Zar više nitko ne sanja o Pulitzeru? A taman su promijenili pravila…

Bilo je samo pitanje vremena kad će se najveća i najpoznatija novinarska nagrada proširiti na mrežnu komunikaciju. Odbor za dodjelu nagrada Pulitzer odlučio je promijeniti pravila i od sada će prihvaćati i prijave novinarskih radova i iz publikacija koje se objavljuju samo na Internetu.
Tako će u travnju 2009., kada se nagrađuju radovi iz 2008. godine, konkurirati radovi iz on line medija u svih 14 kategorija.
Da, sigurno je bilo samo pitanje vremena, jer malo tko tko se ozbiljno bavi novinarstvom ograničava svoju djelatnost samo na tiskovine. Zašto? Jer je glupo ignorirati činjenice.
Istraživanje The state of the news media 2008 iznjedrilo je nekoliko bitnih zaključaka:

  • Vijesti više nisu samo proizvod, već postaju kompletna usluga u očima konzumenata
  • Novinske kuće i web stranice više nisu posljednja destinacija, već otvaraju vrata novim informacijama i idejama, te se u pružanju istih mora ići sve dublje i dublje
  • Neslužbeni blogovi i siteovi su okarakterizirani kao nedovoljno vjerodostojni izvori informacija, iako se smatraju najvažnijom prekretnicom u informiranju
  • Izbor tema američkih medija se sužava, a ne proširuje (dovoljno je spomenuti rat u Iraku i predizbornu kampanju…)

Odličan blog, ‘Smrt starih medija’ o promjenama u žurnalističkom svijetu napisao je i Mitch Joel (Canadian Marketing Association) iz svoje marketinške pozicije, ali jasno je ocrtao novonastale ključne nedostatke klasičnih novina. Ali ako stavimo na stranu trend povećanja oglašavanja u online medijima i kroničnog smanjivanja advertisinga u svim ostalima, ostaje nepobitna činjenica, koju i vrapci na grani već znaju. Internet pruža neiscrpan izvor informacija, brži je i promjenljiv.
Također dodatak na listu „pro” online Pulitzera je izvještaj za ovu godinu koji je objavio Commete to protect journalists u kojem stoji da je više uhićenih Internet novinara nego onih zaposlenih u bilo kojoj drugoj vrsti medija. Bar to je dovoljan razlog da ih se ne treba smatrati manje vrijednima od bilo kojih drugih.

Kod nas ipak, kad se sve zbroji i oduzme, novinarstvo nije cijenjena profesija. Naime, taman zaključih kako se novinarstvo, posobne ono online konačno počelo prihvaćati i kako je ovo ipak jedan veliki korak u svijetu onih koji riskiraju glavu i živce da bismo se svi informirali, pritom misleći samo na one ‘stvarne profesionalce’, eto rezultata istraživanja GfK. Samo bijednih 3% građana smatra tu profesiju privlačnom. Tablica koja pokazuje doživljaj korupcije u pojedinim profesijama“Novinari, slično kao i profesori, manje su priznate / cijenjene profesije u našem društvu. Nešto ih više cijene osobe u najmlađoj (15 do 24 godine) – i najstarijoj dobnoj skupini (preko 65 g.) – po 23% te oni u u Istri s Primorjem – 24%, ali i niža klasa – 31%”, kažu u GfK. Dalje, “čak 89% građana je navelo kako je novinarski posao izazovan i stresan, dok ih ga nešto manje (87 posto) smatra kreativnim. Da je posao naporan, ali i zanimljiv smatra 86 posto građana. Ispitanici su naveli i kako je taj posao opasan/rizičan (83%), odgovoran (80%), popularan (77%), stručan (77%), utjecajan (76%), dobro plaćen (72%), ali i potkupljiv (70%).”

Ono što je možda najžalosnije u cijeloj priči je da čak 54% građana smatra kako je ono pod utjecajem određenih interesnih skupina i/ili politike. To je prava sramota. Jednako kao i rezultat da čak 39 posto građana vjeruje da u velikoj mjeri postoji kontrola, odnosno cenzura u prenošenju informacija putem medija.

Utješno je jedino da su novinari u rangu poželjnosti s profesorima, kojima ipak na kraju krajeva šaljemo djecu svaki dan na milost i nemilost. Ipak, bilo bi licemjerno reći da je neshvatljivo kako je društvo došlo do toga. Prolistamo li novine, pogledamo li ili poslušamo bilo koji dnevnik ili vijesti unazad samo zadnjih tjedan dana, biti će posve jasno zašto građanstvo misli loše o novinarstvu. Pa se jedni kupuju, drugi se otpuštaju ili pak bježe glavom bez obzira, pa nekima ne daju da ugoste ove ili one, stalno nešto…Trebam li navoditi poimence?

Za dnevnike sa sličnom temom odaberite željenu kategoriju ili pak kliknite na ključne riječi ispod i desno od dnevnika.

Oznake: , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3