Da, u toj državi živimo – sporedni glumci u sapunici zarade dvostruku premijersku plaću

Nadamo li se svi vrhunski funkcionalnoj vlasti u kojoj sjede najveći domaći umovi? Naravno! Štoviše, očekujemo takvu vlast, to je onaj treći put ili mladi neiskvareni umovi koji se utopijski traže povećalima prije svakih izbora. Spasitelj će doći…

Nakon izbora – otrežnjenje. Poznata lica, stavovi i izjave. Kako to? Ti mladi lavovi postoje, ali rijetko će koji zalutati u politiku. Zašto? Pa to su pozicije koja zahtijevaju stalnu medijsku pozornost, nerealna očekivanja i, da se razumijemo, nerazmjernu plaću sa stupnjem društvene odgovornosti.

Kada gledamo priloge informativnih emisija u kojima se posjetitelje tržnica ili većih trgova upita što treba promijeniti u vlasti, svaki drugi odgovor bit će „Neka smanje svoje plaće!“ Nažalost, taj stav realno ocrtava domaće politički velikim djelom nekulturno biračko tijelo, koje predrasudno stigmatizira javno najodgovorniji posao. Zašto da se netko iznimno sposoban bavi politikom, ako za svoj posao neće biti plaćen sukladno odgovornosti i još će biti ocrnjen bez obzira na svoj rad!?

Parlamentarcima je redovito najdraža odluka smanjenje vlastitih plaća, jer to je jedini potez koji opća javnost odobrava. Pa i jedna od ključnih gospodarskih mjera raznih izbornih programa je smanjivanje plaća budućoj vladi. Je li to uopće gospodarska mjera? Ne, ministri, zamjenici i premijer i da za 2000kn smanje svoje plaće, bit će 40 000kn netto mjesečno više novca u proračunu. Da se našoj glomaznoj i vrlo inertnoj javnoj upravi plaća smanji za samo 10kn mjesečno, proračun bi za godinu dana bio bogatiji za skoro 30 milijuna kuna (ovo je tek procjena, jer zaposlene u javnom sektoru još nisu niti uspjeli izbrojati do kraja). E, to je već kakva takva gospodarska mjera. No, na taj potez bi graknula cjelokupna sindikalno-građanska-filozofskofakultetska javnost, zbog nepravde koja se nanosi radničkoj klasi. Bez obzira na to što je plaća u javnom sektoru 67% veća no ona u privatnom. Privatni je taj koji stvara i zarađuje da se isplate neprofitna kazališta i njihovi zaposlenici, koji u slobodno vrijeme snimaju sapunice za ne baš male honorare.

Je li vas iznenadila informacija da je plaća glumaca u sapunicama dvostruko veća no ona premijerke?

To bi se moglo shvatiti kao posljedica stava – političari ne valjaju, sapunice su ok, dobro dođu da „odmorimo mozak.“ Iz takvih banalnih stavova proizlazi ova besmislena razlika u plaćama.

Možda bi bio najbolji rasplet situacije bio da zamijenimo glumce za političare. I tako se političare proziva za konstantnu glumu, a glumce doživljava kao društvene uzore, etičke i moralne vrhuške društva. Pa neka se sapunice nastave na Markovom Trgu i Banskim dvorima, a neka im onda i plaća od 5000 eura!

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3