Domoljubi bez pokrića

Poznavanje riječi vlastite himne smatra se osnovom opće kulture i domoljublja. Tako u Hrvatskoj lijevi i desni, crni i crveni držeći ruku na srcu ili ne, pjevaju (naglas ili u sebi) riječi Lijepe naše. Rijetke su iznimke oni kojima autor himne nije poznat – tako je Milan Bandić u govoru koji je održao u OŠ Dragutina Domjanića izjavio kako mu je posebna čast slušati himnu u školi koja nosi ime autora iste. Bivši ministar i sadašnji gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin pokazao je da, iako mu je najljepše što je doživio bila Hrvatska himna izvođena na stadionu u Nürnbergu, ipak ne zna riječi te himne. Istaknuti SDP-ovac i cijenjeni gospodarstvenik Ljubo Jurčić osim nepoznavanja riječi, pokazao je da ne zna niti tko je uglazbio himnu njegove domovine (a podsjetimo se i jednog u nizu bisera bivšeg ministra Kirina – zvijezde Kiro prosviro):

Takve situacije su se dešavale i drugdje u svijetu. Tako belgijski premijer Yves Leterme iz reda demokršćana, nakon što je izjavio da su belgijski Francuzi preglupi da nauče flamanski, na novinarski upit da otpjeva belgijsku himnu počeo pjevati Marseljezu… Engleski novinari su zaključili da njihov ponajbolji igrač Wayne Rooney za razliku od svojih suigrača, nikad ne pjeva God save the queen prije utakmica reprezentacije zato što ne zna riječi.

Posebno je zanimljiv slučaj koji se odvija u Slovačkoj. Naime, Slovačka nacionalna stranka (koja je u vladajućoj koaliciji) donijela je prijedlog kontraverznog Domoljubnog zakona. Njime se nameće izvođenje nacionalne himne u državnim školama, vladi i parlamentu, javnim medijima, na javnim akcijama… Priča oko Domoljubnog zakona postala je planetarno poznata nakon što je lider nacionalističke stranke Jan Slota stranim novinarima rekao da je autor slovačke himne Nad Tatrama sijeva Jan Kral, iako ju je napisao Jan Matuška. Nakon toga je pokušao i recitirati stih himne, ali i tekst je pogriješio.

Još veće licemjerje pokazao je kalifornijski senator i žestoki borac protiv prava homoseksualaca Roy Ashburn. 55-godišnji konzervativni političar i otac četvero djece, nakon 14-godišnjeg senatskog staža i nekoliko mjera donesenih protiv prava homoseksualaca, izjavio da je on – homoseksualac! Naravno ne svojom velikom željom da izađe iz ormara, već zbog toga što ga je tjedan dana prije zaustavila policija (pijanog) prilikom vraćanja iz noćnog kluba kojeg uglavnom posjećuju homoseksualci.

Hrvatske političare je ideja o Domoljubnom zakonu zaintrigirala, pa im se preporuča da ukoliko ga žele predložiti u RH, dobro nauče svoju himnu. Za premijernu izvedbu u Saboru odmah bih preporučio tandem HNS-a Čačić/Pusić koji su svojom izvedbom Moje domovine zabavili Hrvate.

Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3