CRODemoskop: Tko drži stabilnu prednost?

U potpunosti vam prenosimo redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus. Istraživanje koje prati i istražuje političke preferencije u Hrvatskoj provedeno početkom srpnja.

Rezultati pokazuju da je HDZ i koalicija desnog centra u stabilnoj prednosti, Ivo Josipović dominira na ljestvici najpozitivnijeg političara, dok Milanović najnegativnijeg.

▪ Nastavljen negativni trend SDP-a, HDZ u vodstvu

▪ Koalicija desnog centra okupljena oko HDZ-a u prednosti ispred lijeve koalicije koju okuplja SDP

▪ Ivo Josipović dominira na ljestvici odabira za najpozitivnijeg političara, M. Holy druga, raste izbor K. Grabar-Kitarović koja je sada treća

▪ Milanović preuzeo palicu najnegativnije doživljenog domaćeg političara i nakon osamnaest mjeseci s vrha ljestvice potisnuo T.      Karamarka

▪ Problemi oko isplate pomoći HCK u poplavljenim dijelovima Slavonije najznačajnij događaj mjeseca

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno početkom ovog mjeseca (01.-03.07.), pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u uz povećanje prednosti HDZ-a na ljestvici stranačkih izbornih preferencija. Od ostalih stranaka vidljiviji rast je zabilježio samo ORaH Mirele Holy, dok je potpora Hrvatskim laburistima u značajnom padu. Ovo su glavni nalazi prvog postizbornog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji.

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ je zadržao vrh ljestvice, a ispred SDP-a, Oraha, HNS-a dok je nekad treća stranka, Hrvatski laburisti, sada tek na šestom mjestu. Tako HDZ početkom srpnja bilježi izbor od 23,1 posto (prema 22,9 posto iz lipnja, ali i 21,1 posto iz prošlogodišnjeg srpnja). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 19,1 posto (prema 19,6 posto prije mjesec dana, odnosno 25 posto prije godinu dana). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo Orah, stranka Mirele Holy koja se učvrstila na trećem mjestu (ovaj put s izborom od 12,6 posto prema 12,3% iz lipnja). Tako je Orah postao najvažniji alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra čime su ugrozili oduzeli značajan dio birača Laburista koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih glasova. HNS u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbornu potporu od 3 posto (2,9% iz lipnja), a slijedi HSS sa 2,9 posto. Hrvatski su laburisti najveći gubitnik europskih izbora (barem ako je suditi prema padu rejtinga ove stranke). Sada su Laburisti tek na šestom mjestu s izborom od 2,7 posto (prije mjesec dana 4,2 posto). Na ljestvici s rejtingom stranaka koje nisu među “ostalima” još su: NL Milana Bandića (2,3%), HSP dr. Ante Starčević (2,2%), HDSSB (2,0%), Hrast (1,8%), Hrvatska zora (1,5%), HSP (1,5%), IDS (1,2%), HSLS (1,1%), NL Ivana Grubišića (0,8%), Nacionalni forum (0,8%), HSU (0,7%), BUZ (0,5%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,3%. Veliki je udio i neodlučnih birača (17,9 posto).

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 28,3 posto (prema 28,2 posto iz lipnja), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 23,3 posto na drugom mjestu (u lipnju 24,6%). Slijede stranačka lista Orah (13,4%), dok Savez za Hrvatsku s izborom od 5,6 posto drži četvrto mjesto. Hrvatski laburisti su i na ovoj ljestvici zabilježili vidljiv pad u odnosu na prošlomjesečno istraživanje (sada 2,5 posto prema lipanjskih 3,9%).

Predsjednik Josipović je i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 30,9% (prošli mjesec 31,7%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Mirela Holy s izborom od 10,5 posto. Kolinda Grabar Kitarović, s izborom od 8,6 posto, treći je izbor za najpozitivniju političku osobu u zemlji (prošli mjese 5,4%). Tonino Picula na valu osobnog izbornog uspjeha u nedavnim europarlamentarnim izborima porastao je u izboru za najpozitivnijeg hrvatskog političara i s izborom od 5,7 posto je na četvrtom mjestu. Slijede Milan Bandić (3,8%) i Ruža Tomašić (2,9%). Premijer Milanović je na sedmom mjestu s izborom od 2,8 posto, a slijede ga Tomislav Karamarko i Andrej Plenković (s izborom od 2,4 posto). Listu s deset najpozitivnijih hrvatskih političara zatvara Dragutin Lesar s izborom od 1,6 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara po prvi je put zaposjeo Zoran Milanović, koji je s tog mjesta nakon osamnaest mjeseci potisnuo političkog rivala Tomislava Karamarka. Premijer i predsjednik stožerne stranke aktualne Vlade Z. Milanović najnegativniji je hrvatski političar za 33,4 posto hrvatskih građana (prošli mjesec 29,7%). Tomislav Karamarko je sada drugi s ovomjesečnih 30,9 posto izbora (prema 30,4% iz lipnja). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije političke osobe (sada 11,1%). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političara još su Ivo Sanader (4%), Slavko Linić (3%), Ivo Josipović (1,5%), Željko Jovanović (0,9%), Radimir Čačić (0,8%), Nadan Vidošević i Marina Lovrić Merzel (oboje po 0,7%).

Redoslijed na vrhu prethodnih dviju ljestvica (pozitivni i negativni doživljaj hrvatskih političara) potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana/ki odabrani političar pozitivan ili negativan). Predsjednik Josipović je pozitivan za 75,4% građana/ki (prema 74,1% iz lipnja), dok je negativan za 17,6% (prije mjesec dana 16,5%). Zoran Milanović je pozitivan za 21,4% ispitanika/ca (u lipnju 22,9%), a negativan za 69,4% (u lipnju 68,4%). Tomislav Karamarko pozitivan je za 22,8% građana/ki (17,1% u lipnju), dok je za njih 65,7% negativan (u lipnju 70,7%). Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić je pozitivna za 37,4 posto građana/ki (u lipnju 39,4%), a negativna za 50,2 posto (u lipnju 46,9%). Mirela Holy pozitivna je za 73,7% građana/ki, a negativna za 13,7%. Predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko je pozitivan za 55% građana/ki, a za 19,8% negativan. Branko Hrg je pozitivan za 22,3%, a negativan za 17,6% hrvatskih građana/ki. Ruža Tomašić je pozitivna za 38,6%, a negativna za 47,3% građana/ki. U prvom mjerenju percepcije HDZ-ove kandidatkinje za hrvatsku predsjednicu Kolinde Grabar Kitarović utvrđeno je kako je ona pozitivna za 60,5 posto ispitanika/ca, dok je za njih 14,2 posto negativna (uz 19,8 posto onih koji nemaju stajalište o njoj i 5,5 posto koji za nju nisu čuli).

U posljednjem istraživanju problemi s isplatom humanitarne pomoći od strane Hrvatskog Crvenog križa za poplavljene u Slavoniji najvažnija je tema iz proteklog mjeseca za 25,5 posto hrvatskih građana. Slijedi sukobi u SDP-u i isključivanje Slavka Linića s izborom od 18,7 posto, dok je gospodarska kriza u zemlji na trećem mjestu s izborom od 17,7 posto. Još samo Svjetsko nogometno prvenstvo i nastup Hrvatske bilježe nešto vidljiviji izbor (15,2%). Svi su ostali događaji zabilježili izbor rijeđe od 3 posto.

Vlada RH u svom tridesetom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 22,3 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 21,6%), dok vladinu politiku ne podržava 65,1 posto građana (prema 61,6 iz lipnja) uz 12,7 posto neodlučnih. Za svoj je rad Vlada RH dobila čistu dvojku (2,0). Predsjednik republike je ocjenjen s 3,45, dok su za svoj rad zastupnici u Hrvatskom saboru dobili 2,09.

 

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3