Droga u kampanji

Apsolutni hit ovogodišnje kampanje je priča o zloporabi droga. Često se moglo čuti ili pročitati kako netko od kandidata aludira da njegov protukandidat koristi nedozvoljene supstance. Neki su čak zaključili kako bi bilo dobro da se zakonom utvrdi obveza testiranja svih kandidata (još nije predloženo tko i kojom metodom bi to radio, u Istri su angažirali privatni laboratorij jer oporbeni kandidati nisu imali povjerenje u županijski Zavod za javno zdravstvo, dok aktualni župan nije imao povjerenje u privatni laboratorij).

Kako smo krenuli, pitanje je dana kada će netko predložiti da bi i dr. Sakoman morao biti stalni član Državnog izbornog povjerenstva.

Otkud ovo inzistiranje na drogama u kampanji? Zloporaba droga jest jedan od najvećih problema modernog društva, sa kojim se očito ne nosimo najbolje. Sve više mladih, na žalost, eksperimentira s raznoraznim supstancama, sve više ih u tim eksperimentima ode predaleko. Očito su kandidati igrama riječi ili eksplicitno izjavljujući da tamo netko od protukandidata koristi nedopuštene supstance pronašli idealan smokvin list za vlastitu besadržajnost i neinventivnost. Razmišljanje očito ide u smjeru: drogirati se – znači biti društveno neodgovoran i neosjetljiv – droge ne samo da su štetne za zdravlje i sužavaju mogućnost rasuđivanja, one su i skupe, a u ovakvom društveno-socijalnom trenutku rasipati novce na kojekakve kemijske užitke je dodatno neodgovorno i neosjetljivo!

Zanimljiv je primjer Istre gdje se dragovoljno testiranje na droge kandidata za načelnike, gradonačelnike i župana u Istarskoj županiji održalo 28. travnja u organizaciji ISDF kao neparlamentarne, a nakon ovih izbora i potpuno nezastupljene stranke, koja je nedavno predložila Vladi i Saboru da takvo testiranje postane i zakonska obveza: ‘Osim što će testiranje na droge utvrditi da među kandidatima za vrlo odgovorne dužnosti nema ovisnika, odaziv će biti i doprinos političara borbi protiv ovisnosti, u čemu nažalost naša županija prednjači, a izabrani kandidati imat će veću vjerodostojnost u akcijama koje će poduzimati u borbi protiv ovisnosti’, kazao je Damir Radnić.

Testiranju na prisustvo tragova 10 droga (mfetamina, MDA, MDMA, MDEA, kokaina, dihidrokodeina, heroina, metadona, morfina i THC-a) analizom uzorka kose pristupili su svi kandidati osim kandidata IDS-a i SDP-a. Oni su dan ranije dali uzorke urina u Zavodu za javno zdravstvo. Radnić je ponovo reagirao uz nevjerojatno podcjenjivanje ZZJZ IŽ:

„Ovo testiranje što su ga danas napravili neki kandidati iz IDS-a na čelu sa županom Jakovčićem i gradonačelnikom Miletićem nema nikakve veze s testiranjem koje se provodi sutra i ono ne može biti potvrda da župan Jakovčić i gradonačelnik Miletić nisu korisnici neke od droga. Kokaina možda?! (…) Ovakvo testiranje uzoraka, tko zna kakvih i tko zna kojih (i tko zna čijih?) na urinu, kao što su to danas napravili Jakovčić i Miletić u Županijskom zavodu za javno zdravstvo samo je još jedno njihovo bježanje od istine i bježanje od javnosti. To je samo još jedna u nizu obmana Ivana Jakovčića.

Uz svo uvažavanje Županijski zavod za javno zdravstvo Istarske županije niti je ovlašten za dubinska testiranja takve vrste, niti ima medicinske uređaje, a niti školovane osobe za takvu vrstu testiranja. I još k tome „vlasnik“ Zavoda je županija Istarska, te je jasno da je ta ustanova pod izravnim utjecajem lokalne politike koju predvode upravo župan Jakovčić i gradonačelnik Miletić.“

Radnić je na kraju zaključio: „Sramota me da su mi župan i gradonačelnik narkomani – očito je da nisu dokazali da to nisu.“ Ovakvu agresivnost i neargumentiranost (presumpciju nevinosti ne treba ni spominjati) u inače potpuno blijedoj kampanji ISDF-a (a bilo ih je još) birači su nagradili potpunim neuspjehom stranke – niti jedna lista ISDF-a i koalicijskih partnera nije prešla izborni prag.

U Splitu se dogodio sličan ispad: Ranko Ostojić, kandidat za gradonačelnika Splita, izjavio je za svog protukandidata, inače pobjednika prvog izbornog kruga, Željka Keruma „Neka da čuperak kose. Da je Indijanac zvao bi se Bijeli Prah!” Vjerojatno je Ostojić u tom trenutku bio jako ponosan na svoju „duhovitu“ izjavu o Kerumu i zloporabi droga. Odgovor smo dočekali vrlo brzo: „S obzirom da se radi o očitoj kleveti, zadovoljštinu ću zatražiti i sudskim putem, a sav dosuđeni iznos namijenit ću za humanitarne svrhe. Ostojićeva izjava sve govori o njemu, Ostojić je jako prljav i zao čovjek. Ja niti pušim niti sam ikada probao drogu u svom životu, i toga se užasavam. Spreman sam na javno testiranje u bilo koje vrijeme.“ Kerum je u međuvremenu dao uzorak na analizu.

Inzistiranje na ovom ili onom testiranju na prisustvo opijata samo je bespotrebna, jeftina predstava za neuke birače. Cilj ovakvog napada redovito je dobivanje naslova u medijima kojim će se izazvati šteta za protivnika, što ne donosi ništa novog ni pozitivnog biračima. Rezultatima testiranja može se manipulirati na različite načine, ne samo onako kako je to simplificirao Radnić. Ni u kom slučaju ne opravdavam bilo kakvu zloporabu droga – ipak, predlažem kandidatima da se u kampanji prime pametnijeg posla, ovakvo čupanje za kosu ni čemu ne služi…

Kliknite na link za više tekstova na temu lokalni izbori.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Lokalni izbori 2009

↑ Kliknite ako želite rotator i na Vašim stranicama

Oznake:
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3