Reciklirano mlijeko ll – Čobanković i Croatiastočar ne postoji reciklirano mlijeko
Ako je suditi po danas objavljenom tekstu u Vjesniku, saga o recikliranom mlijeku o kojoj smo ovdje već pisali završila je tamo gdje priče ovakvog tipa inače obično započinju – u medijima. Za razliku od nekih ranijih napisa u jednom našem dnevnom listu, ovdje je druga strana priče zatražena od struke; oglasio se tako ministar Čobanković, a očitovalo se i gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar – pretpostavke su zamijenjene činjenicama, a panika ugašena razumom – ne postoji reciklirano mlijeko. Odnosno, mlijeko se u Hrvatskoj nakon isteka roka trajanja, ali ponovno pasterizirano, ne vraća u prodaju. Svi oni koji su zbog hoaxa o navodnoj višestrukoj pasterizaciji mlijeka (i to na vrtoglavih 190 Celzijevih stupnjeva) zastali prije gutljaja svoga omiljenog napitka ili pak panično okretali tetra pak ambalažu u potrazi za tajnim kodom koji će im otkriti koliko je puta mlijeko “reciklirano”, mogu odahnuti.
Podsjetimo, sve je krenulo s lažnim, uzbunjujućim, hoax-mailom, zbog kojega su se potrošači sa sumnjičavim upitima obraćali proizvođačima mlijeka. Tragom toga, Večernji list još je prije mjesec dana istražio priču pa je utvrđeno da niti jedna od informacija iz spornog maila nema činjeničnu težinu, čemu u prilog govori i to, što se ovom temom ni inače vrlo aktivna i agilna forumska populacija nije značajnije pozabavila.
Ipak, prije kojih dvadesetak dana, vjerojatno u nedostatku žešćih senzacija za buđenje odmorima uspavanog čitateljstva, jedna je dnevna novina objavila priču zbog koje se svatko tko pije mlijeko mogao osjećati, u najmanju ruku, kao pripadnik rijetke, gotovo posve izumrle vrste koja eto, namjerno izbjegava prihvatiti “činjenicu” da pije “reciklirano mlijeko”. Pritom nije kontaktiran navodni potpisnik hoaxa, slovenski mikolog dr. Andrej Gregori (obratite pažnju na doktorovu struku), što je inače uputno učiniti u svrhu vjerodostojnosti priče. Na naše upozorenje, pogreška je ispravljena, a reciklirano je mlijeko završilo u kanalizaciji potrošenih tema, gdje mu je i mjesto.
No sporni hoax – mail, iako sve sporije, nije prestao kružiti, jer je poznato kako smo, u želji da budemo “informativni”, a svoje prijatelje upozorimo na sve moguće i nemoguće opasnosti ili zaštititi njihova računala od kvarova raznih vrsta, skloni proslijediti im kojekakve mailove koji nas svojim sadržajem na to i eksplicitno potiču (poznato vam je ono: pošaljite ovaj mail na što više adresa, inače…).
Nedavno je tako i u srbijanskim medijima objavljena priča o navodnom recikliranju mlijeka, što uz mail koji je u Hrvatsku došao iz Slovenije, znači da se priča proširila po regiji. Kako je u pitanju dezinformacija s potencijalom da nanese štetu mljekarskoj industriji, od koje što izravno, a što neizravno živi značajan broj hrvatskih obitelji, a i zbog toga što je mlijeko zdrava i poželjna namirnica, bilo je vrijeme da se tema u Hrvatskoj ponovno medijski obradi. Tako je za Vjesnik ministar Čobanković rekao da “suvremena prerađivačka industrija mlijeka, a Hrvatska ima 84 posto mlijeka EU-kvalitete, ne poznaje mogućnost vraćanja starog mlijeka u ponovnu preradu. Radi se o sljedivosti proizvoda od mliječne farme do stola, što znači da nema mogućnosti da se staro mlijeko ponovo prerađuje.” Direktor Croatiastočara, Branko Bobetić, objasnio je kako se sličan neistinit napis u Sloveniji pojavio uoči ove turističke sezone, kada i potrošnja mlijeka raste. Dodao je i da se prvi napis o recikliranom mlijeku koje se navodno vraća u mljekare iz trgovačkih lanaca i ponovo prerađuje, pojavio još lani u Italiji te zaključio da takva mogućnost ponovne prerade mlijeka naprosto ne postoji.
Razloga za strah od mlijeka, dakle, nema. Time koliko je mlijeko zdravo, korisno, potrebno ili pak ne, trebaju se baviti stručnjaci – nutricionisti i liječnici, ali jedno je sigurno – ne pijemo mlijeko pasterizirano više puta nakon isteka roka trajanja, takvog mlijeka nema na tržištu.
Je li u pitanju pokušaj namjernog “miniranja” mljekarske industrije ili smo naprosto po prirodi takvi da radije vjerujemo u zabavnu laž s primjesama konspiracije moćnika i još nekih “začina”, negoli u prizemnu istinu (koja je, k tomu, tako dosadno dostupna i bjelodana), svatko će zaključiti za sebe. No, recikliranom se mlijeku mora priznati barem jedno – pokazalo je koliko velik broj ljudi nije svladao osnovnoškolsko gradivo – kamo spada definicija pasterizacije. Razonode radi, možda i najbolji osvrt na opasnosti koje vrebaju iz mlijeka pronašli smo na forumu “seljaci online”. Pogledajte što vam se može dogoditi pokušate li, iz dosade ili znatiželje, u vlastitoj kući “pasterizirati” mlijeko ga na 190˚C.
Oznake: reciklirano mlijeko, reciklirano mlijeko u HrvatskojPročitajte i…