CROBAROMETAR: Vodeće opcije blago pale, a broj neodlučnih sve veći

Nogomet je u prošlom mjesecu bio ne najvažnija sporedna, već najvažnija stvar na svijetu. Koliko se euforija koja je vladala Hrvatskom odrazila na rejtinge stranaka i podršku Vladinim potezima, Dnevnik Nove TV donosi u najnovijem Crobarometru.

HDZ I SDP NA ISTOJ RAZINI

Unatoč općem pozitivnom raspoloženju u odnosu na mjesec ranije i rastu općih pokazatelja, na političkoj karti, zapravo se malo toga promijenilo kada je u pitanju podrška strankama.

HDZ u srpnju ima 27,1 posto potpore birača, a SDP 18,3 posto, čime su praktički ostali na istoj razini kao i mjesec ranije.

Živi zid, međutim, nastavlja trend pada. U odnosu na prošlomjesečnih 13,8 sada im ispitanici daju podršku od 12,3 posto.

Podjednako kao i prošli mjesec stoji i MOST sa 7,8 posto podrške ispitanika.

KAKO STOJE OSTALE STRANKE, PA I KOALICIJSKI PARTNERI PREMIJERA PLENKOVIĆA?

Stranka Milana Bandića može računati na 3,7 posto potpore, Pametno je na 3,1 posto, a HSS na 3 posto. Regionalna opcija IDS na nacionalnoj razini uživa potporu od 2,7 posto birača, dok je HSU na 1,9 posto. Reformisti Radimira Čačića uživaju potporu 1,6 posto birača, Neovisni za Hrvatsku 1,5 posto, a HNS 1 posto. Stranka Glas srpanj završava potporom od 0,8 posto, Hrast je na 0,5 posto, a ostale stranke zajedno imaju 5,1 posto podrške birača. Neodlučnih je 9,6 posto.

OPĆI POZITIVNI DOJAM O KRETANJU ZEMLJE PORASTAO
Iz ovomjesečnog istraživanja očito je da je opći pozitivni dojam o kretanju zemlje porastao. 21 posto ispitanika smatra da je smjer dobar, u odnosu na prošli mjesec kada se pozitivno izrazilo 18 posto ispitanika. Međutim, iako je veći broj optimista u odnosu na lipanj, i dalje je izrazito visok postotak ispitanika koji misle da zemlja ne ide u dobrom smjeru – njih 72 posto. Ne zna njih 7 posto.

ODOBRAVAJU LI GRAĐANI ODLUKE I POTEZE VLADE ANDREJA PLENKOVIĆA?I u ovom segmentu brojke u korist radu Vlade rastu, ali i dalje su dosta daleko od 31 posto podrške u veljači, kada govorimo o ovoj godini. Poteze Banskih dvora uglavnom odobrava 27 posto ispitanika, što je 3 posto više nego prošli mjesec, uglavnom ne odobrava njih 65 posto, dok ne zna 8 posto.
Da će se vladajuća koalicija održati na vlasti od kraja 2020. godine misli 76 posto građana. Suprotnog je mišljenja njih 18 posto, dok 6 posto ne zna.

NAPOMENA: Istraživanje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. srpnja ove godine, na slučajnom uzorku od 984 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/ -3,3%, a za rejtinge stranaka +/ -3,6%.

Originalni članak pročitajte ovdje.

Oznake: , ,

Pročitajte i…

Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3