Krizno komuniciranje – kad od uzbuđenja zaboraviš tvitati imaš problem

I kada pomislite da su društvene mreže više postale nešto sasvim normalno u društvu još uvijek se nađu oni koji zapnu i koji se kasnije samo mogu kajati i pitati se zašto baš meni i kako se to moglo dogoditi? Zadnji od takvih primjera je onaj tzv. weinergate skandal demokratskog kongresmena Anthony Weinera koji je zabunom umjesto izravnom privatnom porukom studentici sliku svog međunožja poslao cijelom svijetu na Twitter. Ništa ne bi bilo čudno da čovjek nije i oženjen (sad se priča da čeka i dijete?!), i da uza sve nije i aktivan u politici, a dobro mu je išlo. Zašto mu definitivno više neće dobro ići u politici kriva je njegova nespretna komunikacija. Podsjeća li vas ova priča na onu dobro poznatu Clintonovu aferu?

Kako je tekao razgovor Weinera i studentice

Kako je tekao razgovor Weinera i studentice

Kolumnistica Mediaite news bloga pozabavila sa ta dva slučaja i usporedila ih kroz pet zajedničkih faza:

–  Negacijska faza ili jednostavnije rečeno faza laganja – poznato gostovanje Hillary Clinton na Today Showu gdje je branila svog muža i pozivala ljude da joj pomognu u otkrivanju urote. U ovom se ovom slučaju Weiner obrušio na hakere i tvrdio da netko s njime zbija šale (video). Ne zaboravite laganje vam nikad ne pomaže. Sjetite se Johna Edwardsa.
[youtube width=”225″ height=”244″]http://www.youtube.com/watch?v=2pP4XIWfbKM[/youtube]

– Faza uplitanje treće strane koja se potrudila da sve dospije u javnost i da se u njih upire prstom  news portal Drudge Report za Clintona, i Internet provokator Andrew Breibart za skandal Weiner.

Izvor: NY Daily News

 

–  Faza prebacivanje pažnje na njihove političke aktivnosti. Clintonov poznata izjava (”Nisam nikad imao seksualni odnos sa tom ženom – video) je završio s time da mora misliti na svoj narod i da ima važnijih briga, dok se Weiner požalio da njegov posao u kongresu pati zbog ovih afera koje uopće nisu bitne.

–  Faza priznavanja je bila najsličnija, oba političara su odmah preuzeli svu krivnju na sebe. Clinton je preuzeo svu odgovornost, a Weiner je čak naglasio da njegovo posrnuće nije rezultat utjecaja droge ili alkohola već osobni i moralni uz što je i zaplakao.

–  Četvrta faza je bilo pitanje prijevare. Clinton svoje radnje nije smatrao pravim seksualnim činom, dok Weiner naglašava da svoju ženu zapravo nikad nije prevario osim virtualno, slanjem eksplicitnih poruka drugim ženama.

Izvor: www.politicalhumor.about.com

–   Internet faza, objava Drudge Reporta o Clintonovoj aferi je bila prva takva prijelomna vijest objavljena na webu,  no afera se više širila offline publikacijama, ali Weiner slučaj se širio strogo online publikacijama, što nam govori kako su se vremena itekako promijenila.

Bez obzira što se vremena mijenjaju, što se većina komunikacije vodi nekim novim kanalima zapanjujuće je kako je razina kriznog komuniciranja u nekim slučajevima još uvijek ostala u Clintonovom vremenu. Najgore od svega što od Clintona nisu previše naučili jer se loše krizno komuniciranje plaća godinama što smo vidjeli u slučaju američkog senatora Johna Edwardsa.

 

 

 

Ivana Urošević

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3