Šipak godine: HUOJ biskupu Košiću ponudio besplatno savjetovanje o komunikaciji s javnošću

Fotografija: Facebook

Stručni žiri Grand PRix -a HUOJ – a je sisačkom biskupu Vladi Košiću dodijelio ne tako slavno priznanje “Šipak godine” te time potvrdio da je od čak deset antikomunikatora godina on prednjačio, te kako ističu u HUOJ-u zbog “širenja netrpeljivosti, pa čak i mržnje” zaslužio ovu nagradu.

U uži krug antikomunikatora godine žiri HUOJ-a je izabrao deset osoba od kojih je samo jedna mogla postati Antikomunikator 2018. i odnijeti kući “Šipak godine”. Nominirani finalisti bili su: Martina Dalić, Milan Kujundžić, Nada Murganić, Davor Bernardić, Željko Glasnović, Dinko Cvitan, Damir Boras, Vlado Košić, Ivan VrdoljakDavor Šuker.

Ovogodišnji žiri nije imao jednostavan posao…

“U hrvatskom smo javnom prostoru skupili dosta primjera loše komunikacije. Neke su mane u odnosima s javnošću lošim komunikatorima zajedničke, a neke specifične. Većina ih ne gaji otvorenu komunikaciju, a ne snalaze se ni s novim komunikacijskim alatima. Sisački biskup Vlado Košić za to je najbolji primjer“, kazao je predsjednik žirija 11. Grand PRixa HUOJ-a Krešimir Macan.

Žiri je utvrdio da je sisački biskup širio netrpeljivost, pa čak i mržnju prema nekim političkim i društvenim skupinama. Činio je to u propovijedima, medijskim istupima te na društvenim mrežama. Takva komunikacija nije primjerena nikome, a dodatnu težinu ima kada stiže od osobe Košićeva položaja.

„Ne samo da takvim izjavama nije doprinosio izgradnji kulture javnog dijaloga u Hrvatskoj, već upravo suprotno – slao je poruke koje su bile u suprotnosti s misijom, vizijom i temeljnim vrijednostima vlastite organizacije – katoličke crkve. Uz napade na homoseksualce, migrante, pobačaj i medicinski potpomognutu oplodnju, prozivao je i mlade zbog odlaska iz Hrvatske u inozemstvo te ih optuživao za pomodarstvo i dezerterstvo. Uz to se „proslavio“ i javnim kritikama hrvatskih medija, osobito onih s kojima se razilazio u mišljenjima, navodeći da se kod njih krije sam sotona. Dotaknuo se i potrebe za lustracijom u javnim službama“, prenio je Macan obrazloženje žirija.

Lošu Košićevu komunikaciju zaokružuje nerazumijevanje korištenja društvenih mreža, prvenstveno Facebooka. Konkretno, u jednom ga trenutku koristi kao javni kanal za iznošenje svojih stavova, a potom se od kritika brani isticanjem kako je riječ o privatnome komunikacijskom kanalu.

Žiri HUOJ-a izrazio je nadu da će Košić ovo doživjeti kao konstruktivnu kritiku:

Papa Franjo svjestan je moći, ali i odgovornosti koju danas omogućuje javna komunikacija. Njegov primjer komunikacije koja podrazumijeva otvorenost, širenje tolerancije, dobro poznavanje društvenih mreža i praćenje komunikacijskih trendova, inspiracija su svima nama“, poručio je Macan.

Kako bi komunikacija biskupa Košića išla u tom smjeru, HUOJ mu je bez naknade na raspolaganje stavio najbolje hrvatske komunikacijske stručnjake.

Cilj ovakve vrste “nagrade” kako ističu u HUOJ-u nije ismijavanje već poticaj kandidatima da porade na komunikaciji s javnostima: “Nadamo se da će to biti poticaj za „pobjednika“, ali i sve ostale u užem izboru, da razmisle o tome kako mogu biti jasniji, precizniji, otvoreniji, tolerantniji i općenito bolji u prenošenju poruka svojim javnostima u budućnosti. Tko zna, možda jednog dana s ove liste dospiju na listu kandidata za Komunikatora godine.”

Uskoro će biti dodijeljena i nagrada za Komunikatora godine…

Tradicionalna praksa HUOJ-a svake godine je nagraditi komunikatore koji su se istaknuli i pokazali iskorak prema naprijed dobrom komunikacijskom praksom ali kako bi doprinjeli struci uveli su i nove mjere poticanja javnih osoba da njeguju svoju komunikaciju s internim i eksternim javnostima.

Ovogodišnji sastav žirija smatra kako nagrađivanje najboljih nije dovoljno za unapređenje komunikacije u javnom prostoru, pa su odlučili napraviti i uži izbor najvećih komunikacijskih gafova bez obzira da li je riječ o zasebnom slučaju ili pak o kontinuiranoj lošoj komunikaciji.

Za tjedan dana (u utorak, 27. veljače) bit će objavljeno tko je Komunikator godine. Za tu se titulu bore ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, europarlamentarka Biljana Borzan, pukovnik Davor Turković, umirovljeni djelatnik Jadrolinije Ante Mrvica te autori stranice Di su pare.

Više o nominiranim Antikomunikatorima 2018. pročitajte ovdje.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3