CRODemoskop: HDZ i koalicija desnog centra u vodstvu

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno zadnjeg dana travnja i prvog radnog dana u svibnju (30.04. i 02.05.), pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u, ali i HDZ-ovo preuzimanje vrha ljestvice izbornih preferencija. Ovakav raspored na vrhu u redovitim mjesečnim istraživanjima CRO Demoskop nije bio još od listopada 2008. godine. Od ostalih stranaka vidljiviji rast zabilježio samo ORaH Mirele Holy koja je još uvijek na pozitivnom valu izborne potpore. Ovo su glavni nalazi ovomjesečnog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji tri tjedna prije prve provjere na izborima (za Europski parlament).

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ je nakon više od pet i pol godina zasjeo na sam vrh ljestvice, a ispred SDP-a, Oraha, Hrvatskih laburista, HNS-a i Nacionalnog foruma. Tako HDZ početkom svibnja bilježi izbor od 20,2 posto (isti rezultat kao i u prethodna dva mjeseca). Ova promjena na vrhu posljedica je dva paralelna procesa: prvi su vezani uz političke protivnike (razočarenje birača SDP-a i vladajuće koalicije, sve češće afere koje se vežu uz viđenije članove SDP-a, sve vidljivije pukotine među članovima Vlade, komunikacija premijera s političkim protivnicima i javnošću), dok su drugi vezani uz vodeću oporbenu stranku (vidljiva promjena političke retorike i udaljavanje od ideologijskih tema i prošlosti a prema gospodarskim sadržajima). Sada je SDP drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 19,7 posto (prema 20,7 posto prije mjesec dana, odnosno 24,8 posto prije godinu dana). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze još Orah i Hrvatski laburisti. Orah je najveći dobitnik u posljednjih mjesec dana i stranka Mirele Holy se drugi mjesec zaredom udomaćila na trećem mjestu (ovaj put s s izborom od 9,9 posto prema  7,8% iz travnja). Tako je Orah postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra čime su ugrozili dosadašnju poziciju Laburista koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih glasova. Hrvatski su laburisti sada četvrta stranka s izborom od 7,4 posto (jednako kao i prošli mjesec). HNS se u ovomjesečnom istraživanju otklizao na 3,4% (s 4% iz travnja), dok šesto mjesto dijele Nacionalni forum Nikice Gabrića i HSS s izborom od 3,3%. Na ljestvici s rejtingom stranaka koje nisu među “ostalima” još su: HDSSB (2,4%), Hrast (2,0%), Hrvatska zora (2,0%), HSP Ante Starčević (1,8%), NL Milana Bandića (1,6%), HSLS (1,4%), HSP (1,4%), IDS (1,2%), Novi val Ljube Jurčića (0,9%), NL Ivana Grubišića (0,8%) i HSU (0,8%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,1%. Veliki je udio i neodlučnih birača (14,5 posto, što je za 8,6 postotnih poena manje od prošlogodišnjeg svibnja).

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 26,1 posto (prema 23,9 posto iz travnja), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 25,4 posto na drugom mjestu (u travnju 26,5%). Slijede dvije stranačke liste: Orah (10,0%) i Hrvatski laburisti (8,1%). Još dvije liste na ovoj ljestvici prelaze izborni prag: Savez za Hrvatsku sa 6,8 posto i koalicija Nacionalni forum-HSLS-PGS-Lista za Rijeku (5,1%). Bit će zanimljivo pratiti trendove novih lista, posebno u susret izborima za Europski parlament.

Predsjednik Josipović je i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 33,4% (prošli mjesec 31,7%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici i drugi mjesec zaredom zauzima Mirela Holy s izborom od 9,8% (prema 9% iz travnja). Slavko Linić drži treće mjesto s izborom od 5,9% (u odnosu na prošlomjesečnih 6%). Dragutin Lesar je četvrti (4,5% izbora), a slijede Kolinda Grabar Kitarović (4,1%), Milan Bandić (3,2%), Zoran Milanović (2,4%), Ruža Tomašić (2,3%), Tomislav Karamarko (2,2%) i Vesna Pusić (1,7%).

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara i ovaj mjesec drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 30,6 posto izbora (prema 31% iz travnja). Aktualni premijer Milanović bilježi sve manji zaostatak na ovoj lejstvici “negativaca” te je trenutno na drugom mjestu s izborom od 28,5 posto (prije mjesec dana 28,2%). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije političke osobe (sada 10,5%). Slavko Linić s izborom od 7,7 posto drži četvrto mjesto (prema prošlomjesečnih 5,4%). Presuda bivšem premijeru Sanaderu u aferi Fimi media i dalje ga drži visoko na ljestvici najnegativnijih hrvatskih političara (4,4%). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političara još su Željko Jovanović (2,1%), Marina Lovrić Merzel (2,0%), Ivo Josipović (1,1%), Nadan Vidošević (0,9%) i Radimir Čačić (0,8%).

Redoslijed na vrhu prethodnih dviju ljestvica (pozitivni i negativni doživljaj hrvatskih političara) potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana/ki odabrani političar pozitivan ili negativan). Predsjednik Josipović je pozitivan za 74,7% građana/ki (prema 74,6% iz travnja), dok je negativan za 15,2% (prije mjesec dana 16,9%). Zoran Milanović je pozitivan za 25,6% ispitanika/ca (u travnju 28,5%), a negativan za 65,9% (u travnju 65,5%). Tomislav Karamarko pozitivan je za 16,1% građana/ki (15,8% u travnju), dok je za njih 71,7% negativan (u travnju 77,1%). Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić je pozitivna za 38,6 posto građana/ki (u travnju 41,8%), a negativna za 46,5 posto (u travnju 48,3%). Mirela Holy pozitivna je za 72,6% građana/ki, a negativna za 14,9%. Dragutin Lesar pozitivan je za 53,7% građana/ki, dok je za njih 24,4% negativan. Predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko je pozitivan za 52,6% građana/ki, a za 20% negativan. Branko Hrg je pozitivan za 22,4%, a negativan za 20% hrvatskih građana/ki. Ruža Tomašić je pozitivna za 37,2%, a negativna za 46,7% građana/ki.

U posljednjem istraživanju gospodarska kriza u zemlji najvažnija je tema iz proteklog mjeseca za 27,1 posto hrvatskih građana. Slijedi uhićenje sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel s izborom od 19,9%. Na trećem je mjestu jedna “nedomaća” tema: događaji u Ukrajini s izborom od 16,2%. Još je jedna tema zabilježila nešto češći izbor: trošarine na gorivo i telekomunikacijske usluge (7,8%). Svi su ostali događaji zabilježili izbor rijeđe od 5 posto.

Vlada RH u svom dvadeset i osmom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 24,6 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 25,1%), dok vladinu politiku ne podržava 60,8 posto građana (prema 60,3 iz travnja) uz 14,6 posto neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila mršavu dvojku (2,02). Predsjednik republike je ocjenjen s četvorkom (3,59), dok je su za svoj rad zastupnici u Hrvatskom saboru dobili 2,03.

 

*Istraživački projekt CRO-Demoskop agencija Promocija plus provodi redovito od siječnja 2004. g.

Istraživanje se provodi prva dva radna dana u mjesecu na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu; standardna greška uzorka: ±2,7% uz razinu pouzdanosti od 95%.

 

Oznake: , , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3