Irska – lažni tweet koji je uništio predsjedničku kampanju

Prošli tjedan Irska je odabrala svog novog predsjednika, pjesnika i bivšeg ministra kulture 70-godišnjeg Michael Higginsa, koji je tako pobjedio najvećeg favorita za to mjesto nezavisnog kandidata Sean Gallaghera, iako je ovaj tjedan dana prije izbora prema svim anketa vodio za 15 posto.

Sučeljavanje Martin McGuinnes vs Sean Gallagher

Što se dogodilo?

Sve se okrenulo  za vrijeme sučeljavanja sedam predsjedničkih kandidata na irskoj državnoj televiziji tri dana prije izbora. Kandidati su očekivano izvlačili prljavo rublje svojih protivnika, tako je predsjednički kandidat McGuiness napao najvećeg favorita izbora Gallahger-a za preuzimanje  5 tisuća eura od jednog biznismena 2008. godine. Naime biznismen je dao novac kao donaciju  za političku stranku  Fianna Fail – Gallagherovu bivšu stranku.

Gallagher je negirao optužbe i požalio se da takva negativna kampanja sve kandidate udaljava od važnijih pitanja, ali tijekom pauze u tv sučeljavanju izašao je ovaj tvit:

Voditelj debate je tvit odmah pročitao i predstavio ga kao tvit sa službenog Twitter profila predsjedničkog kandidata Martin McGuiness-a.  U tvitu se najavljuje press konferencija na kojoj će se pojaviti čovjek koji je Gallagheru predao novac. Na voditeljev ponovni upit o ovakvim optužbama i da li je ipak uzeo novac, Gallgher je priznao da je poznavao tog biznismena (kojeg je opisao kao osuđivanog kriminalca), ali je zanijekao bilo kakvu povezanost s preuzimanjem novaca. Na njegovu izjavu, publika u tv studije se uskomešala i počela smijati, nakon čega je Gallagher ipak priznao da je možda pokupio ”omotnicu”.

Nakon velikih otkrića zadnjih godina, o korupciji među političkom elitom izraz ‘smeđa omotnica’ (eng. brown envelope) u Irskoj je postala simbol političkog nepoštenja i korupcije, a odabirom tih riječi Gallagher je sebe doslovce pokopao.

Gallagherova izjava dan poslije da nije imao ništa s omotnicom nije pomogla, šteta je učinjena iako se Twitter profil s kojeg je tvit poslan pokazao lažnim.

Pogledajte kako se ta nevjerojatna situacija odvijala:

Twitter je presudio

I zaista jest. Ankete provedene na dan izbora pokazale su značajni preokret, čak  58 posto birača koji su do zadnjeg sučeljavanja bili za Gallaghera svoj glas su dali  Higginsu, dok 35 posto glasača je odluku o izboru donijelo pod utjecajem tv sučeljavanja tri dana prije na temelju čega je Gallagher ostao i bez njihove potpore. Twitter je još jednom pokazao utjecaj na mainstream medije, ali je u prvi plan istaknuo problem neprovjeravanja izvora tvitova jer se pokazalo da je tvit  poslan s lažnog profila. Ovako je u neku ruku ispalo dobro jer je istina izašla na vidjelo, a pitanje je bi li se isto  dogodilo da su novinari provjerili izvor i doznali da je tvit poslan iz zezancije? U svakom slučaju Gallagher taj dan jednostavno nije imao sreće.

Ovo je još jedan primjer kako su sučeljavanja zanimljiva i upravo zato želimo vidjeti sučeljavanje Kosor Milanović.

 

Ivana Urošević

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3