Mala škola Jadranke Kosor: kako priopćiti lošu vijest

Morate javnosti priopćiti lošu vijest? Ništa lakše: ne sazivajte tiskovnu konferenciju. Posebice ako ta vijest otvara brojna neugodna pitanja. Bom poskusil še enkrat: ne sazivajte tiskovnu konferenciju! Svakako se posavjetujte sa savjetnikom za odnose s javnošću ako ste ga već angažirali. Prođite kroz sva potencijalna pitanja i razradite odgovore. Pozorno ih analizirajte, da ne upadnete u zamku vlastitih odgovora.

Do sada ste mogli zaključiti da tiskovna konferencija nije dobro rješenje. Brojni su problemi: rasvjeta će biti prejaka što će vam dodatno istaknuti podočnjake od neprospavane noći, dugo traje pa nećete moći kontrolirati govor tijela, gubit ćete koncentraciju i nećete moći ponoviti rečenicu koji ste krivo formulirali… No najveći problem je da će vam novinari postavljati svakakva pitanja. Ako ste se unatoč savjetu ipak odlučili na tiskovnu konferenciju i pozvali novinare iz svih medija, uključujući i one elektronske, svakako nemojte zabraniti izravan prijenos tiskovne konferencije. Nikome nije uspjelo zaustaviti ni Reuters ni Twitter, a tih će pola sata odgode samo poslati krivu poruku.

Odjenite se dostojanstveno, ne kitite se previše, i ne šaljite dvosmislene poruke suvišnim detaljima. Komunicirajte na način na koji i inače komunicirate, ne konstatirajte očigledno, novinari nisu došli slušati prazne fraze i floskule, došli su čuti i javnosti prenijeti konkretne informacije i rješenja koja nudite za izlazak iz nastale situacije.

Vaša spremnost na suradnju s institucijama i nije neko rješenje jer se to jednostavno podrazumijeva – ta ista javnost kojoj se obraćate također mora surađivati s institucijama. Svaka bitna promjena stila komunikacije otkrit će da je problem veći nego što ga želite prikazati: prelazak s uobičajenog „ja pa ja“ na „mi pa mi“ još je jedno ukazivanje na ozbiljnosti situacije.

Izbjegavajte licemjerje, fraze, biblijske pojmove ili metafore pogotovo ako niste sigurni u njihovo točno značenje.

Bumerang se vraća lovcu ukoliko je promašio metu a predzadnja postaja na križnom putu je skidanje Isusa s križa.

Budite dosljedni, ako ste tolerirali nepravilnosti kada su vama išle u prilog, nemate pravo prozivati druge za to isto jer vam sada to ne ide u prilog. Informacije iz tajnih uskočkih izjava i zaštićene izjave svjedoka koje se svakodnevno pojavljuju u medijima i poprimile su tolike razmjere da ih se više ne može nazvati curenjem. To je postala prava bujica. I dok ovo pišem, na naslovnici sutrašnjih dnevnih novina najavljuje se novi, vrlo indikativan dokaz iz još jedne tajne istrage.

Sve i ako su drugi učinili upravo ono što se vama stavlja na teret, time se ne možete pravdati javnosti! A nije ni argument na sudu. Stoga takve argumente nemojte nuditi, ljude to nervira. Izjava koju dajete mora biti kratka i jasna. Odete li u širinu, izgubit ćete se i ostaviti dojam da baš i nemate pojma o čemu govorite. To je upravo ono što želite izbjeći!

Nipošto se ne smijete obračunavati s novinarima. Oni rade svoj posao. Ako su negdje pogriješili, postoji institucija prava na ispravak ili prava na odgovor pa i sudska zaštita prema Zakonu o medijima. A propisani su i rokovi u kojima se te mjere mogu primijeniti. Ne možete im diktirati teme o kojima će pisati, oni se vode svojim interesima i interesima izdavača za kojeg rade. Vaša tiskovna konferencija koju ste sazvali u krizi svakako nije dobro mjesto za obračun s novinarima.

Novinari su tu da vam postave pitanja. A vi ste sazvali tiskovnu konferenciju jer želite odgovoriti na njihova pitanja. Ukoliko imate odgovore za koje novinari nemaju pitanja, onda te odgovore priopćite u početnoj izjavi. Ne smijete se ljutiti ako vam postave pitanje koje niste htjeli, rekli smo vam da ne sazivate tiskovnu konferenciju, zar ne? Pokušajte odgovoriti u stilu: „u ovom trenutku vam ne mogu odgovoriti na to pitanje“ ili se izvucite na neki način, ali nemojte napadati novinara zbog njegovog pitanja, pa on je tu da bi vas pitao ono što njega i njegovu publiku zanima.

Novinari vas mogu sačekati i na izlasku s tiskovne konferencije. Premda ste vi završili svoj posao s novinarima, nadajmo se uspješno, oni i dalje rade svoj posao. Ne postoji profesionalni novinar koji neće iskoristiti i tu mogućnost da vas nešto upita. Ukoliko vam se pitanje ne sviđa radije se napravite da ga niste čuli, odgovorite nešto drugo, ali nipošto nemojte vrijeđati novinare niti ih prozivati da bi bilo bolje da nešto rade. Oni upravo rade svoj posao – a to je, ponovimo, postavljanje pitanja koja zanimaju javnost.

Ponovimo što smo u ovoj lekciji naučili: razmislite dvaput prije nego sazovete tiskovnu konferenciju!

Oznake: , , ,

Pročitajte i…

Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3