Glas građana: Kosor će biti lošija od Sanadera, a on će vladati iz sjene – Dnevnik Nove TV i Puls

Odličan potez Dnevnika Nove TV koja je angažirala agenciju Puls da istraži što građani misle o svemu ovome što nam se događa proteklih dana.

Da će Jadranka Kosor biti bolja od Ive Sanadera misli svega 11 posto ispitanika, njih 34 posto daje im podjednake šanse, a gotovo polovica prognozira – bit će lošija! Kosor, međutim, ima potporu žena, a pozitivnu prognozu nude joj i Slavonci, Dalmatinci, Lika i Banovina.

‘Sanader će povlačiti konce’
Samo 11 posto ispitanika smatra da će Kosor biti bolja premijerka od Sanadera, a 40 posto njih smatra da će Sanader vladati iz sjene

Kosor Vladu neće voditi samostalno, barem kad se građane pita. Da će Ivo Sanader i dalje vladati iz sjene vjeruje njih 40 posto. Samo 12 posto, pak, ne sumnja u Kosoričinu samostalnost. Ali dvoje, u to i HDZ-ovci, čak 45 posto njih drži da će Sanader povlačiti sve konce. Isto misle i simpatizeri drugih stranaka. I jači autoritet nad ministrima, ono je s čim će se premijerka morati boriti. Da će imati glavnu riječ smatra tek 11 posto ispitanika. A da bi ih ipak mogla zauzdati, predviđa njih 33 posto.

Osim HDZ-ovaca, Kosor ne može računati ni na pozitivno mišljenje glasača drugih stranaka, pa ni građane kad je u pitanju rješavanje posljedica krize. Hladan tuš – samo 8 posto smatra da ona to može! No,velik dio javnosti, podijeljen je oko toga hoće li nova Vlada otplesati koalicijski ples do kraja mandata. Nisu se pomirili ni s objašnjenjem kojeg je Sanader ponudio na odlasku. Pa većina u glavnim razlozima povlačenja vidi bijeg pred još većim problemima, nezadovoljstvo iz Europe, pripreme za predsjedničku kampanju, ucjene, ali i umor i zasićenje politikom. Ali da već idući vikend moraju na biralište, njih 45 posto sigurno bi glasovalo, a gotovo polovica vjerojatno. Posljednje burne promjene u državi očito su utjecale ne samo na izlaznost već i na rejtinge dviju vodećih stranaka: SDP-u bi priliku dalo 34 posto hrvatskih građana, a njih četiri posto manje misli da je HDZ zaslužio vlast.

Originalnu vijest potražite na dnevnik.hr, ovdje želim dodatno istaknuti rezultat na pitanje o razlozima Sanaderove ostavke. Nasuprot općem uvjerenju da većina misli da je kukavica koji je napustio brod koji tone, rezultati, po meni idu u korist Sanaderova eventualna povratka, jer ih je uspio skoro pa ravnomjerno podijeliti među brojnim opcijama…

Puls o Sanaderu

Puls o Sanaderu

Dakle ne postoji kritična masa, ljudi ni sami ne znaju što bi mislili, a to apsolutno onemogućuje bilo kakvu homogenizaciju recimo od strane oporbe protiv Sanadera. Ovo je nažalost hladan tuš za sve one koje tvrde da se Sanader nema šanse vratiti – javnost uopće ne zna što se dogodilo – oni koji znaju ionako glasaju protiv. Netko dobro radi posao za Sanadera, a oporba niti ne kuži što se događa nažalost.

Oznake: , , , , , ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3