HDZ na valu popularnosti Andreja Plenkovića kao najpozitivnijeg političara

za-crodemoskop-1024x546

U prvom poslijeizbornom istraživanju agencije Promocija plus, HDZ se nalazi na vrhu ljestvice, a tri četvrtine građana očekuje dogovor između HDZ-a i Mosta o sastavljanju vlade. Andrej Plenković je prvi izbor za najpozitivnijeg domaćeg političara, a dok je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović na trećem mjestu. Kao najznačajniji događaj u rujnu ističu se izbori za Sabor.

Prvo redovito postizborno mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 03. i 05. listopada, pokazuje nekoliko vrlo zanimljivih nalaza o odnosima u političkoj areni.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 56-62%), na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,6 posto dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 27 posto. Na trećem je mjestu Most s 10,8 posto, dok je četvrti Živi zid s 5,4 posto. Dvije stranke bilježe izbor između dva i tri posto: HNS (2,8%) i HSS (2,0%). S izborom većim od jedan posto je pet stranaka: HDSSB (1,8%), BM 365 (1,7%), IDS (1,4%), Pametno (1,4%), HSP AS (1,1%). Još su dvije stranke s izborom većim od pola posto: HSU (1,0%) i HSLS (0,8%). Ostale stranke bilježe izbor od 1,7%, dok je 10,3% neodlučnih.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara je vjerojatni mandatar za premijera, Andrej Plenković s izborom od 21,9 posto (prema 13,4% iz rujna). Drugo mjesto drži “Nitko” (niti jedan političar kao zaseban odgovor) s izborom od 18,2 posto (prema 14,1 posto iz rujna). Predsjednica Grabar Kitarović je na trećem mjestu s izborom od 14,3 posto (prema 15,9 posto iz rujna), dok je Zoran Milanović četvrti s izborom od 8,2 posto (prije mjesec dana 15,6 posto). Među deset političara još su Tonino Picula s 5,9 posto, Anka Mrak Taritaš s 3,9 posto, Božo Petrov    3,0 posto, Ivo Josipović s 2,4 posto, Milan Bandić 2,3 posto i Tihomir Orešković s 1,6 posto.

Smjer kretanja zemlje podupire 23,7 posto građanki/građana (u odnosu na 23,0 posto u rujnu), dok ih 59,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (u odnosu na 60,2 posto iz rujna). Ne zna njih 16,8 posto. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a (51,6%) i Mosta (39,2%). Glasači SDP-a su znatno rijeđe društveni optimisti (20,3%).

U doživljaju rada u ovomjesečnom se istraživanju utvrđivala samo ocjena rada predsjednice republike koja je za svoj rad zabilježila prosječni ocjenu 3,20 (prema 3,09 iz rujna). Najbolje ocjene zabilježene su među glasačima HDZ-a (4,40) i HSP AS (3,67), dok je najniža među glasačima HNS-a (2,52) i Pametno (1,75).

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna se tema posebno izdvojila: izbori za Sabor najvažnija je tema za 53,7 posto hrvatskih građana/građanki. Pregovori oko sastavljanja Vlade HDZ-a i Mosta najvažnija je tema za 15,7 post građana/građanki, dok je uspješna turistička sezona najbitnija tema za 7 posto građana/građanki. Tri su događaja zabilježila izbor veći od 3 posto: ostavka Zorana Milanovića i kampanja za novog predsjednika SDP-a (6,5%), ekonomska kriza i iseljavanje mladih (4,4%), protesti studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu (        3,9%). Još su tri teme s izborom iznad 1 posto: referendum u Republici Srpskoj u BiH (2,4%), sukobi u HSS-u i Živom zidu (1,7%), dobri ekonomski pokazatelji (1,0%). Ostale su teme s izborom manjim od 1 posto.

U ovomjesečnom istraživanju dio istraživanja odnosio se na percepciju mogućnosti dogovora HDZ-a i Mosta o sastavljanju nove Vlade. Više od tri četvrtine građanki/građana misle da će se ove dvije stranke dogovoriti o sastavljanju Vlade. Pri tom je nešto veća uvjerenost u takav ishod među glasačima HDZ-a (91%) nego Mosta (82,2%).

Zanimljiv je i odnos prema ispunjavanju sedam zahtjeva (uvjeta) Mosta. Svega 16,8 posto ispitanika podržava ispunjavanje svih Mostovih uvjeta, dok ih 45,8 posto smatra da neke od njih treba provesti a da su neki neprovedivi. Svega 9 posto ispitanika smatra da sve Mostove uvjete treba odbiti. Da ih ne zanimaju pregovori HDZ-a i Mosta odgovorilo je 18,4 posto ispitanika, dok ih 10,1 posto nema stajalište o ovoj temi.

Oznake: , ,
Pročitajte i…
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3