Facebookove akvizicije i borbe

FacebookPustila sam par dana da vidim rade li te Facebook real-time novine, prvo FriendFeed, a onda još i nova tražilica… Dva značajna koraka naprijed za Facebook su učinjena. Prvo iz nužde, a potom i da bi se pokazalo Twitteru tko je gazda.

FriendFeed je zgodna aplikacija. Neki prijatelj promijeni status ili uploada nešto i to vidimo odmah, nema čekanja, nema odmaka u vremenu, i svaki komentar je tu. Real –time čari na djelu. Ne govorimo nekome nego razgovaramo s nekim. Izvrsno. Mada malo iritantno kad je riječ o nekolicini ljudi koji stavljaju videa i komentare svakih dvadeset sekunda, no dobro sad. Bilo kako bilo, upload i share je iznimno jednostavan, mada ni do sad nije zahtijevao intelektualna čuda za tipkovnicom. Akvizicija FriendFeeda donijela je Marku Zuckerbergu i kvalitetne ljude u tim, poput čovjeka koji stoji iza gmaila- Paula Buchheita, koji je jedan od kreatora spomenutog feeda. Impresivno.

Druga je novost tražilica. Oni koji su na FB-u non-stop sigurno su već uočili da sada mogu tragati i kroz statuse, komentare, videa drugih fejsbukera. Na Twitteru se to već moglo, dok je fejs tražilica bila, u najmanju ruku, oskudna. Sada, osim što pretražuje sve svoje dijelove i skrovite kutke socijalne mreže, pretražuje i web. Hvalevrijedan pomak je vidljiv, ali ipak treba to još malo doraditi, jer i dalje nije samo tako lako naći željeni pojam.

Stoga se nedavno ponovno pojavilo pitanje hoće li nakon Twittera i Google postati meta Facebooka. Naime, i ranije smo pisali o mogućem ratu svjetova, stoga ne bi bilo loše baciti pogled na tadašnju analizu. Vjerujem da, u kratkom roku, Face, ma kakav div bio, ne može postati veći od tražilice nad tražilicama. A možda netko izmisli konačno i neko novo online čudo, pa ćemo se svi skupa zabavljati drugdje. Baš nam je sad vrijeme, pet godina je prošlo…

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3