Hrvatska – Mala zemlja za velike izbore

Prvi krug lokalnih izbora je iza nas, međutim, napetost i dalje traje. S obzirom da Zagreb, Split, Osijek i Dubrovnik nisu našli svoje vladajuće garniture, za razliku od Rijeke kojom suvereno vlada Vojko Obersnel još od 2000. godine, kampanja je sve samo ne gotova.

No, ima još pobjednika od kojih su nas neki iznenadili, neki šokirali, a neki jednostavno zasjeli u svoje nove fotelje, ali ostali zanemareni po medijima.

Što se većih gradova tiče, svakako treba čestitati Borisu Miletiću, starom-novom gradonačelniku Pule koji je pomeo svoje protukandidate s osvojenih 57, 91posto, dok je prvi sljedeći protukandidat bila Loredana Štok s 11,59 posto.

Za razliku od dražesnog Miletića čija pobjeda nije iznenađenje, u Velikoj Gorici je došlo do promjene koja je neočekivani obrat na relaciji HDZ- SDP. Naime, Tonino Picula je zamalo svrgnut u prvom krugu i to od Dražena Barišića koji je “pomeo” SDP-ovca sa svojih 48,58 posto glasova. Picula također nije bio loš, 38,11%, ali zanimljivo je da ga je tako lako izbacilo s puta sigurne pobjede posve novo lice. Kako su dolazili novi rezultati na trenutke je izgledalo kako Barišić čak pobjeđuje u prvom krugu. Vjerujem da će u ovih dva tjedna Picula intenzivno razgovarati s HNS-om…

Ne mnogo dalje od sedmog po veličini grada u Hrvatskoj (da, to je Velika Gorica) u Jastrebarskom je već u prvom krugu svrgnut dosadašnji gradonačelnik Boris Klemenić. Novi gradski poglavar je Mihael Zmajlović koji je odnio gustih 50,46 posto glasova uz podršku SDP-a.

I Varaždinci svoju zvijezdu imaju. Dosadašnjeg župana, HSS-ovca Zvonimira Sabatija svrgnuo je s prijestolja kandidati HNS-a i HDZ-a Predrag Štromar koji je osvojio naklonost 51,56 posto birača za razliku od konkurenta koji je dobio 45,67% listića sa zaokruženim svojim brojem.

U Koprivničko-križevačkoj županiji, Zvonimir Mršić kao nositelj liste SDP-a i HNS-a zamalo je pregazio HDZ i HSLS na čelu sa velikim Damirom Polančecom. Naime, Mršić je došao do 45,90% glasova, dok je Polančec zaslužio svega 26,17 posto.

Uputimo li se ponovno prema Istri, tamo nas sad čeka Giovanni Sponza, IDS-ovac koji je odnio besramno veliku pobjedu u Rovinju sa 71,88 posto dobivenih glasova. Prvi slijedeći je Raoul Privileggio sa osvojenih svega 8,38% glasova. Zanimljivo je da je u osam od ukupno deset istarskih gradova gradonačelnik izabran već u prvom krugu, svi izabrani gradonačelnici su iz iste stranke, IDS-a.

A kad smo već na našem najvećem poluotoku, strašna nevolja je snašla IDS-ovca Srećka Ševerlica u općini Ližnjan. Njemu nedostaje jedan glas do pobjede u prvom krugu. 1590 birača je izašlo na izbore, za njega je glasovalo njih 795. Odnio je ravno 50 posto naklonjenih listića, ali ne i onaj jedan preko polovice… Marčelo Miletić iz HSU-a dobio je 21,950% i ide u drugi krug s jadnim Ševerlicom.

Pođemo li južnije, stići ćemo do Hvara. Tamo trenutni gradonačelnik Pjerino Bebić također nije sretan. Njemu nedostaje svega 23 glasa za pobjedu u prvom krugu. Od 2 338 građana koji su izašli na izbore, njegov redni broj je zaokružilo njih 1 105. Tako, neočekivano, SDP-ovac Ranko Avelini ulazi u drugi krug sa svojih 23,87%.

U općini Proložac također je interesantna situacija, zapravo, čovjek ne zna bi li se smijao ili plakao? Sjećate li se Joška Kraljevića zvanog Risa? ‘Meni sve – vama ništa’ predizborna poruka je nasmijala mnoge i izvan mjestašca u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iskrenost ili ludost teško je reći, ali eto ga u drugom krugu sa 27,89%! Njegov protukandidat, Mate Lasić, je vjerojatno na rubu suza sa dobivenih 49,88%, ali bar ćemo se zabavljati Risinim kreativnim rješenjima još dva tjedna.

Kao šlag na torti zadnja izjava spomenutog kandidata:

– Žao mi je što nisam svoj protivnike porazio u prvom krugu jer bi im već u ponedjeljak uzeo kreditne kartice i pečate – izjavio je Kraljević za Jutarnji list.

A Stipe Petrina? Kontroverzna kampanja s plakatima na kojima čizma gazi zmiju ili pak oni ‘s prstom’primoštenskog je kanidata, kojeg se optuživalo da potiče jezik mržnje,  dovela do čak 77 posto dobivenih glasova! Njegova Nezavisna županijska lista osvojila je 17,89 posto za Županijsku skupštinu, čime je postao druga politička snaga u Šibensko-kninskoj županiji, iza HDZ-a koji je osvojio 35,31 posto.

Kliknite na linkove za više tekstova na temu lokalni izbori.

Ako vijesti iz Manjgure želite primati e-mailom pretplatite se ovdje – upišite e-mail adresu i ponuđeni antispam kod, te potvrdite da ste vlasnik adrese klikom na link za potvrdu koji će vam biti poslan na upisanu e-mail adresu.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3