CRODemoskop: HDZ i Karamarko još uvijek se traže

U nastavku prenosimo redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prvim danima studenog, pokazuje blagi rast izborne podrške stožerne stranke vladajuće koalicije uz istovremeni blagi pad izbora vodeće oporbene stranke. Uz ove dvije stranke još samo Laburisti prelaze izborni prag na nacionalnoj razini, a zabilježen je i rast potpore HSS-a i HNS-a. Ovo su glavni nalazi ovomjesečnog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji jedanaest mjeseci nakon parlamentarnih, ali i pola godine prije lokalnih izbora.

▪ SDP i dalje bilježi zamjetnu prednost pred HDZ-om, Laburisti stabilizirali potporu iznad 9%, a potpora HNS-u blago porasla

▪ Ivo Josipović dominira na ljestvici odabira najpozitivnijeg političara, Milanović drugi a Lesar treći

▪ Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i dalje političar s najnegativnijim doživljajem, Sanaderu pomoglo gostovanje na HTV-u; Karamarko porastao na ljestvici negativnog doživljaja

▪ Prosvjedi mljekara, afera s ispisima telefonskih poziva, prosvjedi radnika diljem zemlje i gospodarska kriza najznačajnije teme u proteklom mjesecu

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP je na prvom mjestu s izborom od 27,3 posto hrvatskih građana/ki što je za 5,8 postotnih poena slabiji rezultat od prvog postizbornog mjerenja, ali i nešto bolji rezultat od onog zabilježenog prije mjesec dana (kad je iznosio 26,7%). Istovremeno je potpora glavnoj opozicijskoj stranci pala za 0,3 postotna poena, odnosno s listopadskih 19,5% na ovomjesečnih 19,2%. Čini se kako izostajanje rezultata, ali i nepripremljenost za obnašanje vlasti, kadrovska lutanja kao niti niz nepopularnih poteza aktualne vladajuće garniture nije ugrozila vodeću poziciju SDP-a niti povećala izbor HDZ-a. Naime, glavna se opozicijska stranka nakon prošlogodišnjeg izbornog poraza još uvijek bori s vlastitim pozicioniranjem što je dijelom posljedica političkog nasljeđa proteklih godina, ali i unutarstranačkih razmirica koje traju od početka izborne kampanje za novo stranačko čelništvo. Trenutačna razina potpore HDZ-u pokazuje da još uvijek traje proces konsolidacije ove vrlo važne stranke na hrvatskoj političkoj sceni. Hrvatski su laburisti uvjerljivo treća stranka na ljestvici hrvatskih političkih stranaka s izborom od 9,6 posto. Nakon prošlomjesečnog “povijesnog” minimuma HNS je u ovomjesečnom istraživanju blago povećao svoju izbornu potporu koja iznosi 3,2% (u listopadu 3%). Zanimljiv je i porast potpore HSS-u koji je početkom ovog mjeseca zabilježio najveći ovogodišnji izbor od 3,1% (prije mjesec dana 2,6%). Tri su se stranke stisnule između 2% i 3% (HDSSB 2,7%, NL Ivana Grubišića 2,5%, HSP dr. A. Starčević 2,4%). Slijede četiri stranke s izborom između 1% i 2% (HSP 1,9%, HSLS 1,3%, IDS 1,2%, HSU 1,1%). Sve su ostale stranke zabilježile skupni izbor od 3,2%. Još uvijek je vrlo visok udio naših građana/ki koji ne znaju za koga bi glasovali (21,4%), uz izrazito visoki udio apstinenata u ukupnom uzorku.

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 36,9% izbora (prošli mjesec 35,9%) najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži premijer Milanović koji je s izborom od 8,2% potisnuo lidera laburista Dragutina Lesara na treće mjesto koji je izbor za najpozitivnijeg političara za 7,7% građana/ki. Željko Rohatinski je sad na četvrtom mjestu s izborom od 4,3% (prije mjesec dana 6%), a slijedi ministar financija koji s 4,2% izbora drži peto mjesto na ljestvici najpozitivnijih političara u zemlji. Među deset najpozitivnijih hrvatskih političara još su Ivan Grubišić (3,8%), Tomislav Karamarko (2,8%), Vesna Pusić (2,4%), Jadranka Kosor (1,4%), te Ruža Tomašić i Radimir Čačić (oboje po 1,2%).

Potpredsjednik Vlade Čačić još je prije četiri mjeseca potisnuo Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara te se i ovaj mjesec zadržao na vrhu. Tako je u posljednjem istraživanju Čačić najnegativniji hrvatski političar s izborom od 27,2% (prema 26,9% iz prošlog mjeseca), dok je Sanader na drugom mjestu s 19% izbora (prošli mjesec 22,8%, a ovom “ublažavanju” negativne percepcije vjerojatno je doprinijelo njegovo gostovanje na HTV-u u emisiji Nu2). Na trećem je mjestu Tomislav Karamarko koji je negativan izbor za 15,7% (prije mjesec dana 11,6%), dok su na četvrtom mjestu „svi političari“ koji su negativan izbor 11,6% hrvatskih građana/ki. Na petom je mjestu Zoran Milanović koji je triput rijeđi izbor za najnegativnijeg političara u odnosu na čelnika vodeće oporbene stranke (Z. Milanović s 5,3% prema Karamarkovih 15,7%). Među prvih deset “negativnih” političara još su Željko Kerum (4,1%), Vladimir Šeks (3,3%), Slavko Linić (1,9%), Jadranka Kosor (1,4%) i Andrija Hebrang (0,7%).

Redoslijed na vrhu pozitivnog i negativnog doživljaja potvrđuju i rezultati istraživanja koji se odnose na pojedinačne percepcije vodećih političara u zemlji (koje govore o tome za koliko je građana/ki pojedini političar pozitivan ili negativan). Na ovoj ljestvici pojedinačnih percepcija najbolji doživljaj ima predsjednik Josipović s netto pozitivnim doživljajem od 65,1 postotnih poena (netto doživljaj predstavlja razliku pozitivnog i negativnog doživljaja). Predsjednik Josipović je pozitivan za 78,1% građana/ki (prema 77,3% iz listopada), dok je negativan za 13,0% (prije mjesec dana 13,4%). Zoran Milanović je pozitivan za 55,7% ispitanika/ca (u listopadu 50%), a negativan za 34,3% (u listopadu 36,8%). Prvi je ministar u ukupnom doživljaju netto pozitivan 21,3 postotnih poena. Tomislav Karamarko pozitivan je 21,9% građana/ki (u listopadu 20,8%), dok je za njih 62,4% negativan (u listopadu 60,8%). Predsjednik HDZ-a je u ukupnom doživljaju netto negativan za 40,5 postotnih poena (prije mjesec dana 29,8). Novog je šefa HDZ-a po negativnoj percepciji nadvisio samo prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić koji je netto negativan 50,1 postotnih poena (prije mjesec dana 51,6). Čačićev pozitivan doživljaj ovaj mjesec iznosi 20,3% (prije mjesec dana 18,4%), a negativan 70,4% (prije mjesec dana 70%). Među ostalim stranačkim prvacima i istaknutijim političarima u zemlji najbolji doživljaj zabilježen je za Dragutina Lesara (netto pozitivan 48,5 postotnih poena), novoizabranog predsjednika Sabora Josipa Leku (47,5), a sličan rezultat bilježi i Ivan Grubišić (36,3). Nešto slabiji rezultat bilježe Ruža Tomašić (20,7) i Branko Hrg (9,1).

U posljednjem istraživanju četiri su teme zabilježile češći izbor za događaj/temu mjeseca: prosvjedi mljekara (10,5%), afera s ispisima telefonskih poziva (10,1%), prosvjedi radnika diljem zemlje (9,9%) i gospodarska kriza u zemlji (9,8%). Slijedi sedam tema s izborom iznad 4%: presuda Paravinji za ubojstvo A. Bilić (6,2%), prosvjed sindikata nastavnika i zdravstvenih radnika (4,9%), Milanovićev posjet Papi i Vatikanu (4,5%), uhićenje ubojice sa splitskog Marjana (4,4%), afera sa svećenikom fra Šimom Nimcem (4,3%), uhićenja u policiji zbog curenja informacija (4,0%), pogreb Borisa Šprema (4,0%). Tri su teme zabilježile izbor od oko 3 posto: afera s ispitima na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (3,8%), Izvješće Europske komisije (3,7%), ubojstvo kćeri iz samilosti (2,8%). Sve su ostale teme zabilježile rijeđi izbor od 2%.

Vlada RH početkom studenog uživa potporu 39,1 posto posto hrvatskih građana (prije mjesec dana 37,7%), dok vladinu politiku ne podržava 44,5 posto građana (prema 46,8% iz listopada) uz 15,5 posto neodlučnih. U odnosu na prošlomjesečne rezultate zabilježen je rast među podržavateljima (od 1,4 postotna poena), ali u usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači ta se podrška strmoglavo spustila (s tadašnjih 69,3 posto). Istovremeno, u proteklih se mjesec dana smanjio se i udio onih koji se protive vladinim politikama (za 2,3 postotna poena). Za ilustraciju porasta oponenata politici Vlade može poslužiti i podatak o udjelu protivnika politici Vlade iz veljače kada je takvih zabilježeno svega 17,4%.

Oznake: , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3