Internetski forumi – bogat izvor pogrešnih informacija ili…

„Sigurno si ružan, glup, iskompleksiran i nemaš život, zato i imaš preko 10.000 postova na ovom, a i na tko zna koliko još foruma“. To je, recimo, jedna tipična izjava koja slijedi kada u nekoj od forumskih rasprava jedan (ili više) sudionika ostanu bez argumenata. Ili im pregori fitilj. U cilju održavanja razine kulture na ovom blogu, za ilustraciju je uzet jedan od blažih primjera. Internetski forumi su i omiljeni i omraženi, ali poznato je da novinari, kreativci različitih profila, marketingaši, komunikacijski stručnjaci i mnogi drugi koriste forume kao vrijedne izvore informacija.

Istina, informacije su počesto posve promašene, lončići pobrkani, a činjenice u naočigled neobjašnjivim sukobima, ali ono što u komunikaciji zlata vrijedi – stavovi su autentični. Prema tonu i argumentaciji forumaša, razini pismenosti, temama u koje se uključuju ili kakve pokreću, možete vidjeti kako građani pojedinih profila „dišu“. Predrasude na osnovi izgleda, materijalnog statusa ili titule ovdje su isključene, zbog čega je i slika možda realnija od one na, primjerice, Facebooku.

U forumskim postovima nema straha da ćete se zamjeriti šefu ili uvrijediti kolegu. Naravno, važno je razlučiti trollanje i spam od vjerodostojnog sadržaja, što katkad nije lako. O tome što sve može koristiti komunikacijskim stručnjacima već smo pisali, ali nije zgorega podsjetiti i na to da forumi mogu biti od velike pomoći, ako, primjerice želite kvalitetan Q&A dokumenta za praktički bilo koju temu. Naići ćete na mnoge forumaše „na zadatku“ koji „mute sliku“ ali – i to je samo po sebi potencijalno vrijedna informacija, neovisno o tome bavite li se krizama, političkim marketingom ili promocijom svjetski poznatog branda šminke.

Oznake: ,
Pročitajte i…
Kategorije
Pretraži blog po ključnim riječima
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 1 2 3