CRO Demoskop: Doživljaj rada Vlade RH – medeni mjesec polagano curi

U nastavku donosimo redovito mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop (ovomjesečno istraživanje provedeno 1. i 2. ožujka). Promocija plus redovito mjeri i odnos hrvatskih građana/ki prema politici Vlade RH i to kroz dva parametra: ocjena rada i potpora politici Vlade (uključujući i doživljaj glavnih vladinih politika: gospodarska, vanjska, javne financije, socijalna politika i borba protiv korupcije).

Vlada Zorana Milanovića početkom ožujka uživa potporu 61,9 posto hrvatskih građana, što je za 7,4 postotna boda slabija podrška od one prije mjesec dana (početkom veljače je iznosila 69,3%). S druge strane, vladinu politiku ne podržava 23,6 posto građana (početkom veljače 17,4%).

U analizi podrške pojedinih vladinih politika najniža je potpora zabilježena u području javnih financija i to svega 34,1% u odnosu na 42,3% prije mjesec dana. Ovaj rezultat nimalo ne iznenađuje obzirom na događaje u ovoj sferi u posljednjih mjesec dana (donošen „štedljivi“ Državni proračun; promjene u poreznom sustavu uz povećanje PDV-a). Druga najniža potpora zabilježena je za gospodarsku politiku i ona je početkom mjeseca iznosila 43,1% (prema 51,6% iz veljače). Tako niti investicijski plan potpredsjednika Čačića nije uspio umanjiti učinak završetka „medenog mjeseca“ hrvatskih birača i nove vlasti. Zanimljivo je da se kod vladine socijalne politike potpora zadržala na gotovo istoj razini (sad 48,4% prema 48,6% iz veljače). Posljednja dva područja bilježe nešto bolje rezultate: vanjska politika (54,6% građana podržava vanjsku politiku) i aktivnosti na suzbijanju korupcije (58,7%).

Vlada je za svoj rad početkom ožujka dobila solidnu trojku. Međutim, prosječna ocjena rada od 2.94 nešto je niža od prosječne ocjene iz veljače kad je iznosila 3.10). Najbolju ocjenu Vlada bilježi među glasačima Kukuriku koalicije: HSU    3.75; SDP 3.65; HNS            3.53; IDS 3.50. S druge strane najniže su ocjene zabilježene među apstinentima (2.25) i glasačima HDZ-a (2.34).

Osim ocjene rada Vlade RH, istraživanje je bilo usmjereno i na ocjenu rada Predsjednika Republike i Hrvatskog sabora. Predsjednik Josipović bilježi ocjenu od 3.87 što je za 0.6 postotnih poena slabiji rezultat od onog zabilježenog početkom veljače. Najbolju ocjenu predjednik Josipović bilježi među glasačima lijeve koalicije (HSU 4.50; SDP 4.40; HNS 4.21; IDS 4.00). S druge strane su glasači dvije pravaške stranke (HSP dr. Ante Starčević 2.91; HSP 2.75).

Hrvatski je sabor za svoj rad ocjenjen vrlo slično kao i početkom veljače (sada 2.84 prema 2.82 prije mjesec dana). I u ovom su slučaju birači Kukuriku koalicije bili najnaklonjeniji u ocjenjivanju rada Sabora: IDS 4.13; HSU 3.83; SDP 3.44; HNS 3.32. Najnižu ocjenu dali su apstinenti (2.07) i glasači HDSSB-a (2.25).

Bit će vrlo zanimljivo pratiti dalji tijek mandata vladajuće većine kroz ocjenu rada i podršku politici Vlade. Prema ocjenama iz ožujka naslućuje se polagani završetak „medenog mjeseca“ s hrvatskim biračima i početak kritičnijeg odnosa prema politikama Milanovićeve vlade. Dalji smjer potpore ovisiti će najviše o uspjesima ili neuspjesima vladinih mjera. U tom smislu dobra komunikacija neće moći ništa promjeniti niti popravljati ako ne bude dobrih rezultata vladine politike.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3