Bijedan odaziv, ali veliki pobjednici

Izlaznost na drugom krugu lokalni izbora gotovo je u svim gradovima bila lošija nego u prvom krugu, što i nije iznenađenje jer je drugi krug uvijek lutrija, prije svega za kandidate za župane koji su većinu gradonačelnika dobili u prvom krugu, pa je teško motivirati birače da ponovno glasaju. Iz perspektive izbora općenito, odaziv birača je bio prilično nizak, iako su personalizirani lokalni izbori, ponovno vratili žar u izborne kampanje za iste, te negdje povećali izlaznost i do 50 posto u odnosu na prethodne.

Otkuda takva nezainteresiranost građana tko će im vladati županijom, gradom ili općinom? Gledano iz perspektive kandidata postavlja se pitanje mijenjaju li išta dva tjedna kampanje između dva kruga?

Manji odaziv u drugom krugu nego li u prvom bio je i očekivan: oni koji favoriziraju vodećeg kandidata iz prvog kruga misle da će taj i tako pobijediti, posebice ukoliko je razlika u glasovima bila velika, a oni drugi vjeruju da ionako nemaju neku mogućnost nešto promijeniti.

Prisutna je i velika indiferentnost prema aktualnim zbivanjima, nerijetko potaknuta nezadovoljstvom kandidatima ili općom političkom apatijom. Bilo bi dobro da je Državno izborno povjerenstvo ili pak Vlada doskočila problemu intenzivnom kampanjom poticanja građana da daju svoj glas, poput one pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, ali od toga ništa, vjerojatno su procijenili da poticanje visoke izlaznosti škodi njihovim kandidatima (a sad vi sami pokušajte zaključiti koji su to njihovi kandidati:-). Tek su rijetki hvalevrijedni slučajevi krenuli u tom smjeru.

U hrvatskoj metropoli bilo je jasno da Josipu Kregaru samo čudo može pomoći, a rezultati pokazuju premoć trenutnog i budućeg gradonačelnika. Što se odaziva tiče, on je u skladu s dosad napisanim – 33,64 posto. Milan Bandić tako nastavlja svoju vladavinu s 61,82 posto osvojenih glasova ili preračunato s tek 20 posto od ukupnih glasova u Zagrebu. Što se uklapa u teoriju 20:80 – da u načelu 20 posto glasača kroz ovakav izborni sustav odlučuje o tome tko će vladati s preostalih 80 posto. HDZ je s takvom količinom glasova već drugi mandat na vlasti u državi. No, pravo je svakoga od nas odlučiti što ćemo raditi na izborni dan.

Što se županija tiče, u Istri je primjerice bilo vidljivo što po prvom krugu, što po istraživanjima da Ivan Jakovčić ide dalje kao župan u svoj treći mandat. Odaziv u odlučujućem krugu je bio skromnih 37,66 posto. Njegov protukandidat, medijski promoviran kao moguće iznenađenje ovih izbora, Plinio Cuccurin potučen je do koljena.

Važna značajka ovih primjera je nastavak mandata dosadašnjih lidera, do promjene nije došlo, niti se ona realno očekivala među ljudima u struci, iako se po medijskoj buci moglo štošta očekivati. Pouka – radije vjerujte pravim istraživanjima, nego medijima. Inače su se u ovoj kampanji istraživanja koja je radio Ipsos Puls pokazala vrlo vrijednim alatom, naravno za one koji su ih znali pročitati, što je znak da su politička istraživanja u Hrvata postala jako ozbiljan posao. Za one ostale uvijek postoje i alternative poput – Rentanketa.

Prava bitka se dogodila u Dubrovniku. Andro Vlahušić je svrgnuo Dubravku Šuicu, a odaziv birača je preko 44 posto. Zgodno je nadodati da se bivša gradonačelnica čak i rasplakala pri primitku rezultata. Vlahušić je Šuicu pobijedio znatno većom razlikom glasova nego u prvom krugu. Da li je tome doprinijela dodatna kampanja ili birači Pera Vićana koji je podržao Andra u drugom krugu?

U Splitu je Željko Kerum pobijedio Ranka Ostojića s razlikom od otprilike 16 posto. Ujedno je 44,28 posto Splićana izašlo na izbore, dok ih je u prvom krugu izašlo 46,67 posto, što pokazuje da su oba kandidata zadržala tenziju kod svojih birača do samog kraja drugog kruga.

I Velika Gorica je bila poprištem iznimno žestoke kampanje, a vlast je u konačnici promijenjena. Novi gradonačelnik je Dražen Barišić s 54,99 posto. Glasovanju je pristupilo 42,48 posto građana. Mislim da se nakon ovog slučaja u Velikoj Gorici, ali i u Dubrovniku, negativna kampanja protivnika više neće tako olako ignorirati, jer vidimo do čega je dovela. Pa Piculu su uništila dva plakata?

U Osijeku je pobjedu odnio Krešimir Bubalo, kako je bilo i za očekivati sudeći što po kampanji, što po nedavnim događanjima oko Branimira Glavaša, što zbog Ante Đapića. 38,97 posto Osječana je izašlo na izbore.

Je li biračima u odluci pomoglo dodatnih dva tjedna do drugog kruga? Pa i nije baš, kako se čini. Svi ovi pobjednici su vodili i u prvom krugu. Do šokantnih preokreta nije došlo. Iznimka koja potvrđuje pravilo je Davorko Vidović koji je bio pobjednik u prvom krugu, ali je u konačnici izgubio za svega 250 glasova. Da li je Pintariću pomogla dodatna dvotjedna kampanja ili je više koristi imao od naknadne podrške HSP-a u drugom krugu? Ili je Davorko Vidović zaboravio ono nije gotovo dok ja ne kažem da je gotovo, pa je malo zaspao kod brojanja glasova?

Cjeloviti rezultati lokalnih izbora nalaze se na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Kliknite na link za više tekstova na temu lokalni izbori.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3