CRO Demoskop za listopad – Potpora ulasku u EU više ne oscilira

U cijelosti vam donosimo danas objavljene rezultate mjesečnog istraživanja CRO Demoskopa o potpori građana za ulazak u EU. Istraživanje o potpori političkim strankama CRO Demoskop objavio je prije nekoliko dana.

Istraživanje je provođeno  3. i 4. listopada, a anketa je proveden u okviru istraživačkog projekta CRO Demoskop.

U okviru redovitih mjesečnih istraživanja javnog mnijenja CRO Demoskop i Promocija plus redovito mjere i odnos hrvatskih građana/ki prema hrvatskom članstvu u EU i to kroz najjednostavniji parametar: kretanje potpore/protivljenja članstvu u ovoj zajednici europskih država i naroda.

Završetak pristupnih pregovora i utvrđivanje datuma ulaska u EU osnažili su potporu hrvatskih građana/ki članstvu zemlje u zajednici europskih država i naroda. Međutim, utvrđivanje načelnog datuma potpisivanja pretpristupnog ugovora nije imao neki snažniji utjecaj na kretanje potpore članstvu.

Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su potporu hrvatskom članstvo u EU od 56,6% (u odnosu na 56,1% ispitanika/ca iz prošlomjesečnog istraživanja). Tako je nakon presude hrvatskim generalima koja je utjecala na najnižu potporu članstvu u EU od početka mjerenja (44,6%), posljednjih pet mjeseci povećan broj pristaša hrvatskog članstva za 12 postotnih poena. S druge strane, usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za 7 postotaka (s lanjskih 49,6% na sadašnjih 56,6%).

Protiv hrvatskog članstva u EU početkom listopada izjasnilo se 33,3% hrvatskih građana/ki, u odnosu na prošlomjesečnih 33,8%. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 10,1% neodlučnih.

Kad bi se u ovom trenutku organizirao referendum o hrvatskom pristupanju EU 62,3% ispitanika/ca sigurno bi izašlo, 13,8% njih bi vjerojatno izašlo na referendum, a njih 8,8% vjerojatno, a 10,4% sigurno ne bi izašlo na neposredno izjašnjavanje o pristupanju. Među građanima/kama koji bi izašli na referendum za ulazak u EU bi se izjasnilo 61,0% ispitanika/ca (sigurno ZA 47,1%, a vjerojatno ZA 13,9%), dok je njih 30,4% PROTIV (11% vjerojatno i 19,4% sigurno protiv).

Svakako će naredni mjeseci biti izrazito važni u utvrđivanju odnosa hrvatskih građana/ki posebice u svjetlu dva važna procesa: državna informativna kampanja o EU i stranačke predizborne kampanje za Hrvatski sabor. Dok je prvi proces od državnog značaja, ovaj drugi za cilj ima partikularne interese političkih stranaka. Hrvatska će svoju političku zrelost potvrđivati upravo kroz odvijanje (odvajanje!) ova dva procesa od kojih svaki ima svoju ulogu i poziciju. To je test i za poziciju i opoziciju, za pobornike i protivnike članstva u EU.

Oznake: , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3