aplikacija zna krivo transkribirati tekst. Također, ove aplikacije imaju svoju besplatnu verziju koja ima vremenska ograničenja, a uz plaćanje se nadoknađuju raspoložive minute.

Izvor: Transkriptor.com

Izvor: Transkriptor.com

2. Chatbotovi za korisnike

Zatim su tu chatbotovi, koji mogu poboljšati komunikaciju s klijentima i publikom na web stranicama i društvenim mrežama i na taj  način poboljšati korisničko iskustvo. Kao jedan od trenutno najpopularnijih chatbotova i virtualnih asistenata, nalazi se ChatGPT, a milijuni ljudi ga različito primjenjuju, od pisanja seminara pa do izrade čestitke. U nastavku vam donosimo odgovor ChatGPTa kad smo ga zamolili da nam napiše upravo ovaj blog.

Izvor: ChatGPT

Također, isti blog dali smo napisati i chatbotu Bingu, kako bismo uočili koliko se blogovi razlikuju.

Izvor: Bing

Izvor: Bing

Ove platforme su dosta slične, ali Bing je, za razliku od ChatGPT, znatno sporiji i o određenoj temi može razmijeniti samo pet poruka. No Bing ima zanimljivu mogućnost gdje korisnik od njega može zatražiti različite načine kreiranja sadržaja – uravnoteženo, precizno ili kreativno. Također, Bing ostavlja i linkove izvora iz kojih je određenu informaciju “povukao” pa time i njegovi odgovori dobivaju na legitimnosti.

3. Planiranje kampanja

Alati umjetne inteligencije kroz analiziranje velike količine podataka, nam mogu pomoći u planiranju kampanja. Donosimo vam u nastavku primjer kako bi ChatGPT isplanirao kampanju.

Izvor: ChatGPT

Izvor: ChatGPT

4. Generiranje sadržaja

Umjetna inteligencija ima mogućnost generirati različite sadržaje koji uključuju blogove, novinske članke, ali i društveni medijski sadržaj. Ovim putem ubrzava se proces kreiranja sadržaja i poboljšava se dosljednost u samoj komunikaciji. U nastavku vam donosimo primjer generiranja sadržaja osmišljenog od strane ChatGPT-a.

Izvor: ChatGPT

Izvor: ChatGPT

 

5. Izrada vizuala

Izvor: Midjourney

Uz umjetnu inteligenciju ne morate biti toliko vješti u “photošopu”, pa tako na besplatnoj platformi Photoroom.com  korisnik uređuje i prilagođuje slike Instagram storyju ili reelsu uz razne efekte. Svakako valja spomenuti i Midjourney kojem možemo natipkati i opisati što točno želimo. Mi smo ga upitali da nam izradi realističnu sliku broda, a pokazalo se zgodnim kad ne znamo kako iskomunicirati ono što želimo, prvo upitati ChatGPT i potom njegove upute proslijediti MidJourneyu. Na ovaj način, moguće je kombinirati različite AI alate. Treba napomenuti da se Midjourney plaća ali uz njega postoje i drugi popularni alati poput Adobe Firefly i Leonardo AI. 

 

6. Predviđanje kriznih situacija i trendova 

Umjetna inteligencija ima mogućnost analizirati podatke i medijske signale kako bi se prepoznale neke potencijalne krizne situacije prije nego one eskaliraju. Tako je, prema Indeks.hr, kanadska tvrtka, BlueDot u prosincu 2019. godine upozorila na moguću epidemiju u Wuhanu, jer je koristila AI za analizu podataka iz raznih izvora kao što su vijesti, društveni mediji, zrakoplovni podaci i izvještaji o zaraznim bolestima te je tako i njemačka tvrtka, BioNTech, prema dw.com, razvila novu metodu za predviđanje pojave i širenja novih visokorizičnih varijanti SARS-CoV-2, koja se temelji na podacima koji se obrađuju uz pomoć umjetne inteligencije.

Na sličan način, sposobnost analiziranja velike količine podataka, služi i k tome da se prepoznaju trendovi u industriji ili među potrošačima. To može biti posebice prikladno PR-ovcima kako bi prilagodili svoje strategije komunikacije i ostali u korak s najnovijim aktualnostima.

Izvor: Pexels

Izvor: Pexels

Ovo su samo neki od alata umjetne inteligencije koji nam pomažu u poslu. Iako umjetna inteligencija u nekim trenucima može biti izrazito korisna, kao što je predviđanje krizne situacije ili stvaranje personalizirane komunikacije, ipak su u ovom poslu potrebni ljudi. Roboti znaju dobro obavljati zadatke no nemaju empatiju ni kreativnost koji posao u PR-u uvelike traži.

U našim ranijim tekstovima pročitajte o vještinama potrebnima ako se želite baviti PR-om, kao i o najnovijim alatima koje volimo koristiti.

 

Oznake: , , , , , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Vezani članci
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3